hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

9032~HW1045 發表於 2016-8-27 13:43 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-8-26 23:42
耀東唔會接受用全日換一條非特快過海...

以前110咁樣碌法朝早最多15個落山,

邨民表示坐110紅隧口再轉都有so......

只係南行110既班次太海鮮,
不如乖乖地行跟219X,埋一埋勞資審裁處,
反而仲多佐敦+油麻地南既客肯坐.....

kay 發表於 2016-8-28 17:45 | 顯示全部樓層
118好地地都減

其實當日重組,都無話118要減班,只係話減走2部車,班次不變

改完道先發現出左問題要cut班

算唔算欺騙巿民?

單方向唔落北角,結果換黎兩個方向都減班

以前成日話經北角搞到班次不穩,唔經北角班次都係不穩
重組同巿民既期望有落差
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-8-28 18:26 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-28 17:45
118好地地都減

其實當日重組,都無話118要減班,只係話減走2部車,班次不變

其實班次係穩定左,
不過問題係118客量自己已經去到最頂...

kay 發表於 2016-8-28 20:31 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-8-28 18:26
其實班次係穩定左,
不過問題係118客量自己已經去到最頂...

穩定地疏班客都唔會鐘意

好似970不穩定地疏車加埋地鐵,結果嚇走晒d客
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-8-28 20:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-28 20:31
穩定地疏班客都唔會鐘意

好似970不穩定地疏車加埋地鐵,結果嚇走晒d客

118班人轉地鐵意欲最高從來都係環翠至興華呢段,
除左呢兩個位可能會有班人因為咁轉搭地鐵之外,
其他路段轉軑既機會相對低...

反而970又有少少唔同...
neoplan720p 發表於 2016-8-28 23:44 | 顯示全部樓層
就算118幾唔掂,唔知係咪我唔好彩,通常隧道口有幾架118黎到,都仲未有架102、106。(特別係夜晚返港島)

改路前,118嘅城巴時段係搭得過,九巴時段成日都唔夠載;
改路後,我覺得九巴嘅班次穩定性,係有改善,而城巴都keep 到車接車咁黎。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
rusf101001 + 1 + 3 118兩間公司宜家都做得好

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
hadboy5 發表於 2016-8-29 07:35 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-28 23:44
就算118幾唔掂,唔知係咪我唔好彩,通常隧道口有幾架118黎到,都仲未有架102、106。(特別係夜晚返港島)

...

而家九巴時段假若你願意企的話,東區醫院個站仲有得上的,港島方向就早繁等三架半滿或兩架吉車就上到
ahken 發表於 2016-8-29 09:45 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-26 16:25
得102有咁既條件去做...

但換轉個角度, 我就唔拎112黎同102夾提速, 112不變既情況下, 我都覺得102唔係唔 ...

起碼我識既北角人當中, 十七個有十五個都想有番紅隧->炮台山特快

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-8-29 09:47 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-26 18:15
由北角碌到去筲箕灣真係好「特快」wo

咁由銅鑼灣碌到筲箕灣又係「特快」??
ahken 發表於 2016-8-29 09:59 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-28 23:44

...

所以呢樣都係某程度上令我唔同意118重組既第二原因 (當然都係果句唔係要還原118)

102同106又慢又要等得耐, 不如等110.....(不過110都係有個死症就係去到八點收車.....)