hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

JD7806 發表於 2016-2-17 23:16 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-2-17 10:36
694 全日既行車時間都緊過條繩
入得天晉一定要諗辦法切返D時間出黎
拉直環翠只能話係無奈既選擇

替代站如果係春秋二祭個臨時站(興華足球場外)就冇野
alan2011super3 發表於 2016-2-17 23:47 | 顯示全部樓層
18X北角上班族鍾意架,貪佢飛炮台丶怡東丶灣北直飛中環[[[只限單程]]]同樣,石塘咀人去灣仔都幾支持18X,有車嘅話一定比18P丶保鐵快同靈活[[[只限單程]]]

其實坐過唔感覺佢慢(((當然比鐵路慢)))

如果現行18X肯在鰂魚涌一段學722行
應該會好好多
西環去太古坊值得坐

若然好似今次RPP咁改
收到$9
佢真未必捱到繞道落成
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
Ravenclaw 發表於 2016-2-18 01:30 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-2-17 22:21
根本新巴就係想咁做。

呢間公司諗屎忽野,叻過哂我地絕大部分版友,除左之前果個小小人同埋R字頭板友外 ...

估到18X死唔去你一定會上黎大炒大鬧,所以激完你之後,我決定系你未回覆我之前比你發洩一輪先,唔入黎體東區住,反正最多屎忽數計系沙田果頭...

所以你唔QUOTE我,個系統唔提醒我,我唔知既,直到有版友剛剛短消息通知我話有人系呢個POST度『讚賞』我,咁當然要即刻飛入黎『領獎』啦,急不及待

我唔知你系咪講緊我啦,不過我先對號入座先呀下

你好似講到我同新巴一樣立場咁喎,試圖做起18X然後陰你條愛線個老豆720?咁就唔好意思啦,有興趣搵翻以前我講果d野啦,我唔支持移加呢條18X架...

相當年我唔鐘意18同18X,移加我系所有18字頭(港島)既線我都唔鐘意架,系我立場除平日早繁同下繁西行外,其他時間唔應該有任何18字頭既路線系街上面行走架...

唔做移加18X? 隨便...

早繁加車落18系?唔洗啦,因為已經比以前容易左上車好多啦,移加早繁大約0815-0830間唔中會有一班25炮鐵起載,開多d 2A港運城起載去灣北好過啦,最爆果架系2A呀...

早繁加18系唔系理想既做法,加18系果結果就系長康街上到車,但炮鐵d 25/619/619x 好多位上,所以要做既,系執過619/619x個站位,起碼加停長康街,有用過你加車落18/18P...

當然啦,仲有個好處就系收貴d啦,比老九分豬肉?對老新黎講,根本冇所謂,系覺得北角炮台山翻工客重要既,唔會搞到18系咁差啦...

其他時間唔洗講,地鐵+10仔=無敵組合,下繁18P港灣道起載翻堅城,塞景隆街都廢事,西營盤?轉5B呀,BBI都比埋了,唔鐘意轉?104/905啦...

點解咁神奇對住東區個態度又好似唔多同?因為東區屎忽到既都屎忽晒啦...

東區有左鐵咁耐,發展住宅數量都摸頂咁濟啦,流水同半直通都槍得七七八八,系一個已被『屎忽』既地方黎架啦...

南區就未玩完,大把屎忽野玩...

新呢條18X我唔答你住,我都唔知佢想做咩,拉入小西灣都唔過$10,又會咁好人既,似乎比某些版友講中,新城偏心鐘意柴小...

呢樣正常呀,柴小堆路又靚,又夠遠,仲要小西灣遠離鐵路兼且將來唔會有鐵路,對一間周圍都插唔成旗既公司黎講,對柴小好好正常(唔包括柴西)...

720?西行好頂咩?早繁d 720系算車海囉喎(緊系啦,d 112都未開始密),可能太古城條720P唔店啦,可!東行?哦,唔識佢喎,唔系單向線黎既咩?

主要服務有鐵路服務範圍既路線,中上環同灣北一齊做既路線我唔識佢架...

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 精闢見解

查看全部評分

LAK2 發表於 2016-2-18 12:08 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-18 01:30
估到18X死唔去你一定會上黎大炒大鬧,所以激完你之後,我決定系你未回覆我之前比你發洩一輪先,唔入黎體 ...

英皇道西行仲有條包有位坐既690早繁假假地都叫有15分鐘一班
上左清風街咁耐都唔執下D站位...

不過約08:15前既班次係行禮頓道+軒尼詩道, 又係亂D既...
whyloveislove 發表於 2016-2-18 12:18 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-17 12:12
其實今次方案的確係同原有18X相差好遠
應唔應該開多一個編號,我無意見
成個方案,你可以當佢係一換一 ...

其實我之前都有起其他post提過
依家18X太古上車去到西環山道講緊正常情況下20-25分鐘
但龜鐵其實講緊連埋出入地鐵站其實差唔多要35-40分鐘
所以其實速度上18X係唔輸既(非繁黎講)
繁時其實18X優勢更好,因為當龜鐵逼到變屎餅既時候佢有位坐

但只能夠講既係當東廊改道改完又改之後塞車情況比之前嚴重左
多左時間做唔到上述既20-25分鐘
所以先會比人放棄

再講, based on我頭先quote既時間,其實太古以西既人搭18X既時間優秀更加明顯
所以依家飛起英皇道其實係完完全全放棄呢班客

再講
作為一個太古康山(唔係太古城)人
我完完全全feel到新城有幾唔重視呢一區
一條又一條甘比人 propose cut走
由好多年前成功cut走既8仔,694到110,或者之後出現過既81同依家既18X
同時間2A越做越差
除左無奈之外可以講D咩

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
andy1010 + 5 由好多年前成功cut走既8仔,694到110,或者.

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2016-2-18 17:02 | 顯示全部樓層
客量證明一切。

想當年新巴條46X都好快架,so what?
根本兩區唔夠客源,俾你一分鐘就到達目的地又點?

18X 俾你講到點樣快係無用架,
乘客已經用隻腳投左票,去左搭地鐵,唔再理呢條載空嘅18X。

至於因為開18X,而搞到18、18P、720頹哂,呢個係事實。
因為本身應該留得住嘅客,你都減班、改路,趕走埋呢啲客。

18、18P嘅北角至灣北、中環客,固然可以有2A、10、619、25,甚至地鐵去取代。
但咁樣係一件好事咩?
正常情況黎講,2A會快得過18去灣北?
10會快得過18去中環?
619唔係應該專心做過海客架咩?(同106做埋82流水一樣咁乞人憎)
最重要係,本身18、18P係多客架喎(起碼以前嘅日間係唔錯),而家只不過俾你新巴趕走哂,唔代表呢堆客係消失左。

識做生意嘅,當然用18去做啦。
2A收$4.1,10仔收$3.4,18收$5.2,收貴一蚊得黎,對乘客黎講又真係快左,根本係雙贏。

而家條18X,我只係見到任何一方都係輸家,而將來果條亦都係。

至於720,自從720A cut左非繁,佢往上環方向要入返海富,我就已經對佢再無任何期望,亦都證明呢間公司根本唔想同地鐵爭客。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2016-2-18 17:06 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2016-2-17 23:47
18X北角上班族鍾意架,貪佢飛炮台丶怡東丶灣北直飛中環[[[只限單程]]]同樣,石塘咀人去灣仔都幾支持18X,有車 ...

石糖咀人去灣北,而家嘅18X其實即係當年嘅18P。

所以新巴逼人上18X,係唔代表18X有佢嘅生存價值。

當年新巴賤格到為左逼人上18X,不惜改慢18P,兜入西營盤,拉慢行車時間。
只要新巴改返18P係水街出,石塘咀以西嘅居民就唔駛被逼俾$8去灣北。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
alan2011super3 發表於 2016-2-18 17:10 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-2-18 08:06

好似18P改入西營盤係因為出現鐵下冇左18
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-18 17:21 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-2-18 17:06

石塘咀就可以特快,西營盤就唔可以有特快
為在成全石塘咀有特快而要西營盤經中上環何嘗唔係自私?
同埋果幾個站我又唔覺用幾多時間
何來有迫人上 18X?

反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-18 17:36 | 顯示全部樓層

whyloveislove 發表於 2016-2-18 12:18
其實我之前都有起其他post提過
依家18X太古上車去到西環山道講緊正常情況下20-25分鐘
但龜鐵其實講緊連埋 ...

81 改做特快個方案連獨市位都唔撐
呢間公司都唔知人地需要乜
抵俾人 ban
反青沙撐獅隧