hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴仲唔訂短車做替補?
開啟左側

九巴仲唔訂短車做替補?

dcyw 發表於 2016-9-19 09:19 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-9-19 00:46
唔好玩啦,尾期ADS個個渣親都話無冷氣囉
入夜先好d,同膠牌都普躉一樣

但以平日乘31M來說,冷氣充足程度由高至低卻是ADS>電牌ATS(不包括JK2480)>ASV>膠牌ATS(包括JK2480)。
GW4866 發表於 2016-9-19 09:30 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2016-9-19 09:19
但以平日乘31M來說,冷氣充足程度由高至低卻是ADS>電牌ATS(不包括JK2480)>ASV>膠牌ATS(包括JK2480)。 ...

對渣果個唔係囉

計乘搭角度就一定短豬/電牌短躉>ADS>短都躉
打開門,行出去,去遠啲!
GK3258 發表於 2016-9-19 15:21 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-9-18 23:55
話時話九巴好似連11米車都無晒啦,唔用得12米嘅線而家只可以用短車。有好多路線以前用開11米AV嘅,而家焗住 ...

Post又唔追無端端入黎插一句,只會顯得你無知。
短車一路以來一路需求下降,根本退埋ADS都唔會有問題。
至於91 92 91M問題,92唔夠載咪推多啲特班,91系唔夠載咪推多啲91P,如果想從根源解決呢三條線用車問題,最好就係將91P 92特快班正規化,而唔係買批新車去令到批ATS ASV變垃圾。
橫看香港巴膠
Phoenix 發表於 2016-9-19 17:21 | 顯示全部樓層

舊清彩虹方向根本行過無数次12米尾軸推動雙層巴,故91/92系
全线12米只是時间問题
ps: 未见過91行12米

低地台AD 發表於 2016-9-19 20:09 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-9-19 09:30
對渣果個唔係囉

計乘搭角度就一定短豬/電牌短躉>ADS>短都躉

對搭果個肯定唔係短豬第一,坐親都唔夠冷氣,只係比洗衣機好啲
對渣果個只係成日聽啲車長講投訴啲金方燈好熱 輪都未輪到ads
GW4866 發表於 2016-9-20 01:46 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2016-9-19 20:09
對搭果個肯定唔係短豬第一,坐親都唔夠冷氣,只係比洗衣機好啲
對渣果個只係成日聽啲車長講投訴啲金方燈 ...

我搭親ASV又無問題喎,就算唔夠電牌ATS黎都無你講到咁誇

ADS駕駛室熱/無冷氣你唔知唔代表無問題,計落3AD同黃柱龍AD都係
GK3258 發表於 2016-9-20 08:31 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2016-9-19 17:21
舊清彩虹方向根本行過無数次12米尾軸推動雙層巴,故91/92系
全线12米只是時间問题
ps: 未见過91行12米

事實係依家ASV ATS轉入去一樣過火位,只係12米會再過多啲。
巴士公司黎講緊係過少啲安全啲,先派短車,但其實長車唔係行唔到,不過公司應該唔會駁。
呢條路,一係新清特班解決,一係睇下推唔推得到路政署搞搞佢。
橫看香港巴膠
JH_LE4612 發表於 2016-9-20 11:18 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-18 19:21
好啦唔講某D個別例子, 咁都係解釋唔到點解以前D車普遍17年就退依家部部車都用多左一年差不多18年先退居然 ...

補充一下,廣通依家砌車速度係慢左,唔夠新車落嚟都係問題,同樣情況出現喺閣下例子入面,當年鐵巴11.3米E500未砌得切所以413/415係曾經續多過十七年嘅,但好似都係行左陣就退。講真下個退役潮係十一月,除非叫得郁廣通加快,否則都唔會將部份車型早退,而商業角度計,衰啲講句,早退只係人情(相信係重複緊部分師兄嘅意見)
低地台AD 發表於 2016-9-20 16:52 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-9-20 01:46
我搭親ASV又無問題喎,就算唔夠電牌ATS黎都無你講到咁誇

ADS駕駛室熱/無冷氣你唔知唔代表無問題,計落3AD ...

我搭親ADS大部份都好令凍,昨日先坐完5C行JC3316特見,有個客話點解架車咁舊但個冷氣仲咁靚駕駛室熱都只係部份,坐過41M前兩部ADS掛牌下層車頭位都好凍,渣個位肥肥地既阿叔話夏天41M最正係渣呢部4148掛牌,有得嘆冷氣之餘,又易操作,冇你講到熱到咁誇張
你少坐唔知唔代表全部熱。
ASV駕駛室凍唔凍都係同ADS一樣一部部。
而都普ATS,唔洗講喇啲車長都投訴每次都由頭濕到落腳,又軚重。

不過離哂題了,傾番短車入唔入既問題

好明顯,依加係不需要入短車,你話ats退到一半就要入,唔夠短車去入斜,我諗64k最頭痕係,眼見e400咁唔方便,係咪需要用特製車去行
GW4866 發表於 2016-9-20 22:48 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2016-9-20 16:52
我搭親ADS大部份都好令凍,昨日先坐完5C行JC3316特見,有個客話點解架車咁舊但個冷氣仲咁靚駕 ...

搭得少?我剩係知我成日中伏搭中呢d ADS,非繁都無位座車都未必上到
31連普通咸魚都認得ADS係短車,係到話派部細車迫迫硤硤黎
上個月有次班次正常下31黎部ADS頂閘飛站搞到要等多班前後等咗差唔多半粒鐘先搭到車
隔離235有人都話有車都上唔到派部細車黎
宜家AV退哂睇ETA見到無輪椅logo即刻轉搭其他車,仲會同你又凳又迫?
你地咁鐘意ADS我恨不得送哂比你地廢事係到眼冤

入夜咪涼返囉,日頭喎,42M/243M出親ADS佢地都話熱,加上有個大火爐係車頭
唔使講乜,我隻手挨過咁多款車既A柱,龍系係最熱最
仲未計部車軸距短易推頭

短金好過你d ADS,企都企得闊落d,邊學得ADS走廊又窄樓底又矮部車又凳

回返正題,結論宜家根本短車過多,開始退ATS先需要買新短車替