hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息

kmb71k 發表於 2015-12-3 17:20 | 顯示全部樓層

唔明你地點解成日咁鐘意將安達臣沙田線要同將軍澳掛鈎
安達臣區應該唔會鐘意俾將軍澳價錢往返沙田

要全個將軍澳區全日有車往返沙田
最好就將798以690/692咁分拆
南邊最多改由康城開

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb兄 發表於 2015-12-3 18:36 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2015-12-3 22:26 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2015-12-3 18:36
要全日有車到,都要夠客,以哩幾日798AB客量,開1班已經好好

798B今朝見到20個客都冇
jocosben 發表於 2015-12-4 01:14 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-3 13:25
咁同秀安沙重疊幅度只會更大,更難獲有秀安沙在手的九巴支持
反而考慮緊我之前個方案會唔會work
(亦即 康 ...

你講既小區分本身係九巴專營權範圍, 直接間接都有89系沙田巴士幅射住, 如果安達臣又比埋比九巴, 係九巴重重包圍下要老運狹縫中開條線比新巴未免太難吧 
GW5878 發表於 2015-12-4 01:37 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2015-12-3 17:20
唔明你地點解成日咁鐘意將安達臣沙田線要同將軍澳掛鈎
安達臣區應該唔會鐘意俾將軍澳價錢往返沙田

有人聲稱為其他區著想,不斷話經秀茂坪點樣好,但其實一切都係「經寶林先出城是原罪」
講真,除左曉光街落觀繞果個方案,其他方案如果要兜到停內街既站,個時間唔會快得過經寶林(將隧塞車時另計),但係有人就不斷謝絕經寶林,簡直就係與自己人(將軍澳人)為敵
S3BL100 發表於 2015-12-4 12:08 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2015-12-2 19:38
咁既然你既行法同我既行法都可以令山上人唔使轉車,
而我個行法可以令到成個寶林區居民更方便,
係好處更 ...

咁其實幾乎成個寶林區搭 798 都已經好方便,你做多英明苑,我做多怡心園,其實大家都係打和,唔見得你個方案令寶林特別方便,帶來更多好處

呈清一下,我個方案A線係:
康城>(清半)將南>調景嶺>尚德>靈實>景林>寶林巴總>茵怡>隧道
將南果度係寶邑路直去,最多只係單向先經調景嶺,基本上兩個方案都比現時798兜坑口寶林再加唐俊街堆燈為快
不過都係果句,康城無論係地理上定係巴士使用率上,都係NO ONE CARE,
你咁CARE康城都係為左你既山上特快,你問心康城+山上唔使798原線既客幫手,客量隨時只有康翠兩小區既人,真係夠玩(EVEN兩味線)?

反而你將 798 本來覆蓋地區拆開兩條線做,必然結果係兩條都要 20 分鐘一班,地區人士先會收貨。
我一路好強調,咁既方案全日的話,比起康翠併康城,至少要出多兩部車。

而康翠併康城,因為無而家覆蓋地區的包袱,全日的話求其半粒鐘一班都可以。

至於你話如果康翠併康城,客量得呢兩個小區既人…
我想講,就算係咁,根本都唔係問題。

點解?因為客量係睇兩條線總共做到幾多客,而唔係每條線去睇。
表面上,康城併調景嶺寶林、或者康翠落山併坑口,各自客量可能都好過康城併康翠一條線。
但實際上呢,你咁拆法,兩條線加埋,同我咁拆法,兩條線加埋,做到的潛在客源係一樣的。

但因為你個方案一定要每條線 20 分一班車,而我個方案,條二奶線可以半粒鐘一班就算,所以你個方案表面每條平均客量都 OK,
實際上因為 overall 用更多資源去做同樣數目的乘客,會賺得仲少過我個方案。

呢一點就算係做兩味線都同樣適用,因為客都係咁多,尤其是 798A/B 上繁服務時段,798 又唔係上唔到車。

既然都係做咁多客,點解唔係用更低成本,正正經經為新增覆蓋地區提供更合理行車時間?

而全日拆線的話,其實仲有一個考慮。
如果夾硬將 798 現有覆蓋地區拆開兩條線做,除左兩條線齊齊都要做 20 分一班外,沙田段覆蓋亦要完全一樣,
因為而家全日都有車由火炭、巿中心、河畔返將軍澳。

但如果康翠併康城的話,因為兩邊都係住宅區,下午前正常都唔會有幾多由沙田出發去呢兩區的需求。
所以可以上午返將軍澳、下午入沙田,用另外玩法,盡吸沙田區乘客。

即係大概可以係咁:
康城頭車至下午約 3:30:康城 -> 清半 -> 寶康路 -> 康翠 -> 跟 798 入火炭
康城 3:30 至尾車:康城 -> 工業村 -> 將軍澳站或尚德 -> 寶林逆時針 loop -> 將隧 -> 大隧 -> 廣源 -> 第一城 -> 濱景 -> 火炭
火炭頭車至下午約 1:30:火炭 -> 濱景 -> 第一城 -> 愉翠 -> 廣源 -> 大隧 -> 將隧 -> 寶林 loop(順逆時針亦可)-> 將軍澳站 -> 工業村 -> 康城
火炭 1:30 至尾車:火炭跟 798 至觀繞 -> 康翠 -> 寶康路 -> 清半 -> 康城

如果夾硬將 798 現時覆蓋路段拆開,就無得咁玩,於是又無左一堆潛在客源

乜原來安達臣去四順搭車就得,四順去安達臣搭車就唔得?之前仲講到四順(順天)果邊同安秀沙刷身而過無緣?
不過難怪,順利同秀茂坪連去大馬路搭車都唔得而要架車入內街時,叫佢地上安達臣先搭到車真係難過NASA去火星

搞清楚先,安泰村去順安搭車好近,唔代表順天順利去安泰村好近,要先行去順安再坐電梯上去,同安泰直接有得搭電梯落順安,已經爭好遠

事實係四順對今次秀安沙定線唔做佢地生意,都唔高興。

寶達唔停站?
講就易,想當年唔知邊區係要爭取將荃係該區停站,仲要原本唔係想行果條路既
如果要令到當區完全死心,唯一可行既方法就係唔經果度
呢個亦都係運吉想做到既野,你睇佢過左將荃之後都傾向分返開玩
所以就算新巴想咁行,運吉放行機會都好微

同將荃果次點同?

將荃係因為佢地本身無一條去荃葵的巴士線,但有秀安沙之後,寶達本身有大隧車入沙田。

其次係新巴就算想寶達加站,都好可能要睇運吉同九巴面色。如果的確係九巴中左安達臣枝標的話,運吉會放行新巴加站的機會都好微,但唔代表佢地一定唔會放行新巴路過。
fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2015-12-4 12:56 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-4 12:08
咁其實幾乎成個寶林區搭 798 都已經好方便,你做多英明苑,我做多怡心園,其實大家都係打和,唔見得你個方 ...

根本喺地理上來講,翠林同寶達應該用一條線,安達臣同順利應該用一條線
進智公交
GW5878 發表於 2015-12-4 22:39 | 顯示全部樓層
咁其實幾乎成個寶林區搭 798 都已經好方便,你做多英明苑,我做多怡心園,其實大家都係打和,唔見得你個方 ...

你真係覺得你個方案對寶林係差唔多?
對成個寶林而言,798基本上景林已經冇位坐,日日要企去沙田,茵怡更係望車興嘆
點解有新資源既時候係就係有服務寶林,但幾大問題:
*與798並非同站(早前講過相同站位係重要)
*有快車唔搭點解要搭慢車?(除非將隧嚴重塞車,否則一般塞由上橋位開始塞,8-10分鐘乜都出到收費站,但架上山車停康翠+停燈都要10-15分鐘)
*唔係全區都受惠
相比之下,我既方案起碼有位坐,主要站頭又可以同站,我覺得對寶林人而言,我既方案點都吸引D
再睇埋調景嶺果邊,你既方案佢地冇快過,我既方案起碼快左個坑口,部分區可以再兜少D做到更快
對康城而言,你既方案的確會吸引少少,但有幾多人會Care?
咁既情況下,你覺得山下既人會受你個方案咩?

我諗你有一點前設,而呢點前設我係好保留,
就係你認為「20分鐘一班既車都有人等,所以30分鐘一班都有人等,所以開20同30分鐘都一班車,做到既個客量都係不變」
首先康翠唔係事必要搭你架車先去到沙田
290轉89又得,98A轉89X又得,98A/290轉火車又得
當然又一定話睇住時間表做人,但係88X三十分鐘一班個效果點樣你都有眼睇,居民未必受落
你個定線做到既客又少過88X,真係咁好彩開到你既定線既話,新巴買左咁多青年單層應該就有著落,比少D隧道費

798A/B做得唔好既地方並唔係定線,因為咁行其實係有798本身客源頂住
佢做得唔好地方係開得太早同得一班,如果798A跟返98P時間開,比如開7:40已經唔同講法,去到寶林都一定有大把客會上
而晚繁客源其實就冇早繁咁集中,其實幾點開都死,除非成個晚繁都開車

同埋都係同一點,你既定線係秀茂坪好大問題
秀茂坪區居民見到自己區架沙田車左兜又兜,指住架甜橙話「點解有快車經過我果區又唔停站」,一定會對區議員反映
區議員唯有周街掛BANNER又不斷係會議上面爭取,但又明知要食白果,但又要做下Show
結局就係議員會認為居民覺得自己廢,但明明自己已經做左野,
居民就未必因為呢件事而下屆唔選佢,但係一定會覺得個議員幫唔到自己
到時運吉、九巴、新巴、議員同居民五者會處於膠著狀態
我係運吉就一定唔會比呢件事發生,唯一可以阻止到既方法就係呢條線一定唔行得寶林路出。

我想問過條馬路就可以由順天/順利過左去順安係咪難過去月球?
就算現時798沿線都有小區要穿過兩三個屋苑先搭到車,例如將軍澳醫院/明德/將軍澳中心又或者係將軍澳村
如果咁都有得嘈既,ok,觀塘山區既居民的確係比較唔要面
GK3258 發表於 2015-12-5 00:25 | 顯示全部樓層

路過唔停站,地區人仕一定會插,運吉唔一定會阻止加站。任798行過達秀,等於引狼入室,後果只有一個,就係新巴乘機加站搶客。總之放行798上山岀,諗都唔好諗
基本上現時798A走線直岀係無得走,問題係寶琳根本 support唔到全日798A(就算798縮去坑口都唔可能)。所以一句講哂,現況已經好好,無須再改。
橫看香港巴膠
castanopsis 發表於 2015-12-5 03:43 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2015-12-4 01:14
你講既小區分本身係九巴專營權範圍, 直接間接都有89系沙田巴士幅射住, 如果安達臣又比埋比九巴, 係九巴重 ...

講真,如果用麗港城方案同89系直接重疊都只係翠屏單向一個站而已
我又真係唔覺得會對89客量帶來多大影響

反而如果秀茂坪直出觀繞,秀安沙最主要既客源岌岌可危,九巴反對既機會大好多

至於間接搶客
798開線搶既89轉車客更多
但我唔見九巴有反對