hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905P 開辦
開啟左側

[路線消息] 905P 開辦

paul2357paul 發表於 2016-10-1 00:50 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-10-1 00:27
我覺得905P全日唔比914好得多...

但起碼對於例如來往荔枝角、長沙灣工業區黎講比起只有紅隧線、904和905過海總算有D改善。
相信大家都知道過往果堆過海線最大既死症就係部分時段出入彌敦道果堆好塞。
905P咁樣沿著填海區出入起碼行車時間穩定唔少,
而且又啱啱好補番架平車由填海區去長沙灣工業區及荔枝角。
timmylee 發表於 2016-10-1 03:10 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-30 10:06
你都講得岩...經埋上環唔算特快....
所以長沙灣要做既話南行首站已經要係中環先有得諗~
因戚上環已經有條 ...

其實112長沙灣/深水埗特快(112P) 大概跟返兩年前佔領路線行都已經OK

不過我建議由長沙灣廣場開出,沿長沙灣道>界限街, 停警察體育遊樂會站後 不停站經公主道到紅隧口, 以銅鑼灣怡和街為終點站
回程由中央圖書館開出, 沿112原線至紅隧口後 沿公主道>太子道西, 停拔萃男書院站後 不停站經太子道西天橋>荔枝角道到黃竹街, 接返原本112路線返蘇屋

香港科技大學(北) 91P
S3BL100 發表於 2016-10-1 11:06 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-30 12:55
「971 同 970X 旺角/佐敦往返香港仔重疊,但 971 慢過 970X 唔少,使用量又比 970X 差,而 970X 班次又疏 ...
但如果殺971既前提係仲要從970系拎DD車出黎搞南荃...咁我就覺得唔好拖本身就唔夠資源既970系落水

要記得一樣野,如果 970 甩數碼港俾 971,再將 970/970X 南行合併返、北行同總站開,
咁而家唔夠班次的香港仔一段,班次點都會大幅增加

再加上少左數碼港乘客,根本可以減 6-8 部車都可以夠載,但大部份乘客等車時間會縮短唔少

另外西九龍填海區亦係另一個唔殺得 971 的理由。
如果唔拆多條線,就算 970 970X 整合,數碼港版 971 亦好可能有需要繼續去海麗,
但旺角打後一段根本係白行。
因此就算拆多條西南荃,亦唔見得會用多好多資源,至低限度呢條線一單行車時間其實只不過同 970 差唔多

根本數碼港、域多利道要維持基本過海服務的前提下,970 971 就無得分開重組。
但 970 如果可以唔做數碼港,就無必要用返咁多部車,減完車香港仔班次都密過而家,點解唔減得車?

對比起你個方案,直接殺 971 過晒全部車俾 970X,你個方案對香港仔唔見得更吸引,但就必然招致域多利道、堅尼地城甚至西九的反對
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-10-1 11:16 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2016-9-30 23:08
如果改返914做114
但係港島區跟112行往返天后總站
集中做返灣仔邊皮同銅鑼灣有冇得救

呢個方案最大好處係巴士公司可以慳返可觀隧道費

不過如果因為咁而令到 905P 有必要全日,就唔見得有著數,問題只係由 914 去左 905P

況且如果 905 要拆快線,係應該拆一條深水步尾站直入西隧(順便搵藉口加價),另一條就唔需要去到荔枝角咁遠,但 905P 做唔到呢樣野。
如果填海區/海泓道堅持要同時有中上環全日車的話,914 一條線由上環掃到銅鑼灣,似乎係最慳資源的做法

問題係隧道費太貴,少客方向載客仲蝕過私返去,所以我先提議 914 應該縮短逆向服務時間

fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2016-10-1 12:14 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-9-30 22:44
成件事係兩巴太貪心,驚905P上唔滿想帝柏海灣站塞多幾件上車
宜家咁都兜法兩邊都吃力不討好,
柏景灣、帝柏海灣搭巴士過海嘅一早搭左905,905P兜唔兜入黎都無分別
富榮花園搭巴士過海嘅都係求方便,905P又停唔正富榮花園站,點解門口有914唔搭要行去柏景灣總站搭905P?行得去柏景灣總站不如行埋入奧運站搭港鐵
根本914P個行法已經係最好

海泓道沿線行去柏景灣巴總濕濕碎,點都遠唔過行去奧運站月台。

總算已經好過例如914X、914P。
914X九龍段竟然同914既完全一樣,
跟著兩者都係要在金鐘北部停站而非龍和道直衝。

Ravenclaw 發表於 2016-10-1 12:31 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-10-1 00:50
但起碼對於例如來往荔枝角、長沙灣工業區黎講比起只有紅隧線、904和905過海總算有D改善。
相信大家都知道 ...

914冇班次某程度上系比填海區堆燈玩殘左...

所以其實點行都死...

如果要target長工>西區,一定要中電右轉欽洲街,直行欽洲街上西公走人先夠快...

鴨記同西九中心尾站咁濟,客唔怕冇既...

值唔值得做,做唔做到,唔知啦...
HF3204@243M 發表於 2016-10-1 13:01 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-10-1 00:50
相信大家都知道 ...

長沙灣工業區搭 905P

不如望 936 935 合併全日做埋四小龍好過
HF3204@243M 發表於 2016-10-1 13:31 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-1 12:31
914冇班次某程度上系比填海區堆燈玩殘左...

所以其實點行都死...

欽洲街上公路
點睇都係 912X 做埋青山道高登好睇啲
RobynnNKendyFan 發表於 2016-10-1 15:27 | 顯示全部樓層
最近見過 914 響早繁過後個客量都唔係咁差 ja wo
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-10-1 15:28 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-10-1 00:27
我覺得905P全日唔比914好得多...

905P 響港島都踩唔到全日位
反青沙撐獅隧