hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 (27/4)

RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-21 12:59 | 顯示全部樓層

而家樓主個 post 係講 930
其他路線唔該就唔好響呢度講 la
我都唔係咁想離題
反青沙撐獅隧
rusf101001 發表於 2016-4-21 19:46 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-21 12:55
其他東區地方幾多個客有鐵唔搭搭606 過海啊? 閘都未識啦講野。
讓路比606X 啦。
...

我非繁忙時間係彩雲上左架606去柴灣都成粒鐘突幾分鐘
競爭力真係勁低lo

家陣606縮做606A又唔係成條剷左佢
606A有佢繼續頹做

606X真係識頂閘架
936收皮935全日
rusf101001 發表於 2016-4-21 19:57 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-4-20 22:29
如果你話我硬頸...我認架喎
同一個站有三十幾個熟客一齊風雨不改繼續等

要爭取本來就有既野咁荒謬都有人話唔得既算把la

OT
香港冇既野越來越多,唔係點會可以去到最激進係要港獨
魯迅:「中國人的性情是總喜歡調和折中的,譬如你說,這屋子太暗,須在這裏開一個窗,大家一定不允許的。但如果你主張拆掉屋頂他們就來調和,願意開窗了。」
出自《無聲的中國》一九二七年

936收皮935全日
brianso198 發表於 2016-4-21 21:07 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-4-21 10:16
嗱,就咁既,你要開606X冇問題,全日都冇問題,柴小就係要遷就我明(否則都唔係柴小巴士公司啦,right?)
...

我想知係乳豬紙邊度寫住606A係半小時一班?

抽水唔係咁抽的...
brianso198 發表於 2016-4-21 21:09 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-4-21 12:50
OK,咁樣講

606A/606X呢兩架車其實真係冇衝突,各自服務柴小/其他東區地方

呢度係討論區大家提出唔同意見好正常,而事實上耀東而家早繁去柴灣一帶變左由小巴自己一個食哂已經出好大問題。
例如朝早65耀東商場往北角方向上唔到車問題越來越嚴重。

但又如何?
雖然新巴條82S堅持用原有路線去做都好唔掂,
不過樓下個區議員廢有乜計?

不斷話無左118好慘有咩意義?
不斷話新城好廢有咩意義?

坦白講,
普遍黎講102城仔時段真係好疏車咩?

我一個月搭26日110搭既次數29次只有兩次係搭南行其他27次坐北行可以反映到咩?
如果110係海隧之後直入太古城就算要由佐敦行去尖東,
就算行兩個字我都唔介意行去坐。
而家?

我都嘗試接受緊都費時出咁多聲但我見到閣下經常話102好慢無118好慘我都忍唔住出聲。

利申:對新城無好感。

回正題,
我諗大家有唔同既論點,
可能有人覺得樓主做法有點多餘,
但如果樓主覺得咁樣可以令巴士公司甚至乎運輸署注視的話也不無道理,
須知當年720如果無人數既話新巴係會夠膽係下繁用九部車做720。

而事實上無可能要樓主搭早幾班車,
因為一來無人知道早幾班車會唔會都出現咁既問題倒頭黎早完等於無早,
二來作為乘客無理由要咁樣遷就。
即係我坐0735果班110去佐敦係為左可以坐低食早餐,
如果出現多日都無出現既話唔通叫我坐0715果班110?
咁既話點解唔迫地鐵?

kay 發表於 2016-4-21 21:51 | 顯示全部樓層
係689年代,好多是非黑白都癲倒晒
今日大家可能容忍城巴犯錯
但今日既容忍,就等於係明天的縱容

當年九巴脫班嚴重,開頭大家都係容忍,後來發覺唔掂,長期收車合理化,咪炒大佢搵申訴
結果九巴既錯,就變成署方監管出問題

當年申訴查脫班,九巴最尾咩實質懲罰都無,警告信1、2封就搞掂
運輸署就要由脫班定義,脫班計算都要改寫,申訴話要改善就要做

其實樓主咁努力收集罪證,儲到咁上下夠數搵申訴

不過後果可能係個班開唔到既班次永遠唔開,前後拉勻算

新創建可以由一般開15,變成16-18,唔係未做過..

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
ahken + 1 + 10 精闢見解
JU2541 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-21 22:32 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-4-21 21:09
呢度係討論區大家提出唔同意見好正常,而事實上耀東而家早繁去柴灣一帶變左由小巴自己一個食哂已經出好大 ...

講得冇錯
唔同人有唔同意見都好正常
一有人幫城新講返一兩句公道說話就話人係打手
都唔知果位有心人諗乜野 la
講真
對於當年單野有唔滿意就好正常
但因為咁而賣弄可憐又捏造事實居心何在呢?
仲要死唔斷氣果隻先至令人討厭

回返正題
呢個 case 我就真係覺得樓主冇做錯
講多少少
我琴日晏晝大約 1700-1740 呢段時間去左灣北數 930 車
冇數錯既話就做到 10 分鐘一班

反青沙撐獅隧
Welsh 發表於 2016-4-21 22:38 | 顯示全部樓層
sorry 今日先見到有呢個post冇記錯既話 近年朝早 930 字軌表的確唔係豬紙寫既 12 分鐘一班

該時段班次為:

唔知答你車長缺勤係真定假,但如果冇人缺勤 根本出齊都係少左班車
希望幫到樓主

prmy3008 發表於 2016-4-21 23:19 | 顯示全部樓層
Welsh 發表於 2016-4-21 22:38
sorry 今日先見到有呢個post冇記錯既話 近年朝早 930 字軌表的確唔係豬紙寫既 12 分鐘一班

該時段班次為: ...

除左班次間隔之外另一樣野係車從何來
要講既係呢班車
究竟佢之前係做緊咩
點解永遠都準時返唔到站頭
如果對上一班係做930
係咪應該改早開車,比返足夠時間個車長行呢?
又,假如班車係屯廠出
會唔會改西九出,避開屯公青公塞車而未能準時到愉城呢?
愉城站長如果發現甩車,邊度會救到佢呢?西九?屯廠?GTC?
去得到架車會幾多點呢?

既然有人講開606X,小弟現時為606X常客
以前全20分班,班司機係得1個鐘一單跑
試過幾次0830班車返唔切去,甩到直接開0850都試過
你可能話,藍總咁多車點解唔拉架車行
好啦,拉架788走,咁架車去到九龍灣點算?
而原本架車其實做完收啓德既
咁佢攝返788個位唔通叫佢擺港澳場?
相同情況出現在尾班606X
0910呢班車係九記做既
我試過等到0915先見到架車入緊藍總
去到柴斜同0925班694一齊上

提供唔到應該有既服務當然係巴士公司既問題
但係巴士公司又或者政策倡議者有無解決方法都值得大家討論
城巴早繁出車率以往都處於甚高水平
導致公司可能未能調配備用車隊應付突發情況
每次有大型鐵路通車,聽到的都是要求巴士公司減班cut車
藉著南港島線通車的契機
我們又何不嘗試要求政府
預留適當車隊配額比巴士公司
改善早繁出車率及誤點率呢?
HY2190
 樓主| JU2541 發表於 2016-4-21 23:26 | 顯示全部樓層

Welsh 發表於 2016-4-21 22:38

該時段班次為: ...

解釋返先, 因為我上述既班次係城巴書面回覆比我
運輸署都係覆返係咁

因為路程個交通情況同客量的確唔會有太大差異
亦都有其他類似路線作沿途路況參考

如果係行慢左遲到
唔會遲超過 5 分鐘
快超過 5 分鐘接近冇可能
同站甚至多數係固有熟客, 我都好公道判斷是否脫班
據之前覆返黎資料, 多數都準八至九成

非常感謝版友有用資料

如果編定已經少一班.....城巴