hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費
開啟左側

[小道消息] [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費

s3n370 發表於 2016-10-6 12:51 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-6 12:29
巴士公司固定資產淨值回報上限係9.7%,多左要回水

點解無啊?

利潤管制係可以加價加到盡賺9.7%,
但今日票價調整安排,9.7%只係決定回水與否

今時今日巴士公司賺唔盡,加價仲要睇一籃子因素
買12.8但用唔著,額外車價同營運開支就自已硬食

要泵大資產值,將訂單打散D,泵大平均車價已經得,
你有無見巴士公司咁做?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
053h4 發表於 2016-10-6 12:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2016-10-6 13:33 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2016-10-6 04:56
但點解49X仲不斷操緊12.8?直到9月尾我都仲見到有12.8入長安操49X, 沙市都有人報過
...

而家 43B 都行得 12.8,長安應該無問題

個人有少少懷疑係德士古道左轉入楊屋道嗰個位 (43B 入沙咀道)

不過嗰個... 大不了 49X 跟 930X 咁行囉
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
lwb701 發表於 2016-10-6 13:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-6 12:48
根本已經有人講左49X因為其他地方有位肥左先唔用得

兩樣都係傳聞,但選擇信一個而完全當另一個傳聞無到

好笑嘅係你。 啲邏輯錯到咁。
到今時今日仲同我過講無隧道限制,
你直頭就係我上面所講[視法例如無物]嘅極品巴迷。

你出街唔跟人像燈過馬路,一係警察唔知,一係見到都唔做你世界,一係立即告你不小心過馬路。
無後果同有後果嘅共同點都係,你已經犯左法。

法例白紙黑字寫明限制隧道通過車輛,硬身一定係12米或以下。
而上面有人提出解決方法就係比錢買一個長時間嘅通行許可証。

假設巴士公司本身比左錢買premit嘅話,亦都唔等於要公佈天下。
即係間接黎講,如果就許可証已經收左巴士公司一次性嘅錢。
就等於証實左樓主所講嘅傳聞附加費,
唔係純粹一個傳言咁簡單,因為巴士公司要/已經額外比錢出黎買許可証。
咁呢筆錢咪就係附加費囉。

而許可証同你每次過Autotoll收你TOLL幾錢係兩回事。

相反,如果一開始無premit 就拎黎試隧道線,不論你知唔個有呢條法例,亦都已經犯法。
隧道公司唔告你、隻眼開隻眼閉只係其中一種做法,亦唔代表巴士公司/司機無犯法。

我拎49X單野出黎講,唔係叫人相信49X唔行得12.8米係因為隧道條例唔行得,呢單野前面da54板友已經講左。
而係有巴士迷為左想自己條愛線有12.8米,就開文埋怨車長自私唔想渣玩報串,呢類巴士迷嘅價值觀先係重點。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
s3n370 發表於 2016-10-6 13:53 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-10-6 13:33
而家 43B 都行得 12.8,長安應該無問題

個人有少少懷疑係德士古道左轉入楊屋道嗰個位 (43B 入沙咀道)

A31禾塘咀街前後果兩個直角彎,窄得多都過到,
如果真係路試肥,好難相信係德士古道入楊屋道出事
053h4 發表於 2016-10-6 13:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-10-6 14:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2016-10-6 14:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-6 12:58
即係咁講,買車的錢都係借

利潤就入自己袋,資產越高越多錢入自己袋,你估巴士公司點選擇?

招標係有程序,
但決定分幾多次招,每次幾多架唔係程序限制到啦掛
係取決巴士公司車務、財務安排甚至係商業同採購策略
呢樣運輸署又點管到?

越細lot會拉高均價係常識吧

再者而家唔係事必要賺到9.7%,過佐自己仲可以袋一半
但賺唔夠係自己硬食
唔駛12.8夾硬走去買,你自己都識得講係去借,
財務營運開支大佐,而賺唔得番係梗局
有無得分少D係個問號

諗清楚先啦
kei_hk 發表於 2016-10-6 14:07 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-10-6 13:53
A31禾塘咀街前後果兩個直角彎,窄得多都過到,
好難相信係德士古道入楊屋道出事
...

49X 問題﹐我反而在想是否楊屋道街市一帶的例牌違泊問題﹐令到政府暫時唔批。

053h4 發表於 2016-10-6 14:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽