hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對新創建之感想
開啟左側

[其他] 對新創建之感想

CRH5 發表於 2016-8-27 00:35 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-8-27 00:34
作為乘客,點解要過車?
車務調度唔係大哂,
乘客會唔會因為咁而製造更多藉口呢?

Ming@5119 發表於 2016-8-27 00:31
你當呢班係地鐵?
呢件事喺情理上並唔可行你架車車頭寫到明去美孚嘅時候,作為一個乘客,我唔需要為左遷 ...

我依個係個 idea 姐,目的都係想令資源更好運用
當然細節上有好多需要解決同埋可以改善既地方

當然話齋師兄講,塞車係變得越黎越冇定向
所以我先話咁樣會唔會係另一個方法去keep 住唔會脫班脫得太勁,而又可以提升營運效率
DM17 發表於 2016-8-27 01:49 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-27 00:20
我就係話拖卡個陣先咁搞
咁先可以安排D深水埗、美孚客過晒一架車,從而減少資源浪費
畢竟咁樣拖著卡, ...

你企7個字就係客
果兩三個返美孚既就唔係客?

你要D車好似玩地鐵咁中途強行停運
點保證果2架車一架調頭一架繼續行之後仲有車到站呀?
分站點樣安排過客呀?
你兩架車都得返兩三條友既咁邊架調頭邊架做呀?
解釋下啦阿專家

史上空前最強大戰!
CRH5 發表於 2016-8-27 02:30 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2016-8-27 01:49
你企7個字就係客
果兩三個返美孚既就唔係客?

我從來都冇自認係專家,我都係講個 idea 出黎大家討論下
我話拉 171 車你話唔得、我話試下咁樣會唔會解決到大幅脫班你又講到好似冇得傾咁,好難搞架wor
我都係為左解決問題,唔洗搞到D客企係條街度等咁耐,我仲記得個日有老人家等到好辛苦
真心我真係唔係想引起罵戰

我而家係講緊要令資源利用得更好,去解決塞車導致大幅脫班問題
畢竟而家港島塞車真係好無定向,可能決定左開旺角特車後,部車到天后個情況已經唔同晒
而有D 返美孚既車根本去到太子就拖晒三四卡,得返小貓三四隻甚至吉車,但相反方向就脫晒班,如果咁都要拖著慢慢返總站,就降低晒成個營運效率,亦令相反方向乘客需要久候
咁唔通要好似新加坡 Tower Transit 咁叫D車慢慢行去避免拖卡?

我從來都冇當過人地唔係客,個兩三個都係客
但依個plan 點樣可以run 得好D (e.g. 清客流程),肯定有改善既地方
可以安排到兩部車停係同一個站,過車,前面個部繼續行、後面個部就安排去不同返港島站點起載返港島
之後係大幅脫班情況下,根本後面都係無限輪迴,都會有車繼續開去美孚
我唔係叫你脫一分鐘都走去咁做,但大幅脫班咁做可以令另一方向都有車坐先

如果各位師兄認為等唔到車係我錯,我上黎埋怨係我錯
我先係度道歉我真係希望香港既交通系統係可以做得更好,而唔係只係為左自己快D 有車返屋企

冇人希望大幅脫班會發生,冇人希望係個站等好耐都冇車,
而我既 idea 就係想解決依D 問題
當然依D solution 可能有好多不足之處,需要改善,希望各位師兄多多見諒

DM17 發表於 2016-8-27 04:06 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-8-27 02:30
我從來都冇自認係專家,我都係講個 idea 出黎大家討論下
我話拉 171 車你話唔得、我話試下咁樣會唔會解決 ...

師兄
始終去到對面海唔同公司唔同站頭唔係話拉就拉

站頭可以做到既係盡量用站頭資源去救
有D正站站長做慣知邊段時間斷纜返唔到
就盡量將呢幾班車或者到美孚私走既變埋中途特車
甚至無視時段去救車
例如跑馬地117九巴時間斷纜斬8X去救
起碼8X/118字軌叫"識做"117(欽州街時代兩線係同路)

同埋你都識講塞車無定向
出到站發生咩事根本預計唔到
平時5點塞點知今日4點塞
去中途救命果咋特車一樣塞死哂
同樣有幾多客都係無定向
依家隧道車出到彌敦道做埋流水咁濟
邊班有人邊班冇人根本估唔到
就算有去數客最大機率果幾班都編左做中途特車啦
何況放條友落站呆等?
十架車都有人既咪一樣做唔到野
對面咪一樣變人乾

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
CRH5 + 1 + 5 多謝分享此等經驗

查看全部評分

史上空前最強大戰!
PF2802 發表於 2016-8-27 23:31 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-26 20:09
而家係叫你係 171 淨抽車,人就搵個有底既做
或者叫九巴救命
明唔明?

同你講野真係o徒時間
你同鄰國人民思路真係好接近
TR5774
cruisesnet 發表於 2016-8-28 00:36 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-8-26 23:29
呢D case加ETA最多只可以話見到架車咁樣結果即時轉落地底...
反而無車呢個問題無法解決...

知道原來條線無車到已經足夠, 大家可以各自用其他方法去目的地

CRH5 發表於 2016-8-28 01:38 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2016-8-27 23:31
同你講野真係o徒時間
你同鄰國人民思路真係好接近

都唔見得你講野好好
PF2802 發表於 2016-8-28 02:05 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-28 01:38
都唔見得你講野好好

所以我留返比其他版友照顧下你
希望你逐一覆返未覆既reply啦

TR5774
CRH5 發表於 2016-8-28 02:07 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2016-8-28 02:05
所以我留返比其他版友照顧下你
希望你逐一覆返未覆既reply啦

要覆既都覆曬啦
多謝關心, Goodnight~
PF2802 發表於 2016-8-28 02:11 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-8-28 02:07
要覆既都覆曬啦
多謝關心, Goodnight~

咩話覆哂

你意思係駁到既覆哂下嘛
TR5774