hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905P 開辦
開啟左側

[路線消息] 905P 開辦

dydx 發表於 2016-9-30 00:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-29 19:24
新巴cut左唔少車

依家南區班人嫌佢疏

今日喺柯士甸站過海又中伏
1830等到1845一部970(X)都冇
唔係有973打救
都唔知仲要等幾耐先有車上
stevechau 發表於 2016-9-30 09:54 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-9-29 19:11
長沙灣道特快 CWB?
如果 102 / 112 / 117 (北行勉強 serve 到) / 171 (again 北行)
四條線都叫 "唔夠快 ...

多同快係兩回事WOR...
同埋我都只係話, 唔係無需求...但需求亦唔係大到要開條線去搞~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 多同快梗係兩回事啦

查看全部評分

stevechau 發表於 2016-9-30 09:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-29 19:24
新巴cut左唔少車

依家南區班人嫌佢疏

我又咁諗, 其實當年970未拆果陣, 都唔見得咁兜法係吸引~
所以我一路都覺得拆唔係問題, 方向係正路...
但密D果條應該係970X而唔係而家既970~
970能夠密D, 我覺得係因為西區既問題多過南區既客~
雖然以前970下繁係華富上唔到車係等閒事~
stevechau 發表於 2016-9-30 10:06 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-9-29 23:20
長沙灣西隧銅鑼灣「特快」,要上環碌到銅鑼灣,一定仲慢過經紅隧的 102 112,真係好特快⋯

西九龍西隧線 ...

你都講得岩...經埋上環唔算特快....
所以長沙灣要做既話南行首站已經要係中環先有得諗~
因戚上環已經有條905係度, 咁其實呢個位無野需要搞~
不過另一方面, 而家102/112南行係紅隧口咁塞法...真係唔敢講西隧出黎塞一塞中環一定會慢過102/112~
stevechau 發表於 2016-9-30 10:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-29 23:32
所以 970/X 咪應該合併返囉,至少南行應該合併

況且數碼港根本用 970 定 971 做,行車時間都唔會有咩分 ...

你咁講我反而明你謂乜...
但有感華富既位置, 反而佢用果陣40/40M既兩線分工去做係有需要~
數碼港可以用兩繁特車去搞掂佢~
我都唔太讚成數碼港應該塞條密既970入去...但睇黎970係西區既位置, 所以先會令到970既班次要比970X密~

971既問題, 域多利道真係唔擔心...你擺唔擺線係果度都無客...堅城先係問題所在~
以客量同資源去計, 971點都係要動刀先搞佢果條...莫論係縮定係轉南荃~
反而970系係另外一組要自己搞既問題, 同971無關~
除非雞左971只為加密970X...
kay 發表於 2016-9-30 10:13 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-30 09:57
我又咁諗, 其實當年970未拆果陣, 都唔見得咁兜法係吸引~
所以我一路都覺得拆唔係問題, 方向係正路...
但 ...

其實依家係度吊緊鹽水
970X非繁過九龍好客過970,因為需求大,香港仔同置富多人,坐滿唔難

970差左好多,數碼港同華富非繁都唔多人要必須搭佢,反方向大家都幾頹,非繁各自比盡半車

其實如果970X兜華富,照行山道天橋走人
班次由13分鐘加到8分鐘,我又唔覺好難過骨

但問題係港大至水街個段路變左真空

但要南區客兜埋西營盤先走,唔係個個都肯囉

而且港大班過海學生一去無回頭
世界很簡單 人類很複雜
stevechau 發表於 2016-9-30 10:13 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2016-9-30 00:22
今日喺柯士甸站過海又中伏
1830等到1845一部970(X)都冇
唔係有973打救

3個字真係好少事...以前係華富下繁45MINS先有架爆到站都唔使停既970係等閒事~
stevechau 發表於 2016-9-30 10:25 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-30 10:13
其實依家係度吊緊鹽水
970X非繁過九龍好客過970,因為需求大,香港仔同置富多人,坐滿唔難

咁講...而家比較常有既諗法係想去返之前970初開既情況...
寧願兜都要密車...

如果970X兜埋華富, 加埋置富其實都仲係有D攞命...
同埋兜個華富圈, 時間上同落一落西營盤差唔遠...但美其名叫做專SERVE南區既西隧線LOR~
如果時間觀感對南區人尤其香港仔客係咁重要, 咁反而維持兩線原判而加密970X會比較理想~

始終970有個奇怪點係...佢係兩繁時間有好輕微既CYBERPORT流水來往西營盤...呢方面就算比條下路車/用30X都頂唔到~
kay 發表於 2016-9-30 10:36 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-30 10:25
咁講...而家比較常有既諗法係想去返之前970初開既情況...
寧願兜都要密車...

香港仔有香旺紅van
如果真係一條線做晒香港仔+田灣+華富+置富

有客唔鐘意,大可以搭紅van,唔係無替代品
但紅van貴得過份都係問題

其實你應該明,點解香港大學站開左
咁多南區人去港大轉車

最大原因係,成堆經過港大既巴士線,加埋班次頻密

但如果970X兜一兜華富,KO成條970,唔係無著數
但有好多minor野要處理

例如970
數碼港>西營盤 (替代服務 30X>4)
薄扶林、華富>數碼港 (其實30X薄扶林南行停左咁多個站,係有條件取代970呢段服務)
九龍>數碼港 (不如搵971?)

世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-9-30 10:37 | 顯示全部樓層

其實想當年西九新區服務果張約有冇講明深旺道要有過海服務定只系話海麗邨要有過海服務?I mean 新巴獨營既...