hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴無心做,就交返機場線個牌出黎拉
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴無心做,就交返機場線個牌出黎拉

HT408 發表於 2016-9-15 06:54 | 顯示全部樓層

cx734 發表於 2016-9-15 00:42
等左三個字, 前面部102剛剛上到頂閘走人, 部8479行外線飛站, 有人係上唔到

依段片在tcu投訴係成立 ...

咁呢個明顯有問題啦
未爆就可以424,其實真係好睇有無默契
kitarolo 發表於 2016-9-15 07:50 | 顯示全部樓層

睇咗幾板貼文
原來專利巴士可以用424隊形
接近紅色小巴嘅模式運作,拆線
去均衡客量雖然唔係一件易事,
但上到TCU咪又係司機受靶吧?
咁即是暗示「有其他路線選擇時」
「密車線差一班影響唔大」所以就
要體諒巴士公司要咁做?8479果張
相嘅位置,可以話搭港鐵都得架。

好嘞,講返我#4果條線
由於投訴者眾,甚至發生
在車上與客戶服務熱線通
電話的情況,結果亦引發一啲
「變通」嘅辦法出嚟,就係滿客
去到中途站時故意停在遠離人龍
開端的地方落客,即使落咗客有企位
騰出,都唔再上客走人。

因為可以有其他路線代替…
如果20分鐘一班嘅巴士咁做,
作為乘客又有何睇法?我知咁
做好大機會係唔想過鐘(先不論
係司機私下決定還是公司落指令)
而呢條線的確發生過,乘客衝到巴士
前端阻止開走嘅情況,就係質問點解
有人落有企位騰出,都唔開門上客。

簡單嚟講,係巴士公司俾
唔夠行車時間囉。唔係司機
問題架,無車返總站亦與用手機
捉小精靈沒關係;亦唔係柴小公司
和安達公司嘅問題,係道出此言論者
本身一直處於放暑假或/及捉小精靈
嘅心智水平,就認為其他人都係咁。

利申:中年人士,無放暑假好多年。
HT408 發表於 2016-9-15 08:24 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2016-9-15 07:50
睇咗幾板貼文
原來專利巴士可以用424隊形
接近紅色小巴嘅模型運作,拆線

講返你頂閘嘅情況,俾你上車,車上乘客又會投訴點解爆哂都仲夾硬俾人迫上車,都係阻住成車人時間
受靶嘅,又係carlo
根本成件事一日都係運輸署quota制問題搞出來
有問題嘅,係制度同規矩
只要有良好協調,實際運作上靈活一啲,對大家都有好處
kay 發表於 2016-9-15 09:12 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2016-9-14 23:55
有次等車,黎左架10仔同101,因為10仔太多人,班客打算坐101,結果落完客抽頭走左,抽頭走左果架叫 九 巴
但我 ...

無違犯版規既野唔講得?

你覺得無聊你既事
乘客覺得你架車無埋站牌就走人另一回事

如果班司機真係按章工作
根本唔可能飛站,唔可能唔埋站牌上落客
而且仲要係乘客坐定定先可以開車
亦都有安全車速

依家事實就係新創建服務每下越況
你服務好駛鬼有人鬧你?

你覺得班友無理取鬧,佢地只會鬧得更狠

九巴做得唔好一樣比人鬧,唔存在新創建被針對問題

#原來柴小咁小器

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
VOLVO‧MV6593 + 1 + 1 人地柴小打手黎架,唔鬧得架,.
ahken + 1 + 10 原來柴小咁小器

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2016-9-15 09:22 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-9-15 08:24
講返你頂閘嘅情況,俾你上車,車上乘客又會投訴點解爆哂都仲夾硬俾人迫上車,都係阻住成車人時間
受靶嘅, ...

條線神就神在早繁的確
符合「最繁忙一小時載客率」
且可以加車嘅門檻,所以上午的確
有兩條短途班次去應付客量。

黃昏就弊啦,20分鐘一班
即是一小時有3班,正如#4
所講只有整點打後果班滿客
飛站,其餘果兩班甚至有位坐
「拉勻」咪唔需要加車囉,一樣
有人質疑上午有特別班而下午就無,
呢個正正就係制度問題。

至於滿晒就唔應該再上客
而阻成車人時間嘅問題,最
嚴重嘅係其中一個站落咗約
半車人,但就有等緊2~3分鐘一班
車嘅乘客「叫兩飛」見車就上。

如果要解決行車時間不足,
唔想做中途客嘅話,咁應該係
設計到啲站無得俾乘客叫兩飛
(改善各隊頭位置,我向TCU提議過)
咁司機受靶嘅機會比較低。

HT408 發表於 2016-9-15 09:48 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2016-9-15 09:22
條線神就神在早繁的確
符合「最繁忙一小時載客率」
且可以加車嘅門檻,所以上午的確

分開擺,叫幾飛嘅客只會唔排隊,見有車就跑出馬路追,而唔係死等一條
kitarolo 發表於 2016-9-15 11:36 | 顯示全部樓層

還原基本步,有幾個問題
係多年嚟都無解決到:

1. 長線短用,先唔好話合資格
兩蚊搭車者,正價都唔少人咁做,
因為往往仍比的士起錶便宜,而家
的士亦唔係有錢就有得搭。

更甚者講返城巴營運二部
例如E21往維港灣,仲要個雙向
分段去到裕東都仲有效,遇啱單門
版本就更大問題,頂閘都要俾短途客
落車……我知呢個係歷史原因,問題係
嫌青衣要停站不夠慢嗎?

又想做流水客,又唔加車/行車時間。

2. 承上題,做流水客時,有得
叫兩飛甚至更多時,是否有責任
在資源有限時設計到獨市位優先?
無車按時返總站時,是否應從密車線
抽車救疏車線?雖然受影響人數會更多。

3. 跨區線普遍比區內線頻密
呢點似乎在市區較嚴重,與城巴
營運二部嘅表現有啲離題,想講嘅
係分段收費。紅隧過海線到對岸後
分段仍比區內流水線貴,原意係加快
回車,以致其他貼文所言,既有兩蚊計劃,
不如多開貴線賺多啲補貼更好……

客源多咗,或者令非繁盤數
有改善本來係雙贏,都唔好再分
兩蚊客/正價客,我建議特惠政策
繁時收正價(半價都唔提供)而非
繁忙完全免費,不過必定俾人插我。
加車?咪即係將補貼打和甚至倒蝕!
等緊表列2~3分鐘一班嘅人龍,去延誤
20分鐘一班且有獨市位嘅線合理嗎?

總結:交牌對乘客無大
好處,甚至有大到不能倒
嘅困局,引入競爭或者用
現有資源重組係較可取。

我發送給TCU的電郵
就更加長篇大論,由中途站
排隊位置,司機常被無故問候/
過鐘而休息不足,以及搵另一間
巴士公司有重疊路段/剩餘載客量
去支援都建議過,可能條線收得便宜,
所以都唔打算有大動作囉。

ahken 發表於 2016-9-15 12:47 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-15 00:12
以前就無乜問題,而家嚴格黎講係有問題。
假設有輪椅客在該站等車,而停站車上已有輪椅;
假設有兩位輪椅 ...

都係果句, 打壓越大, 反抗越大

如果唔係我都唔需要咁辛苦+浪費時間去站頭捕 (其實基本上都有料到)
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
DM17 發表於 2016-9-15 13:15 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-15 09:12
無違犯版規既野唔講得?

你覺得無聊你既事

鬧就梗要鬧.不過要有Point先得架
B2冇左張生就黎件北角大帝晌度怨婦式狙撃
大佬點幫得落手呀
柴小前柴小後柴你老味咩
GUT兩句就話打手
真果件打手張生一早BAN左啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
bestwishes706 + 1 + 10 一陣就會話係獨裁、滅聲、無言論自由啦.
VOLVO‧MV6593 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

史上空前最強大戰!
exspeed 發表於 2016-9-15 14:16 | 顯示全部樓層

E23 朝早返工時間等足一個鐘先有車都試過啦

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=926188&extra=

一個鐘先有車咪即係冇左三四班車?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!