hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣區巴士招標結果消息
開啟左側

[路線消息] 安達臣區巴士招標結果消息

andy1010 發表於 2015-12-4 00:26 | 顯示全部樓層

komodo 發表於 2015-12-3 22:52
踩人主場的優勢係要慢慢建立,九巴東隧獨營現有373, 603同673,加埋安達臣新線另一腳去到筲箕灣,網絡開 ...

373得幾班都拎黎講
castanopsis 發表於 2015-12-5 04:11 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-3 17:24
係呀
咁所以其實不論流水定特快一樣有賺錢既空間
重點係有冇咁多客量撐起條線
同個收費上對條線有冇利

296C既例子唔係證明流水線唔work
而係一條線如果中間有好多競爭既話
收費又高得太唔合理時
做咁長既流水線就真係唔work

的確而家流水線都開到七七八八
因為而家既新地區既發展主要都再唔係九龍區
而家要諗既係點去優化一大堆唔掂既流水線

同意要優化流水線網絡
但講就容易,真係做落有一定難度

最大問題係好多時道路網絡配合唔到
九龍好多流水線其實唔係佢想做流水,而係根本無路俾佢做特快
例如慈雲山3C、203E,逼住塞入旺區,頂盡都係好似5P咁飛一兩條橋,根本無得大搞

仲有唔少流水線(例如9/41/45/46)
得一兩個少客既獨市位,密又唔夠人密,cut又cut唔到,轉特快又被ban
真係唔知點搞

可能真係太難搞,本版版友似乎慣性忽略咗堆日日蝕錢既中九龍市區流水線,相關討論亦唔多
但隨著觀塘延線、沙中線先後落成,市區流水線個客源分佈又會再一次洗牌
我係幾有興趣知道九巴想點處理九龍五區重組去應對
 樓主| FBI2 發表於 2015-12-5 09:31 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-5 04:11
同意要優化流水線網絡

1/ 9其實傾緊轉型,雖然上年黃大仙反對,但現時觀塘班左仔游說緊黃大仙班左仔叫佢放行9.
2/ 41等取消啦,無謂改線,改完都冇用.
3/ 45/46等沙中線通車後想辦法二合一吧.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hadboy5 發表於 2015-12-5 09:56 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-5 04:11
同意要優化流水線網絡

但係到而家未有消息講九龍五區點重組,但尖碼線點計都四條變兩條,45同46合併易搞啦,46現有路線去到油麻地後轉入加士居道紅磡區,何文田借沙中線名義放棄吧,但同時要做大18,落埋紅磡,咁就唔止合併一條線咁少啦
mak5052 發表於 2015-12-5 10:17 | 顯示全部樓層
同意要優化流水線網絡

觀塘線延線一處, 我已想到一些方案, 初步如下:
212 延長至九龍城碼頭, 深水埗區改跟現時296C走線, 黃埔以北行紅磡道, 土瓜灣道, 取消6F
取消41, 車輛分流予30X, 948, 30X按68X模式一拆二(註), 948升全日
註: 30X一拆二方案, 大致與田北辰去年建議的方案相似, 30X縮到旺角東站, 230X下調全程車資七毫, 改為全日雙向服務, 荃灣區楊屋道上荃灣路

至於9延伸及撤出彩虹道的問題, 我有兩個方案, 不知哪個好?
1: 9仍舊途經彩虹道, 9同時加入九龍城, 黃大仙轉車體系
2: 9撤出彩虹道, 但安排203E入黃大仙總站, 填補9撤出空白

kmb兄 發表於 2015-12-5 12:00 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-5 12:16 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2015-12-5 12:00
安達臣又關9,41,45,46咩事?
觀塘沙田無廢線你cut咩?
觀塘沙田廢線係咪唔cut得?

相比之下,41 45真係廢得多。安達臣同觀延差唔多時間,唔劏佢真係諗唔到邊度拎車。
212應該都難逃一死架喇
橫看香港巴膠
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-5 12:21 | 顯示全部樓層
同意要優化流水線網絡

優化流水線其實唔等於一定要搬晒上做特快
其實有時好多係左疊右疊先出問題
當然你話係唔係好易改就一定唔係
但其實又唔係一定冇出路

就例如上面講既3C/203E
3C既然要入橫頭磡九龍塘係應該成定局下
2F就應該有空間唔入橫頭磡
2B因此有空間改善返服務
203E同9仔其實又可以再執下
bla bla bla bla bla

上面冇經過詳細思考
但而家市區批半流水線個好多時既問題係
自己友同自己友炒埋一碟
之後冇客就疏又趕客

41/45又係好例子
其實中間流水客唔係冇客
不過各30分鐘一班兼所謂聯合班次根本就超趕客

當然要重組係難事
但起碼老九應該試下做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb兄 發表於 2015-12-5 12:38 | 顯示全部樓層
 樓主| FBI2 發表於 2015-12-5 14:32 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2015-12-5 12:38
85b得4085人一日,根據維基
84M 3783人一日,根據維基
281M 非繁載客率得10%,根據維基

84M唔cut,因為佢經威爾斯門口,情況和82K一樣,醫院線不能cut。
至於85B和281M,運署已提議cut。

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工