hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息

vicky0521 發表於 2015-12-2 12:28 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2015-12-2 11:51
你講入將軍澳頭車?今天在大老山口上0655頭車(0710到達),比我想像之中多好多人!可能因為多人上車,仲慢 ...

希望早上去調景嶺可以加返密D,而家30分鐘一班真係好惡等。
castanopsis 發表於 2015-12-2 13:06 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2015-12-2 08:03
其實而家798經番寶林客量係唔係好過之前?我7點幾見798係欣明苑都坐滿曬窗口位
...

印象中798朝早入將軍澳一向都唔少客
最好既班次係坐得滿入將軍澳
加經寶林,如無意外,客量唔會點增加,甚至會跌
kaiyip24 發表於 2015-12-2 15:28 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-2 13:06
印象中798朝早入將軍澳一向都唔少客
最好既班次係坐得滿入將軍澳
加經寶林,如無意外,客量唔會點增加,甚 ...

之前係點我就唔知,以後起碼多了小弟……(今早上車時只能坐樓上近車尾走廊位)

今早茵怡站都有數人落車,寶儉樓有近十人,0730已到寶琳實在太好!!

謝謝。
GW5878 發表於 2015-12-2 19:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-11-29 00:03
如果 798A/B 合併做一條,兩班車,情況又係咪一樣?

你可以話怡心園行去梁潔華/茵怡、廣明苑行去尚德商 ...

咁既然你既行法同我既行法都可以令山上人唔使轉車,
而我個行法可以令到成個寶林區居民更方便,
係好處更多情況下,點解你係要堅持你既行法?

690回程你根本就搵黎講,
當年係行全段寶林北路寶林段停欣明苑上山,2005年先改停欣景路
茵怡果邊如果搭690返將軍澳,落左車起碼要行15分鐘(就算而家改左都仲要行8分鐘),但691就門口有站
咁仲叫落車站合理?
如果我係茵怡果邊既居民,以當年690、691咁密車情況論,我死等691仲好過啦,何來有兩(三)巴競孚?

寶達唔停站?
講就易,想當年唔知邊區係要爭取將荃係該區停站,仲要原本唔係想行果條路既
如果要令到當區完全死心,唯一可行既方法就係唔經果度
呢個亦都係運吉想做到既野,你睇佢過左將荃之後都傾向分返開玩
所以就算新巴想咁行,運吉放行機會都好微

呈清一下,我個方案A線係:
康城>(清半)將南>調景嶺>尚德>靈實>景林>寶林巴總>茵怡>隧道
將南果度係寶邑路直去,最多只係單向先經調景嶺,基本上兩個方案都比現時798兜坑口寶林再加唐俊街堆燈為快
不過都係果句,康城無論係地理上定係巴士使用率上,都係NO ONE CARE,
你咁CARE康城都係為左你既山上特快,你問心康城+山上唔使798原線既客幫手,客量隨時只有康翠兩小區既人,真係夠玩(EVEN兩味線)?

乜原來安達臣去四順搭車就得,四順去安達臣搭車就唔得?之前仲講到四順(順天)果邊同安秀沙刷身而過無緣?
不過難怪,順利同秀茂坪連去大馬路搭車都唔得而要架車入內街時,叫佢地上安達臣先搭到車真係難過NASA去火星

有點我想提你,運吉正正就係只講地區人士既乘車經驗作類比而無視地理、政治現實。所以佢既安秀沙定線正正就符合我之前講既合理元素。

~誰@359~ 發表於 2015-12-2 21:15 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-2 09:31
問題係你爬山就經過寶達秀茂坪,就算你今日話唔會停,唔擔保你第日會"成功爭取"停埋,咁就有問題
...

秀茂坪本身有安達臣道線,如果安達臣真係九記中既話咁走上山都唔洗驚加站
字大只顯得人自大
LAK2 發表於 2015-12-3 01:26 | 顯示全部樓層
2/12 客量所見:
景林兩站合共落7個
欣景路落十幾個
寶林兩站合共落4個

得9個客上山(唔計有2隻區內上車的)

再望下差唔多時間番到既98P, well....
castanopsis 發表於 2015-12-3 03:04 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2015-11-30 17:10
所以文件是咁的:
「...環保大道、#(支路、)寶順路、唐明街...」
「#因應交通情況改經寶邑路」
當然, 若論全日, 都係康城+山上獨立一線最理想

安達臣如果真係九巴中標
康城+山上好難成事
始終條798支線過寶達後直落觀繞吸引力太大,難保唔會吸走晒秀茂坪堆九巴客
情況就正如98C/13D咁,隨時成班人走晒去搭快車
九巴運輸署好難唔反對
RICKLWK 發表於 2015-12-3 10:12 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2015-12-2 12:28
希望早上去調景嶺可以加返密D,而家30分鐘一班真係好惡等。

30分鐘一班班車幾點到有得計個喎 點惡等....

你完全無理幾點開WALK IN 無人幫到你

有位坐都仲要加車 咁朝早頂晒閘D 線點攪..
mak5052 發表於 2015-12-3 12:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-3 03:04
安達臣如果真係九巴中標
康城+山上好難成事
始終條798支線過寶達後直落觀繞吸引力太大,難保唔會吸走晒 ...

如果此798副線係用290初始走線 (秀茂坪跟290, 四順跟290A, 但秀茂坪及彩雲不停站, 順便回應四順要求有沙田車, 如何?
castanopsis 發表於 2015-12-3 13:25 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2015-12-3 12:51
如果此798副線係用290初始走線 (秀茂坪跟290, 四順跟290A, 但秀茂坪及彩雲不停站, 順便回應四順要求有沙田 ...

咁同秀安沙重疊幅度只會更大,更難獲有秀安沙在手的九巴支持
反而考慮緊我之前個方案會唔會work
(亦即 康翠 + 曉光街 + 翠屏/麗港城/樂華/三彩四擇其二)
咁樣條798支線就會同秀安沙差唔多速度,唔會好似上面直出觀繞方案咁吸走班客,可能反而work