hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

S3BL100 發表於 2016-8-31 13:20 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-31 09:45
"一、由柴灣往九龍,車程比較近的筲箕灣及太古往九龍,還要短不少。現時由柴灣出發乘坐118,取道東區走廊 ...

咁你成日要 102 或者 102P 全日東行經維園道走,取代 118,快得果五分鐘,紅隧去西灣河筲箕灣都係要半粒鐘甚至更多,慢過去柴小,
又有無將鰂魚涌至筲箕灣的利益放在眼內?佢地又係咪唔可以據理力爭?

仲未計之前你直頭叫耀東拱手讓條 2A 出來,你何嘗唔係製造矛盾?

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2016-8-31 13:29 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-30 18:31
又唔係無概,不過麻煩D,也許維持現狀就對各方是最好,我都認同筲箕灣有快車,反而想知跑馬地想要而家格 ...

我既諗法係, QB-SKW要一條特快紅隧線過海既要求一D都唔過份...而比較接近用家需求既就係102P~
我都唔知跑馬地想要乜, 不過正路而家117既行法入跑馬地應該會比跟112入穩陣D~
stevechau 發表於 2016-8-31 13:45 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-30 20:11
我嘅意思係巴士公司睇102、112、118呢三條線,會重視港島多過九龍嘅意見。
點解?因為西九龍黎講,呢三條 ...

但實際上, SSP唔係想像中咁少客, 當然唔能夠指望SSP自己上爆一條紅隧線, 咁太唔現實~以我呢排返工既個人既經驗, 其實8:15左右係李屋上112, 8:35左右已經塞到理工轉上去..
你話慢佢又唔係....至少去到佐敦站或之前, 西九紅隧線普遍唔慢過地鐵超過5MINS~
而事實上, 單以早繁最趕客正正就係紅隧, 呢段塞起上黎, 每日既過海時間係可以有超過15MINS既出入
對上班時間需要穩定既打工仔黎講, 我諗好難對佢地有吸引力咁坐
(舉個例, 大西北堆西隧過海線/村巴, 每日都有超過15MINS出入既落車時間, 我諗成堆線一樣無晒客都似)

不過對美孚同LCK黎講, 車程更遠就影響更大, 所以唔BUY都唔奇~

p.s.當日已經有幸拜讀過版友你的網媒文章, 印象中都係該網媒FB PAGE留過言支持~
stevechau 發表於 2016-8-31 13:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-8-31 03:14
要留意 102 因為去銅鑼灣快過 112 堅拿道落橋,所以銅鑼灣使用量分分鐘仲高過 112

雖然上車要門口上,而 ...

如果單純係客量的問題而同時112行緊同102一樣既路, 咁的確係112又真係無唔搞佢特快既條件...
最攞命既點係, 從CSW到JD, 都係得佢一條咁大把既西九線可以入到天樂里同SOGO...
呢點唔同當年118, 當年118雖說係特快入天后, 但至少牌面仲有條102以一個慢D既角色做補位
而今日就係呢個點, 令到根本幾大誘因都唔可以單一郁條112, 因為佢係唯一一條線做到呢個服務, 仲要多客...
而最近可以補位既線就係117...但如果117唔大量加車落去做, 得6架車去做而家112班客, 我會答你...算吧LA, 咁真係成區唔郁好過郁~

當然可能你覺得102既CWB使用量比112更高....但事實上除左早繁, 102通常係維園都只係得1/3車客左右落車...
與班次相近同樣南行既112相比, 112班少有7-8成既客係SOGO或之前已經落晒...好難說服到102既CWB使用量比112更高~
另外COMPARE埋北行, (下繁)景隆街一站既102得小貓幾隻同SOGO一站至少坐滿一架吉車比...我諗CWB使用量112係大幅拋離102吧~

至於避風塘一站係咪趕客...我只能夠答你當日118仲停果度果陣, 我試唔少如果架車係頂閘南行, 果個站落10件8件係等閒事...
果個站話遠唔遠, 話近唔近, 所以呢點我自己都有保留, 暫時只係一個折衷既諗法~

stevechau 發表於 2016-8-31 14:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-31 03:20
因為少左客的只係其中一個方向,所以少左 20-30% 客,唔代表可以減 20-30% 車,否則另一個方向會唔夠載

...

咁好LA, 只係其中一個方向計, 我就好粗略地將個百分比由20-30%減一半落10-15%...
再用當日118用車39架(印象中條數好似係咁多)去計...
佢點少都仲係要嘔4架出黎...數就點講118都係SO晒...
而件事都過左去, 算LA~

反正我覺得而家再搞102/112佢地, 都唔應該用118黎搞~
而唔搵106去搞, 始終係因為106九龍總站係東九龍...要106去處理堆西九過海線係唔多合適的~
拖106落水, 盞途添件事既複雜性~
stevechau 發表於 2016-8-31 14:06 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-31 07:38
但天樂里果批客點處理先,經過一輪辯論後先知道天樂里佔左每班車至少三分一客,咁都要正視,用117補位的 ...

我提出用避風塘站, 係因為發現當日118未提速果陣, 有堆人會好似我咁係102/118及112/118(CSW)叫兩飛入CWB~
即係同當日118北角段一樣, 係有批既有用家係度...
呢段路個人行過好多次, 其實行入去只係用多3幾分鐘就行到, 對比起李屋行去地鐵站果個距離仲要近D~
所以都唔係唔可以代替個FUNCTION, 但一定唔夠SET站係皇室堡咁好咁近GALA~

stevechau 發表於 2016-8-31 14:07 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-8-31 13:13
天樂里理所當然用 112 做,我都只係叫 112 拆兩條,無叫 112 完全唔做天樂里

雖然去銅鑼灣 102 快過 1 ...

而家個客量就係連拆兩條既條件都做唔到...
除非而家既112係果度, 好似111咁仲有條101係度頂...
咁就搞得過~
ahken 發表於 2016-8-31 15:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-31 13:20
咁你成日要 102 或者 102P 全日東行經維園道走,取代 118,快得果五分鐘,紅隧去西灣河筲箕灣都係要半粒 ...

嘩嘩嘩, 有人開始翻舊帳, 我講2A取消都講到明係意氣用事, 我都道左歉吧

不過唔緊要, 對住新創建死都唔道歉我自問已經問心無愧
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
limited 發表於 2016-8-31 16:14 | 顯示全部樓層
在我作為鰂魚涌居民而言, 過海有一條經清風街天橋+唔使塞怡東的巴士線已經滿足,
但基於102的確有一定數量的維園+銅鑼灣客,
我會諗102的拆線方案如下:

102由頭班車至20:00(筲總開)/22:40(美孚開) - 9-12分鐘一班
筲總開經愛秩序灣一圈上東廊健威落橋回原線
美孚開港運城後上東廊西灣河落橋經嘉亨灣愛秩序灣返筲總
上述時間後102維持現狀經筲箕灣道及全條英皇道, 6-8分鐘一班 (19:30-21:30部分北行班次以怡閣苑為總站)

102P 06:10-20:00(筲總開)/22:45(麗閣開) - 12-15分鐘一班
筲總開不經愛秩序灣, 九龍總站縮至麗閣, 麗閣開經荔枝角道南昌街右轉長沙灣道
增設與102免費轉乘至長沙灣及美孚

這樣安排下北角東至筲總同愛秩序灣大部分時間過海同往返旺角都可以起碼快10分鐘
估計兩間公司要各加兩架車落去才能實現以上班次
brianso198 發表於 2016-8-31 18:04 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-31 15:38
嘩嘩嘩, 有人開始翻舊帳, 我講2A取消都講到明係意氣用事, 我都道左歉吧

不過唔緊要, 對住新創建死都唔道 ...

作為住左廿二年嘅耀東人見到有人提取消2A嘈根本唔過份。不代表得罪人可以用意氣用事呢個理由就一了百了。

翻舊帳有無問題我唔知,但辣著咁多火頭應該好好想下點解咁多人會嘈,
就算你講啲嘢係事實、係有道理也好。