hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從轉乘優惠分析新城經營方針
開啟左側

[經歷分享/報告] 從轉乘優惠分析新城經營方針

樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-30 14:04 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2016-8-30 13:29
這似乎是取消 E23P 的副產品。E23P 是單向線,所以回程沒有補償。

呢個就係問題所在。

如果轉乘係真心想方便乘客,其實巴士公司就要定期檢視轉乘優惠,睇下有無方法更加方便乘客,增加吸引力。

既然城巴提供930轉789嘅優惠,而930而家又延長左去灣仔,咁點解唔索性俾個788轉乘呢?
對巴士公司黎講,無乜損失,但乘客就方便唔少。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-30 14:07 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2016-8-30 07:52
930 轉乘各線的建議地點是金鐘,780 788 789 中只有後者來回在金鐘有站。

問題係巴士公司既然都俾得呢個轉乘優惠,點解要限死人轉乘點係金鐘,然後要人用789去轉呢?
ahken 發表於 2016-8-30 14:16 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-30 14:04
呢個就係問題所在。

如果轉乘係真心想方便乘客,其實巴士公司就要定期檢視轉乘優惠,睇下有無方法更加方 ...

柴小巴士公司識咁諗就好啦....

根本佢地捉到鹿唔識脫角之餘仲放番走隻鹿, 可謂賠了夫人又折兵

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Busmtr 發表於 2016-8-30 15:16 | 顯示全部樓層

其實大家有冇諗過788嘅負荷太重呢?原本已經好滿,加埋大西北轉乘客咪做到嘔白泡
VOLVO‧MV6593 發表於 2016-8-30 16:10 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2016-8-30 13:18
城巴既轉乘不嬲古怪..
市區搭E23, 去到青馬轉E22X 去 港龍大廈免費
係港龍大廈搭E22X, 係青馬轉E23, 要收全 ...

講起E23,想講下S52起飛機維區出黎轉E21去GTC
話說琴日走去影E21C,影完有D肚餓想食野
見S52同E21空運貨站有得轉乘,但又唔想出東涌,諗住去試下啦

點知等左9個字都無E21
想轉車者,柴小公司都唔洗咁玩人下嘛?
分分鐘有車黎,個轉乘時限已過,優惠咁就無左
於是激鬼氣之下搭番S64去GTC

明明東涌起分段收費都一樣,
佢轉乘果度寫有兩個選擇,但兩個既優惠差額都唔同
起東涌轉就免費,但起空運貨站就只減$1

仲有,我當佢果個轉乘係for人去博覽館
空運貨站果度仲有E22/A去果度
咁點解又唔加呢兩條線做轉乘呢?

諗起都覺得奇怪

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 多謝分享

查看全部評分

樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-30 16:19 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-8-30 15:16
其實大家有冇諗過788嘅負荷太重呢?原本已經好滿,加埋大西北轉乘客咪做到嘔白泡
...

本身而家788都有做緊一部分轉西隧線嘅客。
有左轉乘優惠之後,只不過係更加secure 到呢班客坐返城巴嘅西隧線,而唔係過左去九巴坐960、968。

只要諗下小西灣個情況(無地鐵),我與其坐小巴47M或者62去柴灣、杏花邨轉地鐵,點解我唔坐788直出中環先轉巴士、地鐵?
所以就算有左轉乘優惠,788嘅客量都未必會有太大增長,反而962系、969系客量就有機會增加。
ahken 發表於 2016-8-30 16:27 | 顯示全部樓層

VOLVO‧MV6593 發表於 2016-8-30 16:10
見S52同E21空運貨站有 ...

柴小公司唔玩人都唔叫柴小公司啦, 佢地基本上只會尊重柴小客咋......其他區WFC
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
cruisesnet 發表於 2016-8-30 17:37 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-30 14:07
問題係巴士公司既然都俾得呢個轉乘優惠,點解要限死人轉乘點係金鐘,然後要人用789去轉呢?
...

要用BBI其實吾一定要指定車站, 同一分段價範圍內既車站其實都得
neosan 發表於 2016-8-30 17:49 | 顯示全部樓層
VOLVO‧MV6593 發表於 2016-8-30 16:10
見S52同E21空運貨站有 ...

城巴D轉乘, 你唔睇清楚所有細字之前, 都唔好諗住真係有優惠

同埋E21/E23呢對脫班孖寶, 有車你坐係恩賜,
無車時.. 套用新城粉名句: 點解你等左咁耐仲唔搵Alternatives?
exspeed 發表於 2016-8-30 18:41 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-30 16:27
柴小公司唔玩人都唔叫柴小公司啦, 佢地基本上只會尊重柴小客咋......其他區WFC
...

你除左識講柴小之外,係咪冇野講架啦?!
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!