hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 (27/4)

樓主| JU2541 發表於 2016-4-21 23:29 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-21 21:51
係689年代,好多是非黑白都癲倒晒
今日大家可能容忍城巴犯錯
但今日既容忍,就等於係明天的縱容

其實我只可以講呢百幾二百日既上班日
有接近一成日子
同一班次係冇左

計入冇脫班日子. 當中有幾星期係我出左 trip

你所講, 就係我同大家一齊討論既原因
人一九,腦便殘
Welsh 發表於 2016-4-21 23:36 | 顯示全部樓層
prmy3008 發表於 2016-4-21 23:19
除左班次間隔之外另一樣野係車從何來
要講既係呢班車
究竟佢之前係做緊咩

樓主投訴時段班次開車前車務:
0733:930 灣0625
0745:930 灣0640
0758:118 藍灣0616
0812:930 灣0655   
0825:930 灣0715
0840:930 灣0735

咁睇既話 唔覺得關行車時間不足事
如果真係缺勤,最大機會係 0758 冇左
原開 0812 果班拉早,斷估呢架車 0800 已經會係總站

RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-21 23:51 | 顯示全部樓層
Welsh 發表於 2016-4-21 23:36
0733:930 灣碼0625
0745:930 灣碼0640

有冇 930X 去程班次既車務資料?
反青沙撐獅隧
 樓主| JU2541 發表於 2016-4-21 23:57 | 顯示全部樓層

Welsh 發表於 2016-4-21 23:36
0733:930 灣碼0625
0745:930 灣碼0640

多數都冇拉早

有時三班車一齊拉
扮大霧

係有是旦一班車唔知去左邊

0630 又收, 0758 又收
人一九,腦便殘
ahken 發表於 2016-4-22 15:28 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-4-21 19:57
要爭取本來就有既野咁荒謬都有人話唔得既算把la

OT

香港冇既野真係越黎越多

所以香港人部份人都識狗急跳牆而求生
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
238X 發表於 2016-4-23 01:08 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2016-4-20 14:29
者係咁
同樣既問題以前係32朝朝都見到(依家冇搭一排就唔知點)
明明日頭寫好左班次15就15 20就20

人口老化、道路唔完善,再加紅小搶客 (連 238X 都有得搶),
荃灣對呢啲大公司而言真係雞肋區

迫政府俾 313、陳添呢啲公司升格可能係出路
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2016-4-23 01:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-21 21:51
係689年代,好多是非黑白都癲倒晒
今日大家可能容忍城巴犯錯
但今日既容忍,就等於係明天的縱容

問心,如果佢係開唔到或者覺得呢班車蝕,認咗佢唔開,係好過而家玩收車的
呢個係誠信問題

至於將件事提升到對抗梁振英集團的高度,咁就變成軍事問題了
238X 發表於 2016-4-23 01:27 | 顯示全部樓層
另外想講一件事:
九、城係私營公司,唔係公營機構。
佢哋誠然係有合約同社會責任,
而喺 33A 同 930 事件上,
佢哋明顯係無遵守到佢哋自己寫嘅規章。

不過我就唔覺得佢哋事必要維持番原有服務,
反而我覺得佢哋應該向葵涌邨居民承認「我喺你度賺唔夠錢」,然後交出相關路線再行競投。

至於政府喺呢啲位上面唔做嘢嘅問題,
我嘅睇法無變,相信呢度有啲板齡嘅站友都會知我想講乜,毋須多言。
kay 發表於 2016-4-23 07:55 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-4-23 01:17
問心,如果佢係開唔到或者覺得呢班車蝕,認咗佢唔開,係好過而家玩收車的
呢個係誠信問題

不如問點解署方對巴士公司咁寬鬆?

咁多年,只係記錄在案、勸籲、警告信

續牌個陣又唔會考慮呢D個案
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| JU2541 發表於 2016-4-23 19:24 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-4-22 15:28
香港冇既野真係越黎越多

所以香港人部份人都識狗急跳牆而求生

華麗轉身
唔係話點解冇車搭
係驚你遲到... _ !

果頭講完
今日星期六荃灣開出 0955 班次係好大機會冇左

人一九,腦便殘