hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

stevechau 發表於 2016-8-30 14:22 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-8-26 19:44
102 如果直飛鰂魚涌,仲點停避風塘?

同埋 102 112 而家兩飛北角入紅隧,但大部分時間時段分配都係相反 ...

我首先要答你....單係早繁南行, 102同112都已經係新城玩晒...
仲要112都被陰得幾緊要, 約莫10-15MINS先會有車係總站出黎~
而102/P同171就往往3-4架係紅隧頂死後面車...目測除左301之外, 都無邊條線既車數夠佢地黎~

我唔記得左避風塘站果度係咪已經劃左實線唔比上橋...如果係既話就要另諗...
一係就跟102P唔停, 但CWB位點都要填~
一係就跟118入天后, 至於行唔行返入英皇道就問題不大~
所以原則上102拆到既話, 北角炮台山點都仲叫做有兩條西九線過到海~
就算102P真係全日, 以112而家既班次其實就算唔加車都頂得住北角炮台山既客量, 但觀感就真係會令人覺得比人再CUT左線~

而我就已經唔再理118點, 高興分到車出黎還數既, 只係盡返當年既責任~
唔高興交返D車出黎既, 咪唔好交LOR...大不了繼續無賴下去欠下去JE, 人地點鬧都好似689咁, 唔痕唔痛既~

而你見我咁耐以黎都唔理106/116點, 係因為我比較從西九龍既角度出發...所以諗D乜都唔會理東九線...
東九過海線係另一組野黎...我唔熟理唔到~

而如今既北角特快...真係點都搞唔到112, 始終佢SOGO一帶既客量太勁, 對比起102根本112係零特快條件~
西九特快, 如今可想的只有兩條路, 一係新線, 一係搞102一獲~
stevechau 發表於 2016-8-30 15:20 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-27 12:02
呢個問題,問左十幾年。
但與其問一個只得繁時有客嘅太古坊,不如問下點解筲箕灣道仲係要靠碌102、106來往 ...

我又咁睇, 110係咪特快同102有無得提速接近係完全無關係...
係九龍區, 110好似得紅隧口一個站咁大把同102同站...
咁西九龍其他區完全唔使做?? 仲要102有大大個油旺SSP照晒WOR~
stevechau 發表於 2016-8-30 15:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-27 12:18
塞車班次不穩,就一定要預多車做
都係個句,970就係行經繁忙路段拆線搞到班次不穏的例子

970個例子始終有D唔同, 佢係有D需要拆兩條線...唔可能一線走晒而家既南區範圍~
只係正線同X線既車數調轉左之餘, 本身兩條線既行車時間同成個系既車數都不足...

102既牌面就咁拆係勉強夠數, 但計埋東區/灣仔區另外兩條線既改動, 其實係成個西九東區過海線唔夠車玩~
053h4 發表於 2016-8-30 15:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2016-8-30 16:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-28 17:45
118好地地都減

其實當日重組,都無話118要減班,只係話減走2部車,班次不變

因為咁講, 純理性睇數字既話, 當日既118因為提速後做少左北角客(約莫係20-30%南行客量), 理應係必先要減左車先(當時計過應該減6-8部車左右)...
咁後來既建議就只係話減2部...再後來初初提速既時候好似係一部都無減過~
跟著我都已經無再理佢...唔知而家係咪已經減左車~
不過以而家既118客量就算當日減唔夠車, 在情都唔大空間再減既~
neoplan720p 發表於 2016-8-30 16:14 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-30 15:20
我又咁睇, 110係咪特快同102有無得提速接近係完全無關係...
係九龍區, 110好似得紅隧口一個站咁大把同102 ...

巴士公司唔係咁睇嘛弊在……

加上西九龍人口嘅關係,呢堆102、110、118,巴士公司係睇港島意見多過九龍。

變相筲箕灣至北角一段有左110特快之後,102要改快嘅誘因又細左。
加上之前我提及嘅種種難題,今日要改102,to be honest,機會唔大。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
stevechau 發表於 2016-8-30 16:15 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2016-8-29 15:02
穩定地疏無問題
110已經係例子
102P係唔快但已夠袋住先

110既疏可能港島人覺得無問題, 因為九龍區根本就無人睇佢咁滯~
你睇返102/112/118/171呢D車係西九龍既班次服務, 再同九龍區人講穩定地疏是沒有問題吧~

stevechau 發表於 2016-8-30 16:17 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2016-8-29 21:25
仲有單層巴士行果條叫606,仲係九巴掛牌,咁請問有冇投訴?
為針對而針對,真無聊

咁當年118未起飛, 北角人都好"善用"118呢~
stevechau 發表於 2016-8-30 16:22 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-30 16:14
巴士公司唔係咁睇嘛弊在……

加上西九龍人口嘅關係,呢堆102、110、118,巴士公司係睇港島意見多過九龍 ...

我唔係好明西九龍的人口有咩關係??
但就算係睇港島區既意見, 當日成組線都唔應該係咁搞...
當日3條線入面所有人都只係CONCERN左係118身上...

個個都話理其他區做乜...
到頭來今日睇返轉頭, 我呢D多口之人CONCERN既後果全部發生晒咁滯~
ahken 發表於 2016-8-30 16:32 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-8-30 16:22
我唔係好明西九龍的人口有咩關係??
但就算係睇港島區既意見, 當日成組線都唔應該係咁搞...
當日3條線入 ...

正路真係102/112二拆三, 偏路就係110改旺角

截至2023年3月2日, 已有877累積積分