hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士策略是否出左問題
開啟左側

[問題] 龍運巴士策略是否出左問題

ADS@81K 發表於 2016-8-29 00:31 | 顯示全部樓層

碇真治 發表於 2016-8-28 23:45
其實太多A線一開就開全日先係問題,搞到好多空氣線出來,好似A36,A37,A47x,太浪費資源

...

掉番轉頭咁睇
龍運宜家一炮過將咁多A線全日晒佢
佢盤算緊既正正就係港珠澳呢條大水喉

歷史話晒比我地聽
做親啲大陸客既線一定係好搵
當中尤其以A43/P呢對可以一齊做晒皇崗落馬洲港珠澳上水過境客既孖寶含金量最高
而A43P去程要停博覽館主打既正正就係來自內地既商務客
另一方面
其實好多區一直爭取緊機場巴士
今次算係滿足到佢地
而龍運揀係呢個時候開A線其實幾明智
用新車行新A線
某程度上個branding一早做好會更加有利條線既發展
所以A線車只會有加無減
dennislokawai 發表於 2016-8-29 00:37 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2016-8-28 23:45
其實太多A線一開就開全日先係問題,搞到好多空氣線出來,好似A36,A37,A47x,太浪費資源

...

不過講真,A線唔開全日其實又無用,
我搭飛機係睇有咩交通就到架機時間,
而唔係咩有咩交通接駁而揀幾時機喎!

無疑呢堆新既A線睇落又廢又浪費,
但站晌乘客角度上又真係快咗同多個選擇,
你要平可繼續搭E線(如有),要快就搭A線。
而站晌巴士公司角度,如果堆車幫E線加班,
對巴士公司又無著數之餘,
分分鐘只會製造更多拖卡造成浪費。

講真呢堆線依家就少客,
但當過一排D客知道堆線真係快過線好多時,
又真係唔太介意俾多10幾蚊喎,
去多旅行講真又點會志在果少少錢?
最緊要可最快去到機場同盡快返屋企休息。

而且萬一機場真係做唔起,遲下仲有港珠澳幫手,
呢兩大客源正常來講應該養得起每區每半個鐘一班A車的。

至於A47X不停站點到點直達,
我相信單靠機場客真係無可能多客,
不過將來港珠澳通車後又真係焗住搭,
可能龍運根本就睇中呢點,
所以靠膽同你玩點到點直達,連轉乘都唔俾。
講真如果因為睇中港珠澳獨市而點到點直達,
龍運又真係幾醒,
一來佢可以用最少資源服務一個區,
二來又可賺埋接駁果程車呢錢。
(就算搭其他交通工具佢都無蝕)
youtube.com/c/dennislokawai
exspeed 發表於 2016-8-29 02:35 | 顯示全部樓層
Ms.Potato 發表於 2016-8-28 22:18
貨運區擺明就係E線客倉,我有講過要A線去搶咩,正路都諗到A線唔係食哩啲客啦。

大西北E線一定要半滿啦, ...

我講緊係客運返工既多數都係搭 E 線. 除非你錢多或者人工好高

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Oliver_ME16 發表於 2016-8-30 11:35 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-29 02:35
我講緊係客運返工既多數都係搭 E 線. 除非你錢多或者人工好高

好多時O多半個鐘頭T已經夠來回差價有突(平均一單慳12分鐘左右)
我...
lwb701 發表於 2016-8-30 11:46 | 顯示全部樓層
你唔加E線班咪又係照搭
唔通要返工時間就果D所謂新A線半個鐘一班車咩
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
exspeed 發表於 2016-8-30 15:54 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2016-8-30 11:35
好多時O多半個鐘頭T已經夠來回差價有突(平均一單慳12分鐘左右)

可能我份工唔使點 OT 啦, 所以咁多年都係搭 E 線
ahken 發表於 2016-8-30 16:35 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-8-25 23:37
做生意都睇大環境
呢幾年油價平
點都趁有錢賺發大先

柴小巴士公司來來去去咪又係只識做柴小, 叫佢發大黎做咪同你做80X, 87X, 88X全日囉......

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
exspeed 發表於 2016-8-30 18:35 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-30 16:35
柴小巴士公司來來去去咪又係只識做柴小, 叫佢發大黎做咪同你做80X, 87X, 88X全日囉......

...

你除左識講柴小之外,係咪冇野講架啦?!
Lelouch 發表於 2016-8-30 23:27 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-8-25 22:17
我都同意龍運要做多少少宣傳,
A37呢類其實潛力唔係無...

A37做三湖特快都夠好搵啦
好過坐E34A遊花園

去得旅行真係唔介意比多些少錢
好過要驚冇位放行李

shakugan2005 發表於 2016-8-31 00:30 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2016-8-30 23:27
A37做三湖特快都夠好搵啦
好過坐E34A遊花園

可以搭輕鐵去尾站轉E34A, 不過唔擔保上到車, 依堆A線係唔加E線班既情況下等人班班E線都爆滿既時候焗人上車, 去得旅行唔介意比多些少錢就搭左的士, 拎得多野就call van話係要載果D貨, 有幾多個真係會等半個鐘一班既巴士? 搭得巴士既似係返工多, 日日咁搭人工高OT費高未唔介意囉, 但到時就唔住係天水圍啦