hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X開辦消息

castanopsis 發表於 2016-8-25 08:16 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-8-21 04:08
你又知唔知改循環前,九巴做過一個數據去研究邊度會載到最多佐敦客?
結論係 14X 佐敦特快返油塘,不論 ...

的確,順時針落更加難吸到觀市佐敦
但我會覺得原因並不在於塊餅唔夠大,而在於班次太樣衰
14-45分鐘一班除咗執雞之外真係用處不大
現時出佐敦雖然班次一樣受到法院塞車影響,但點都易預過返九東

作為係98D常客,對面既14X我年間見唔少
我認同現時14X客量係比中港碼頭時期有改善,只係仍然係唔理想
下繁觀市出佐敦雖然係有客,但開30分鐘一班然後坐唔滿市佔率相信高極有限
而日中出佐敦14X客量好明顯係比其他東九廊線低一截
我深信觀市佐敦個客源有得進一步做大,所以我先建議搵條繁時10非繁12/15既98P落去做

更何況,296D 脫班已經唔係第一日比人投訴,幾乎每年都上區議會。

296D脫班我少聽
望返近五年西貢區議會會議記錄,議員提得最多既係延長尖沙咀尾車同下繁加班

反而上次98D加完時之後,有議員數車發覺連早繁都脫班
而事實上我自己都見過見兩班798都無98D坑口特既情況
當你了解清楚 14X 客量數字,14X 真係多左一批客返黎專心等佢。
上面講左,14X 早下繁落佐敦客量唔差;而下繁 215X 其實做左好多早途起載,14X 真心搶唔到太多客返黎,依舊坐滿到窗口。

14X 加班既原因,唔係因為要幫 215X,而係油塘將來有更多新樓入伙。

要糾正一點
14X前排加班既原因唔係因為油塘有新樓入伙,而係因為219P同14X合併

而你話14X執唔到好多215X客(我都覺),正正道出咗14X既問題:
靠執雞又同主線(215X)無聯合班次根本唔係理想安排
一個唔覺意跟咗215X車尾就變成浪費資源既半空車

油塘越來越多新樓入伙,附近工業區又有機會提供到雙向客源,14X未來真係應該正正經經做油塘版既219X/296D
而要做到219X/296D既邨巴效果,首要任務係要入邨
我上面建議14X廣田開,鯉魚門邨加站,行油塘道做油麗邨,飛觀繞,你覺得點?

castanopsis 發表於 2016-8-25 08:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-25 07:49
其實啟麗盤算過孖住秀茂坪寶達既13X
著數過孖住啟德既224X

當然224X就算唔深入啟德都會吸引到部分啟德人搭
但啟德,尤其啟晴離224X既服務範圍始終係遠
224X車程受到東九廊塞車影響,本身已經唔係一面倒
喺唔就腳既情況底下,224X唔經啟德真係會將唔少人趕去外面密車26/28/1A甚至5M轉鐵
咁樣對九巴而言係唔理想

至於啟麗
固然啟麗如果有得自由選擇,可能會prefer同觀塘山share線多過同啟德自立成線
但我又唔認為啟麗對此有好強烈既意見
佢地主要係擔心車程拉長、無位坐既問題,多於非繁每個鐘少一班車
而實際上,224X大部分時段一早已經開緊20,多年來我唔覺得啟麗對此有不滿
再講,224X路線短,有啟德新增客源底下,九巴真係要非繁開15平息民怨亦非難事,反正只係加一部車咁大把

講返觀塘山樂華上唔到13X講真只限早繁,加13X班,會實際過倒7架車落去開213X分流
同樣地,尖東特快發大咗會窒礙13X/213X/98P進一步重組,可以話係一個潛在炸彈
如果213X因為尖東問題,而搞到石礦場入曬伙都唔得飛走樂華九龍灣,就相當可笑
而13X本身最大舊客喺秀明道同曉麗
213X/98P雖然做到分流作用,但13X車程慢既問題實際上無解決過
憧憬安達入伙、康翠爭取98P全日,觀塘山絕對有理據去順便解決埋13X十幾年來積存落來既問題

流水客問題
留意,我最屬意個方案,係98P做康翠曉麗觀市、213X做安達秀明道樂華、224X全日做啟德啟麗
到時98P/213X會如你所講,好似290A咁,有各自既流水客支持
而方案入面(2)13X飛走咗啟麗,代表繁時都可以停九龍灣輔警總部個站,實際上更有利做流水客生意

kay 發表於 2016-8-25 09:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-25 08:48
當然224X就算唔深入啟德都會吸引到部分啟德人搭
但啟德,尤其啟晴離224X既服務範圍始終係遠
224X車程受到 ...

我唔覺尖東特快好大問題
講真,每日有大量客觀塘市中心上215X
斷估差極都有個譜

而啟麗而言
佢地反而需要彌敦道特快
繁忙時間有唔少人224X坐到彌敦道先落車

當然依家個局影響98P
但唔由零開始規劃

就預左會係咁
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2016-8-25 09:49 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-25 09:21
我唔覺尖東特快好大問題
講真,每日有大量客觀塘市中心上215X
斷估差極都有個譜

尖東特快當然有吸引力,亦會有客,我從來唔擔心因為213X做尖東特快而趕客
我個main point係,樂華九龍灣食住213X個尖東特快之後,如果未來唔肯放手會好麻煩
尤其未來28客量受鐵路通車影響,班次可能會有調整
到時213X喺樂華淘大既重要性會提升

可以想象到未來石礦場入伙,安達臣夠客獨立成線之後,會上演一場安達臣vs樂華九龍灣既角力
唔俾213X尖東特快做大,係避免咗好多麻煩

啟麗落彌敦道問題
從來佐敦/彌敦道先係全日位
尖東其實只係兩繁單向同夜晚東行有客
啟麗對224X佐敦慢有意見,我唔會覺得驚訝
但解決方法唔係無,樓上既224X+24X方案係一個
全日落佐敦先,然後再開特班做尖東亦可行(仲可以考慮同三彩一齊玩)

wingho_cwh 發表於 2016-8-25 10:30 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-8-18 21:39
297個價錢已經解釋左佢響九龍灣食唔到野嘅原因

只能夠講九巴太貪心

98D 咪一樣。。九展返將軍澳照屈$9.9
castanopsis 發表於 2016-8-18 21:30

油塘搭鐵一站就過海,然後金鐘轉多次就到尖沙咀,鐵路競爭力係好大
要做起油塘,其實要如你所講,專攻尖東/廣東道港鐵唔就腳既位
油塘需要既,係一條直飛觀繞,尖沙咀段跟215X行既線

坦白講丫,油塘去尖沙咀呢個組合我覺得都幾趕客。。過兩次海其實真係唔好玩,尤其地鐵過海段係好逼。。過兩次海即係要逼最少兩段路。。
你話98P可以喺九龍灣吸到好多客,我仍然係有保留
Megabox班人寧願搭shuttle都唔去出面搭巴士出入佐敦尖沙咀,其實係習慣問題而非站位問題
喺商場0宣傳既情況下,好多人根本無留意出面既巴士服務
你見條297明明站位擺正megabox隔離,但夜晚商場散場時間仍然係無客就知
其實成日都話,巴士公司要做既,係要同商場合作,喺入面做多少少宣傳,否則你站位擺得幾靚都無用

完全極度超級非常同意,Megabox 附近既巴士服務太頹,你去過Megabox 行出黎想搭巴士你就會知道,就近靚站只係得d 咩15A 28B 297 呢四條「騎呢西」同埋。。收八點既606 641又唔係全日仲要假期停開,101X唔計朝早得兩班下繁 (作死咩) 勉強叫做全日過海既得107,但係只係「瀨邊」停一停景隆街
你係客你都唔想行出去坐啦。。我第一次咁樣行出Megabox 坐車既感覺係,旺角又唔到,海又過唔到,想點啫???? 成個站最似樣其實係297,屈你$9.9 去九龍城/將軍澳都夠客,就算係非繁忙時間都見過可以有十幾人排,同一時間606(仲未收車的話)上座率一隻手做得晒
完全唔知三巴諗緊乜:L

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
leungky0528 發表於 2016-8-25 13:31 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-8-25 10:30
98D 咪一樣。。九展返將軍澳照屈$9.9

坦白講丫,油塘去尖沙咀呢個組合我覺得都幾趕客。。過兩次海其實 ...

顯然係將嗰度睇成偏遠地區
或者係仍然覺得有車階級/穿梳巴士壟斷市場
發展上無與時並進

根本你象徵式減番$1-$2價位左右
班行街客都願意用金錢換番時間同空間
亦可以舒緩穿梳巴士壓力

真係唔明點解佢213X同214識得咁做
依度又幾年都無做
蝦九龍灣商貿區嘅區議員無牙力
定蝦佢唔敢幫商業機構?

kmb71k 發表於 2016-8-25 17:33 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2016-8-25 10:30
完全極度超級非常同意,Megabox 附近既巴士服務太頹,你去過Megabox 行出黎想搭巴士你就會知道,就近靚站只係得d 咩15A 28B 297 呢四條「騎呢西」同埋。。收八點既606 641又唔係全日仲要假期停開,101X唔計朝早得兩班下繁 (作死咩) 勉強叫做全日過海既得107,但係只係「瀨邊」停一停景隆街
你係客你都唔想行出去坐啦。。我第一次咁樣行出Megabox 坐車既感覺係,旺角又唔到,海又過唔到,想點啫???? 成個站最似樣其實係297,屈你$9.9 去九龍城/將軍澳都夠客,就算係非繁忙時間都見過可以有十幾人排,同一時間606(仲未收車的話)上座率一隻手做得晒
完全唔知三巴諗緊乜

641, 九龍灣係商業區, 中環金鐘灣仔又係商業區, 全日客源好有限
靠啟業啟晴唔執得好多客

以上回應,是否可行?是否合適?
castanopsis 發表於 2016-8-25 23:40 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-8-25 13:31
真係唔明點解佢213X同214識得咁做
依度又幾年都無做
蝦九龍灣商貿區嘅區議員無牙力
定蝦佢唔敢幫商業機構?

九龍灣商貿區區議員?
無言.........
pccpkl 發表於 2016-8-26 00:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-25 08:16
的確,順時針落更加難吸到觀市佐敦
但我會覺得原因並不在於塊餅唔夠大,而在於班次太樣衰
14-45分鐘一班除 ...

其實要解決油尖線
用603定線行碧雲道出油塘觀繞去尖東佐敦可行嗎?
話說214同603碧雲道客量都算不錯
lwb701 發表於 2016-8-26 09:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-8-25 09:49
尖東特快當然有吸引力,亦會有客,我從來唔擔心因為213X做尖東特快而趕客
我個main point係,樂華九龍灣 ...

28呢條線,一來做樂華牛頭角半特快出尖沙咀,另外做一班搭佢落土瓜灣嘅客。
今時今日收$5.8半特快出尖咀,起碼行少10分鐘過九龍灣站仲有位坐,根本唔愁無客。
其實28等埋沙中線通車再睇都未遲,TD想唔想盡早CUT線CUT班谷人上鐵路又另一回事。

反而我咁諗
213X 兜中秀再落觀繞做尖咀特快
13X 縮落上秀,不經秀茂坪,做曉麗樂華牛頭角做尖咀特快
全日飛起啟麗,比224X 全日
咁樣分工唔知又可唔可行呢..
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地