hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息

castanopsis 發表於 2015-12-5 03:45 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2015-12-5 00:25
路過唔停站,地區人仕一定會插,運吉唔一定會阻止加站。任798行過達秀,等於引狼入室,後果只有一個,就 ...

我上面個方案將條798A整到慢過秀安沙你又覺得點?
過完寶達後如果條線要兜曉光街、翠屏、麗港城,我相信秀安沙班客就唔會上車
當然,康翠咁兜唔會快得去邊
但我覺得既然都係慢,兜麗港城至少叫做開拓緊新客源,擴大個版圖
點都好過慢得嚟其實只係服務既有的寶林客源
kay 發表於 2015-12-5 07:22 | 顯示全部樓層
其實最大問題係
運吉指令要新巴開支線
但安達臣枝標就話比左九巴

搞到康翠呢d孤島唔知點做就真

如果由康翠做總站,行山出巿區根本上唔慢

唔計康城因素,其實康翠係咪事必要兜返落去寶林先出巿區?

同埋老實,康翠同康城本身唔係798服務範圍
都可以開到支線

支線係咪真係咁難開?

有時我覺得係署方有心製造一D不可逆轉既局面

秀安沙本身已經係一個問題,覆蓋唔全面走線又奇怪

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 重點

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
CTB690 發表於 2015-12-5 07:56 | 顯示全部樓層
其實我都諗到走線可以令到康翠寶林厚德都有條全日線出沙田,不過走線比較迂迴D,同埋又可以將798B全日化,(不喜勿插)
798走線:康盛>翠林>厚德>寶林>返回原線
回程:798原線>寶林>厚德>翠林>康盛
798B走線,跟796X出隧道>返回原線
回程:798原線>跟796X入康城
castanopsis 發表於 2015-12-5 08:37 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-5 07:22
其實最大問題係
運吉指令要新巴開支線
但安達臣枝標就話比左九巴

打從一開始秀安沙方案推出既時候,我已經話如果九巴投到,康翠會好麻煩
之後望著佢一步一步走向不可逆轉的困局,憑空自製一個gridlock出來
服咗佢

講真,如果當時招標的是 康翠+秀茂坪+四順 沙田線
或者全部由798支線做
今日就唔會搞到咁麻煩......
GK3258 發表於 2015-12-5 11:31 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-5 03:45
我上面個方案將條798A整到慢過秀安沙你又覺得點?
過完寶達後如果條線要兜曉光街、翠屏、麗港城,我相信 ...

投左番黎既將沙線,講到白就係將軍澳去沙田,你拉到岀厲鬼城,仲係將軍澳範圍咩?從頭到尾問題唔係安達臣將標誰屬,而係新巴借798名義撈埋其他區生意。
798A尾站康翠落將軍澳就梗架喇,問題係將軍澳點行可以既唔影響現有客而又夠客全日既啫
橫看香港巴膠
S3BL100 發表於 2015-12-5 13:36 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2015-12-4 22:39
你真係覺得你個方案對寶林係差唔多?
對成個寶林而言,798基本上景林已經冇位坐,日日要企去沙田,茵怡更 ...

全世界唔係圍住寶林轉

根本 798 上唔到車亦只係上午某段繁忙時間,而家 798A 根本無清客作用,但想推遲開車時間方便寶林清客
就會避唔到隧道塞車,山上客結果又未必坐,either way 都吸唔盡山上沙田客。

如果真係要清寶林客,正正經經幫 798 加一班車,我睇唔到到底有幾難。

而因為其他時間寶林唔會上唔到車,以幫手清客為由夾硬將 798A 寶林尾站,甚至兩條線做寶林,更加係多此一舉。

我諗你有一點前設,而呢點前設我係好保留,
就係你認為「20分鐘一班既車都有人等,所以30分鐘一班都有人等,所以開20同30分鐘都一班車,做到既個客量都係不變」
首先康翠唔係事必要搭你架車先去到沙田
290轉89又得,98A轉89X又得,98A/290轉火車又得
當然又一定話睇住時間表做人,但係88X三十分鐘一班個效果點樣你都有眼睇,居民未必受落
你個定線做到既客又少過88X,真係咁好彩開到你既定線既話,新巴買左咁多青年單層應該就有著落,比少D隧道費

但問題係,如果要做到你個方案,兩條線都要開 20 分一班,區佬先會收貨,
於是全日要加多兩部車落去,要比起康城夾康翠、798 不變方案,搵多 1000 個新客先可以抵銷到支出。

但你覺得可以單靠一條寶林、一條坑口尾站,就比起康城行山走,額外又搵多 1000 個客?至少因為你要照顧原有乘客,
又夾硬將 798 覆蓋地區拆開,結果係應該無乜可能好似我上面 #76 提出,用逆向剩餘運力做多D去將軍澳的沙田居民。

30 分鐘一班唔係問題,前提係要快過現時其他選擇唔少。而呢樣野,康城夾康翠條線係做得到的。
首先康城而家根本等同孤島,一程車點都快過轉車,而康城併康翠行山係一定快過併將南同坑口/寶林是但一區兜圈。
其次,如果係山上計,98A 轉車要塞觀塘,同 89 無轉乘優惠,89X 比起大隧直出又慢 10-15 分,290 又要預時間,
結果係山上直出線,就算 30 分一班,都會快過其他選擇唔少。

其實就算 88X 情況都差唔多,唔好以為效果好差,兩繁單靠藍田客係要企人的,因為事實係快過其他選擇唔少。
至於非繁,基本盤係咁多,根本唔關 30 分一班事。

而如果你的理論係成立的,咁唔係更加應該 798A/B 合併做一條,起碼山上同康城都會有兩班車可以揀,
唔會因為時間唔岩、得一千零一班車就唔搭。

同埋都係同一點,你既定線係秀茂坪好大問題
秀茂坪區居民見到自己區架沙田車左兜又兜,指住架甜橙話「點解有快車經過我果區又唔停站」,一定會對區議員反映
區議員唯有周街掛BANNER又不斷係會議上面爭取,但又明知要食白果,但又要做下Show
結局就係議員會認為居民覺得自己廢,但明明自己已經做左野,
居民就未必因為呢件事而下屆唔選佢,但係一定會覺得個議員幫唔到自己
到時運吉、九巴、新巴、議員同居民五者會處於膠著狀態
我係運吉就一定唔會比呢件事發生,唯一可以阻止到既方法就係呢條線一定唔行得寶林路出。

加站可以有好多理由,唔加站都可以有好多理由

即係咁,好似隔離應該沉左底的 A29 post,有觀塘道沿線版友一直嘈 A29 機場方向要加站(利申:我都係觀塘道沿線人),
嘈話咩 A29 得 10 個客、班客見到架車飛站無得上車而被迫坐特慢 A22/E22、A29 浪費資源、云云,
我相信好多人都想 A29 加站,亦肯定有人同議員反映,但運吉/城巴有無加過站?

當然,A29 加站,就算將軍澳放行,觀塘區內都會衍生唔少其他問題,例如浪費資源的問題去左 A22,但又因為藍田站而唔郁得,
仲分分鐘搞到日後油塘機場線不倫不類,之類,但呢D係後話。

秀茂坪根本染紅太犀利,幾個區議會議席都係穩陣的,你唔需要同佢地擔心。

我想問過條馬路就可以由順天/順利過左去順安係咪難過去月球?
就算現時798沿線都有小區要穿過兩三個屋苑先搭到車,例如將軍澳醫院/明德/將軍澳中心又或者係將軍澳村
如果咁都有得嘈既,ok,觀塘山區既居民的確係比較唔要面

咁你亦否定唔到,本來如果係翠秀沙的話,整個四順連安泰村居民,都可以合理步行距離內上到沙田車,但而家安秀沙就唔得。

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-12-5 13:43 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2015-12-5 00:25
路過唔停站,地區人仕一定會插,運吉唔一定會阻止加站。任798行過達秀,等於引狼入室,後果只有一個,就 ...

唔同意「現況已經好好,唔需要再改」

本來九巴計劃將北區域重組,係會有翠秀沙,係運吉玩野,搞到條線無左

呢條數,運吉點都要找,而家只係講緊點樣可以做到山上沙田線全日

其實康翠加寶林都勉強算係合理定線,問題係做唔到非繁 20、繁忙時間 10-15 分鐘一班,而做唔到呢個班次,寶林一定唔會收貨。

想最少資源做到全日,康城併康翠,非繁 30 分一班,基本係別無他選。

至於路過唔停站,其實就算係 E22A A29 290 都早有前科,我唔覺得得有咩問題。

fb.com/scientisthk2usa/
GK3258 發表於 2015-12-5 15:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-5 13:43

本來九巴計劃將北區域重組,係會有翠秀沙,係運吉玩野,搞到條線無 ...

逐樣講
第一樣係飛站問題,你用A29同290比,根本唔洽當。A29班客上唔到,一樣死死氣坐A22,根本班客無得走,而A29加停反而可能對將軍澳客觀感有影響,得不償失,剩係得市民有聲音,城記唔想做,自然唔成事。290,一樣有290A輔助,唔會有唔停站就客量流失,何況市民都話知你。你講既兩條線根本連巴士公司都唔會有意加站,市民嘈乜都無所謂。反而如果將沙經寶達秀茂坪,新巴想搶客自己都想加站,市民又會想,九巴仲阻到咩?根本一比左條線行,就預左嗰兩區會失守比新巴。所以咁行唔使諗 。
第二樣,無錯康翠加寶琳support唔到廿分鐘一班,拆唔到線,改去坑口岀寶琳又唔會 buy,行完去坑口再行番寶琳岀又可能搞到山上客唔坐,呢個問題係死症黎。
運吉伏過九巴太多次,根本唔會對比佢經呢邊有信心,基於現實,根本798A走線係無得改,除非一個更唔可能發生既事,就係康翠夾秀比九巴做左,不過新巴一定反對。所以基於現實考慮,我會話依家已經係最好。呢個大頭佛係運吉搞岀黎,要怪只能怪佢
橫看香港巴膠
CTB690 發表於 2015-12-5 19:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-5 13:43

本來九巴計劃將北區域重組,係會有翠秀沙,係運吉玩野,搞到條線無 ...

康翠寶林?咁798cut左佢?同埋寶林支唔支持到2條沙田線?
CTB690 發表於 2015-12-5 19:12 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2015-12-5 15:26
逐樣講
第一樣係飛站問題,你用A29同290比,根本唔洽當。A29班客上唔到,一樣死死氣坐A22,根本班客無得 ...

咁你夠竟係想山上有全日沙田線定想山上有快車坐?行完山去厚德再番寶林又話驚佢地唔坐,佢地唔坐咪唔坐,如果798A全日化佢地又話行番落山先出市區好慢又唔坐,咁咩都佢地講曬,成日話要咩線咩線,但行隧道就唔坐,690都有樣你睇,佢地如果798A又唔坐,咪又係搞到好似690咁非繁出哂單層hea住做,但係如果798行完山再去厚德再番寶林起碼有厚德寶林支持著,798A山上客唔坐只靠寶林客支持咪要面對殺線既風險