hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴無心做,就交返機場線個牌出黎拉
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴無心做,就交返機場線個牌出黎拉

exspeed 發表於 2016-9-15 14:23 | 顯示全部樓層

cx734 發表於 2016-9-14 23:42
你截都無用, 佢由最外線飛站, 除非你衝出馬路, 咁唔想上客...不如私牌 ...

九巴都試過啦

係眾坊街等6C,睇app3分鐘有車,之後又有6F,諗住等6F啦

App 架6C 到了,隔一陣又有另一架6C,但有架212上緊客,
6C架SK469*個司機望都唔望,連停既意欲都冇,直接飛站!!
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
38.HKT.138 發表於 2016-9-15 14:25 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2016-9-15 07:50
睇咗幾板貼文
原來專利巴士可以用424隊形
接近紅色小巴嘅模式運作,拆線

根本所謂既424戰略就存在隱憂,亦從來都唔係官方指引;
理由隨口已經提過一個,梗不論巴士個個站都要停呢點,詳請自行參閱公共巴士服務規例 230A。
係有人堅持好個別情況/基本上唔會/多數唔會,去將飛站/424行為合理化,
仲好醒咁建議襟客鐘令架車一定要停站。
乜客鐘用途係咁架真係諗緊暑假延長左咩。

學其他版友話齋啲服務搞到鬼五馬六呢啲巴士迷思維,假設班巴士迷入左巴士公司做,私下合理化一啲違規行為,不斷惡性循環。
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-9-15 14:43 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-9-15 14:23
九巴都試過啦

係眾坊街等6C,睇app3分鐘有車,之後又有6F,諗住等6F啦

呢個情況乜巴都有,淨針對港島公司係唔公平;
424/飛站自己執生,無事咪無事,有起投訴上黎就衰硬;
等於你收工到站唔循車,淨返件係頭上車尾車左佢返廠,話知你係心存僥倖定靠高清上層潛望鏡,99次都唔中第100次中個客要追究投訴就一褲都係。
以前都口同鼻拗,而家特別係港島公司,時間地點頭尾閘有無開開左幾耐,油門呔盤踩扭幾多應有盡有資料全部係哂報站器入面。
同線飛站與否係難做,唔過頭前車會覺得你黑人憎吊尾唔想做,後備返梗加。
唔同線而有大部分重疊路線係前面已飛站既,就梗加唔岩。

中巴帶您 睛空萬里
kay 發表於 2016-9-15 14:45 | 顯示全部樓層

DM17 發表於 2016-9-15 13:15
鬧就梗要鬧.不過要有Point先得架
B2冇左張生就黎件北角大帝晌度怨婦式狙撃
大佬點幫得落手呀

都係個句,唔犯版規,可以點做?
siusiupeople佢唔犯版規都奈佢唔何啦

不過咁,係敵人就當然唔駛講道理
自己友既,有時間咪教育下後輩

再係無改善咪劃清界線
世界很簡單 人類很複雜
ahken 發表於 2016-9-15 15:05 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2016-9-15 13:15
鬧就梗要鬧.不過要有Point先得架
B2冇左張生就黎件北角大帝晌度怨婦式狙撃
大佬點幫得落手呀

Sorry, 我冇point?

唔清楚閣下立場係點, 不過唔緊要, 大家討論討論, 都係想家家有求, 我有正常巴士服務(SORRY, 唔追求優質, 普通都夠了), 閣下可能生意興隆或有正常服務, that's it.

建議又俾過哂, 投訴又投訴過哂, 我仲可以做D乜? 繼續俾建議囉, 俾到佢肯收為止嘛

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Lelouch 發表於 2016-9-15 18:32 | 顯示全部樓層
今日中秋節早放,新城d服務都係差到喊
969話就話4點開始8分鐘一班
我4點半係金鐘等黎等去都係得d頂閘車
要第4班先少人
隔離老九968都出車海,大把位坐
962B, 962X, 930, 930X都密,有位坐
仲有班930A添

係969班班都頂,6點幾落左車後面先有車海
姐係成5點幾先開始密車,真係有冇搞錯
969A/B又冇早開

HT408 發表於 2016-9-15 19:22 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2016-9-15 18:32

竟然930有車,969無?
似乎係玩你多過服務差

Btw今日又跳樓又撞車,加到車海都無用
DM17 發表於 2016-9-15 20:04 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-15 15:05
Sorry, 我冇point?

唔清楚閣下立場係點, 不過唔緊要, 大家討論討論, 都係想家家有求, 我有正常巴士服務(S ...

你D point有幾精闢大家心照啦

我地南區對住香隧黑洞,
對住條A10出黃車一樣會嘈
至少唔會好似閣下咁乜都賴柴小槍哂D車
D車奉旨係比哂你北角帝區架!?

史上空前最強大戰!
38.HKT.138 發表於 2016-9-15 20:51 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2016-9-15 18:32

重點您已講出"今日中秋節"。"流感高峰期"
小心未來三日都唔係咁"容易"等到車,以夜更接更時間為甚
我今日又幾好彩,三次都唔使點等就有722(來回都係),2A 又有車。
呢$17.1俾新甜橙賺得服。

中巴帶您 睛空萬里
Lelouch 發表於 2016-9-15 21:33 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-9-15 19:22
竟然930有車,969無?
似乎係玩你多過服務差

佢今日係1班930+930X, 1班969咁出
見到多一班930A真係眼都突埋
平時晚繁都冇咁離譜啦

又跳樓又撞車,但962B+X都係密密有車黎