hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

ahken 發表於 2016-2-20 01:24 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-2-16 18:05
呢條 18X 點改都係兩頭唔到岸架喇依家改到又落筲箕灣又兜太古,
話佢特快線又唔快得哂,流水又唔算係,
所 ...

而家擺明車馬呢架18X係柴小用車
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-2-20 01:25 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2016-2-16 18:53
其實呢份野對於東區人黎講同垃圾有咩分別?新城眼中只有柴小, 不如比九巴做啦
...

終於有知音人,其實九記真係要打救水深火熱既港島(除柴小)人啊!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 今期流行: 九巴拯救世人

查看全部評分

ahken 發表於 2016-2-20 01:28 | 顯示全部樓層
3ASV3-JE1672 發表於 2016-2-16 19:51
柴小用開 80 至 89 呢個 range,叫 787 好啲,直情可以令人聯想起飛機般飛快

叫781啦,名正言順柴小車啦
ahken 發表於 2016-2-20 01:32 | 顯示全部樓層

hkwp 發表於 2016-2-16 22:32
想當年,新巴想班客 upgrade 下,就生條 18X 出來
720(A), 722 客產唔到車?就 $6.5 -> $8 啦

係,一早講左因為CUT18號而要強行將18P改做流水線(本身個version比現時2號有得揮,不過北角人完全壓倒性反對之下先至係而家呢個半流水version,記住都係流水非特快)
ATE31 發表於 2016-2-20 03:08 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-2-20 01:25
終於有知音人,其實九記真係要打救水深火熱既港島(除柴小)人啊!

想九巴打救? 不如睇下九巴點對待同鐵平行既線?
西鐵南環線通左268B愈做愈頹, 最後都要斬平日非繁
6X開左唔夠兩年一樣無客要取消, 彌敦道谷貴價1A做流水
荃灣市去深長荔而家連一條合理時間合理價錢既線都無, 見到堆30, 30X, 33A都唔開胃
要諗下九巴做得好既線多數都係有獨市位或長途特快線, 而新城在港島基本上係同地鐵和電車直接競爭,
今時今日鐵路網發達, 巴士愈來愈難做, 係新城仲肯搞流水同特快同鐵路正面交鋒, 但係都要靠柴小依個獨市位先搵到食架
靠九巴?
DDREXTREME 發表於 2016-2-20 05:17 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-19 17:29
我諗巴士公司角度會咁諗
本身條線已經蝕錢
唔應該要行大斜路增加成本

同埋拉上柴斜,車程加多 10-15 分鐘,柴斜燈位加埋阿公岩必停站,會令抵達筲箕灣總站既時間出現更大變數

東區醫院可以有張振興站,唯一 sorry 真係興民山翠
有轉乘俾番密密車既柴斜線會好 D

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-20 09:21 | 顯示全部樓層

DDREXTREME 發表於 2016-2-20 05:17
同埋拉上柴斜,車程加多 10-15 分鐘,柴斜燈位加埋阿公岩必停站,會令抵達筲箕灣總站既時間出現更大變數
...

而家條新 18X 係用邊隻行法停唔停到張振興?
不過張振興個站行返上去響冇平路既情況都係唔好行  

其實而家搭去西環用 780 轉車同呢條新 18X 差唔多價 je
唔駛加都得 la
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-20 09:23 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-2-20 00:32
所以咪就係話最後成件事又係北角人幫柴小人找數,次次都係

舊118又係,82又係,606/671又係,今次18/18 ...

82/606 呢兩個 case 都虧你講得出

反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-20 09:43 | 顯示全部樓層
ATE31 發表於 2016-2-20 03:08
想九巴打救? 不如睇下九巴點對待同鐵平行既線?
西鐵南環線通左268B愈做愈頹, 最後都要斬平日非繁
6X ...

間間巴士公司都一樣會響穩陣既情況下做生意

雖則我都覺得新創建有 d 改動係好唔掂(留意我個簽名)
但同樣情況其實對家一樣會有

33A 個 case 應該唔止關條鐵事

至於果位版友,我表示摸唔透佢既邏輯
反青沙撐獅隧
ahken 發表於 2016-2-20 09:58 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-20 09:43
間間巴士公司都一樣會響穩陣既情況下做生意

雖則我都覺得新創建有 d 改動係好唔掂(留意我個簽名)

你講我?我意思係話新城永遠都同北角作對,然後將一切一切資源俾哂柴小,呢D係咩Logic??