hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

brianso198 發表於 2016-2-18 21:10 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-18 21:06
新巴係咪自己都冇幫新 18P 整文宣?

有都無用,
佢地根本唔係要18P呢D...
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-18 21:18 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-2-18 21:10
有都無用,
佢地根本唔係要18P呢D...

如果 P 仔呢個妹仔冇用
以前個主人婆都唔係咁有用?
個主人婆都只係去多左堆 $3.4 路線(或者南區過路線)所在區域
反青沙撐獅隧
limited 發表於 2016-2-18 23:59 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-18 21:04
以我觀察
我估西營盤應該仲有堆客搭 5B 去老銅

海味街港鐵出入口離月台有一段距離, 少左條5號後 1, 5B, 10客量都仲見得人

仲有一點, 18P東行卑總出經荷蘭街, 住西環邨或附近以前就話迫住行去荷蘭街搭18P
而家士美菲路大大個港鐵站出入口, 朝早八點三前仲七五折收$4.8
過左年幾104 縮短無期, 18P聲稱會延長到西寧街總站, 而家做唔做無大分別了

新18X 會好左定差左, 好睇筲總同太古城客願唔願俾「提速價」,
西行比較樂觀, 若經翠灣邨, 小西灣:00, :20, :40開
到筲總:15, :35, :55, 到太古城:21, :41, :01
若東廊暢順12-14分鐘到中環MX, 比720快一截又同港鐵平手(贏上落月台時間)
呢$1.5「提速價」點都抵俾過而家

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
DDREXTREME + 10 英雄所見略同

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2016-2-19 00:26 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-17 09:41
我又唔覺得 82X 東行有幾搵笨 wo
講緊貴 82 三毫 ja ma
咪當流水線咁用 lor

82X東行仲話唔係搵笨喎?
原本可以康怡花園轉入太古城中心直飛柴灣齋做鰂魚涌而且可以開夜d既卻無啦啦要碌埋西灣河筲箕灣先至直飛柴灣,
結果東行就只係象徵式飛起柴斜,仲話唔係搵笨喎?

neoplan720p 發表於 2016-2-19 00:26 | 顯示全部樓層
我從來無話過2A唔用,更加唔係話2A無存在價值。
去老銅、灣仔市中心固然有好大需求,但係咪代表灣北無市場?

我同意18係無必要開夜晚,但以前日間18,灣北係有唔少上落架。
而家只不過係俾間垃圾巴士公司趕走哂咋。

720、720A:我一直強調,我支持720A cut 左非繁架,之前果10年睇住A仔非繁只係比而家18X好啲啲,我係認同佢無存在嘅必要。
只不過,我反對因為 cut 左720A,所以720往上環方向要兜海富啫。

金鐘應該用轉乘解決就算,唔應該犧牲中環人嘅乘車時間,特別係720行東廊嘅時間短,同地鐵比嘅優勢更加唔明顯(相比788)。

至於啲人望住新18X筲箕灣、太古城 <-> 中環特快就興奮扯旗,根本係無視左720、722系嘅問題。
而家720、722慢,係因為佢地做得差,絕對有重組嘅空間。

你睇下720筲箕灣區嘅走法,真係嚇死人,仲要一路碌到去太古城先上橋。由嘉亨灣行路去太古城,10-12分鐘搞掂;720兜完路,要20分鐘,甚至更多,先上到公路。

新巴唔去認真處理720、722東區車程嘅問題,反而拎條18X黎吸人俾貴錢,呢啲唔叫賤格叫咩?
當小西灣人可以用$6.2,用15分鐘坐788去到中環,點解筲箕灣、西灣河嘅人,要俾$6.5,但車程竟然要20-30分鐘先去到中環嘅720?

筲箕灣、西灣河啲人好「蝦」啲?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Ravenclaw 發表於 2016-2-19 01:09 | 顯示全部樓層
嗯,我都系食多陣花生先...

體下d友仔點樣繼續借18X開辦搞到灣北出晒事呢件事扭曲/宣揚中上環=神仙呢條新既定理...

咁我就可以多d時間淋下呢條新18X突竟d屎忽位,同真正想屎忽ge系邊d客...

唔好比我發現最多客系$4.40呀下...
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-19 01:20 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-2-19 00:26
82X東行仲話唔係搵笨喎?
原本可以康怡花園轉入太古城中心直飛柴灣齋做鰂魚涌而且可以開夜d既卻無啦啦要 ...

如果東行收緊 $5.5 我同意係搵笨
但係 82X 東行講緊只係收 $4.4
我唔覺得同收 $4.1 既 82 差唔多速度有乜問題 lor
反青沙撐獅隧
cyrcheung 發表於 2016-2-19 13:20 | 顯示全部樓層
DDREXTREME 發表於 2016-2-16 22:22
我又覺得 18X 咁改除笨有精

好處

我住太安樓,

本人願意步行前往太古城中心捕 18X。。。正如行去高山臺 / 太古城中心 坐 110 一樣。
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-19 13:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-2-19 00:26
我從來無話過2A唔用,更加唔係話2A無存在價值。
去老銅、灣仔市中心固然有好大需求,但係咪代表灣北無市場 ...

筲箕灣就唔係一定要搭 720
仲可以搭 780 既
不過只局限東大街阿公岩一帶
愛秩序灣果邊行去搭 780 都幾遠下
而且班次黎講兩條線都可以話係水兵對海軍

講返你話 720/722 係咪有重組空間
以呢兩線個東區區內走線
收 $6.5 既情況的確唔合格
但要重組都唔係話冇難度
我就諗到個方案
不過個方案係會令 QB 冇左 7 系特快
而且巴士公司都幾難會肯賣大包收平

中上環灣仔個走線我就冇諗
我就淨係有諗東區
720 改西灣河走人
722 改經太古城
18P 拉長去祐民街(116 同時要搬走)
反青沙撐獅隧
neoplan720p 發表於 2016-2-19 14:35 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-19 13:42

筲箕灣就唔係一定要搭 720
仲可以搭 780 既

同你諗法都有少少似:

方向係720提早一個街口上東廊(即全日都西灣河上橋);722又提早一個(即720P服務時段以外,就用太古城上橋)。

上繁方面,其實可以722興東之後,直出太康街上東廊,當然要調整班次(甚至722有機會食埋720太康街嘅客,所以各線班次要好小心處理)。
另外,上、下繁方面,康山、QB其實都可以有特快線係健康村上橋。

問題最難搞其實係鰂魚涌 <-> 灣仔、中環嘅原本722客。

當初(即西港島線未通車,18、18P仲好地地嘅時候)我係諗過18P拉長去QB,不過而家條18P俾新巴搞到不似人形,我都唔知係咪應該繼續搵佢黎做。
或者,用2仔去做仲直接。
不過,25就要經返大坑;而2仔就可以清風街上天橋,同埋加密少少班次。

但講到尾,成件事新巴好大機會唔肯咁做。
當佢嫌筲箕灣 <-> 中環收$6.5都唔夠過癮,要去用18X去收人$8.0嘅時候,
我睇唔到有任何理由佢會俾QB人坐$4.1 或者$5.2去中環。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。