hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 (27/4)

111 發表於 2016-4-27 12:39 | 顯示全部樓層

930葵芳0840-0910平均要等15-25分鐘...同樣, 930 day day full,  好多葵芳葵盛乘客已經放棄930...改坐934,935 / MTR轉

tridents 發表於 2016-4-27 13:47 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-4-25 18:20
一定有個講大話

好一句一定有個講大話.

呢間公司一向講大話.
1. 某線早繁定點 20 分班無左架車, TCU 話吾知嘜缺勤定塞車, CS 覆話壞八仔入廠.

2. 某線定點 12 分班開 20, 佢話我錯係定點 15, 只係缺勤變 20.  我話時間表 website 寫明定點 12 喎, 搭親都係 12 喎 (開 00/12/24/36/48), 佢都係話我錯係定點 15, 只係時間表未 Update, 我問 TCU 你地幾時收過條線 12 減到 15, 來來回回問左 TCU 二次都吾答.  之後再搭都係 12 吾係 15 喎, TCU 話巴士公司可根據實際情況加班, 即係可以 15 超班變 12??  龍門想點搬呀, 係 12 定 15 呀??

自己趕客趕生意, 自己錯講到係個客錯, 嘜都係你岩, 日日 A10 行舊車行市區車收 $48 都係你岩班客錯, 嗱你自己做衰個名, 吾好怪班客日後有鐵 d 客走哂.

樓主| JU2541 發表於 2016-4-27 22:11 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-4-27 13:47
好一句一定有個講大話.

八仔成日壞時時壞
經常車長臨時缺勤
搵錢線臨時日日多一部

難得成班人被人當傻仔....仲要有人叫我過主搭地鐵

講到我強迫城巴出齊車

個腦真係生哂草
又話地鐵唔好成日加價, 日日走去搭地鐵
無聲抗議? 白痴

人一九,腦便殘
Ricky403 發表於 2016-4-27 23:47 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-4-27 22:11
八仔成日壞時時壞
經常車長臨時缺勤
搵錢線臨時日日多一部

長期冇改善嘅應該要搵埋申訴幫拖先得
不過預期結果可能係城巴分分鐘拉番0655-0825成段15,0758嗰班轉做加班車睇情況攝930/930A/930X算
不過之前有人po過0758班車上一單係做118頭幾班去深水埗,或者係派更懶得執都唔定 (轉用車就分分鐘幾條線嘅字軌又要大執----跳飛機係咁上下)
.
neosan 發表於 2016-4-28 00:19 | 顯示全部樓層
八仔成日壞時時壞
經常車長臨時缺勤
搵錢線臨時日日多一部

你第一日黎ITALK? 新城唔會有錯,錯只在乘客。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 新城永遠都唔會錯,錯只在乘客/地下太硬.

查看全部評分

miklcct 發表於 2016-4-28 00:25 | 顯示全部樓層
搭MTR啦,如果一個月搭夠40程買埋都會票重抵,使鬼搭條天價930。
進智公交
樂仔〞 發表於 2016-4-29 00:02 | 顯示全部樓層

八仔成日壞時時壞
經常車長臨時缺勤
搵錢線臨時日日多一部

我地無話過城巴脫班好合理,更加無話你投訴有問題(投訴係應該添)
但係有 alternatives 嘅情況下,你依然繼續死等落去而唔轉搭其他交通工具,你硬係要搵你返工嚟較飛,我地點會阻止你?

acc1368 發表於 2016-4-29 01:01 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-4-28 00:25
搭MTR啦,如果一個月搭夠40程買埋都會票重抵,使鬼搭條天價930。

坐得930 即係1:住荃灣但唔想坐鐵
2: 唔近鐵

同埋930收16蚊都叫天價既話,你放心,930後邊仲有一條叫灣荃/銅鑼灣-愉景(經麗城)既物體 天價18蚊/超級天價$23
EH2674 發表於 2016-4-30 00:46 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-4-27 13:47
好一句一定有個講大話.

呢間垃圾公司講大話就最叻,我試過推住輪椅係海洋公園等車,我面前有成四五架低地台巴士曬左半個鐘以上太陽,但我要搭既48連續2班都係非低地台企就打去問調唔調到架有輪椅位既過黎,佢話幫我打落站頭問,跟住佢覆我話站頭同佢現場講無低地台巴士調唔到喎,跟住叫我留電話話等調到車覆返我,我心諗你咁答個客都有既?假如你兩個鐘後先調到架車黎唔通我同你企兩個鐘等電話呀?跟住我就答佢咁我無需要喇就走左,後黎留意返,當時48起碼連續5班都係無低地台既車

又試過打去問967@金鐘幾時有輪椅位車,佢答我呢班就係,我答返現在上緊客既967無輪椅位,佢就話咁要過兩班先有,成個金鐘629咁多低地台車唔會幫你調架,慢慢等啦,當時967係20分鐘一班車

我當你即時調唔到,成三四個字一班車係咪都應該梅花間竹咁出呢?967經中環唔係有用車限制咩?就算無,點解可以最疏既時間出無輪椅位既車,密車時段就班班低地台車?

搵錢線多一部?之前見過平日967下繁原本過海係20分鐘一班車,但實制上係10分鐘一班車,我覺得唔關搵唔搵錢事

強人所難,不可一不可再
nwfb94A 發表於 2016-4-30 02:52 | 顯示全部樓層

投訴有鬼用咩
我返6年中學, port足6年94A