hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費
開啟左側

[小道消息] [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費

kei_hk 發表於 2016-10-5 16:07 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2016-10-5 16:01
同意。

其實同一條法例都唔俾任何拖車過隧道,除非申請左許可證。

拖車有無預先申請我唔知﹐只係知道隧道公司職員理唔理係另一回事。
職員唔理﹐有無申請許可證都無問題。

但係職員真係跟足來做﹐無許可證 或 無依許可證列出的限制﹐一律有問題﹐可準備被隧道公司作出檢控。

kay 發表於 2016-10-5 16:17 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-10-5 15:13
你己經自己答佐,我買架車番黎唔等於所有地方都入到,尤其是私人範圍
响小弟虛構的例子入面,既然可以搵 ...

呢度有人講過買車係要運輸署批准
唔係我自己講先

當日城巴A10唔夠紅車

好多人鬧城巴買唔夠車
但亦都有人話係署方限制城巴買66部車

而根據上次九巴賣單層新聞
巴士公司買車賣車都係要運輸署批准

http://topick.hket.com/article/1 ... 4%E5%B7%B4%E5%A3%AB

對於為何出售車齡不太舊的單層巴士,九巴回覆本報查詢表示,除了相關告示外,九巴沒有其他補充。而運輸署回覆指出,在現時專營權的規定下,九巴必須獲得運輸署同意後才可購入及出售巴士,正向九巴了解事件。

我又想問,監管機構唔駛執行政策?唔駛實行監管?真係巴士公司交咩野上去,巴士公司話OK就照批可也?
你巴士公司話條線行到12米8,我假設自己運輸署,認為唔得,唔批

唔存在呢個可能性?

如果運輸署只係巴士公司比乜就批乜,不如我做啦,乜都批晒,你交齊文件就得,唔駛check,人工照袋,連監管角色都慳返
世界很簡單 人類很複雜
da54 發表於 2016-10-5 16:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-5 16:17
唔係我自己講先

運輸署批准唔代表買左返黎點行都得喎.....

你係咪掉轉左黎講?
至於你們信不信?反正我信了
kei_hk 發表於 2016-10-5 16:29 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-5 16:17
唔係我自己講先

買車賣車要政府批﹐只係出於 quota 制﹐唔可以買過量的車輛﹐亦唔可賣出車輛後唔夠車服務。

但係﹐除了要超低地台之外 (冷馬都應該已叫標準了)﹐從無限制巴士公司買什麼車﹐巴士公司可以自己按需要買不同長度的車﹐不同品牌/型號的車。

從來無人迫巴士公司買12.8米車的﹐你可以講巴士公司大進取﹐未做足準備功夫便大量買12.8米車。

政府係容許巴士公司買12.8米車﹐亦容許出牌行指定路線﹐但無講過會唔會有其他問題而令到12.8米車唔可以實際應用。
正如我上面的例子﹐行12.8米車完全無問題﹐但係有私人路段﹐管理者不容許12.8米車﹐所以用唔到。
這個情況便是巴士公司責任﹐事前自己沒有做足準備﹐沒有同私人路段的持有人溝通。

053h4 發表於 2016-10-5 16:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da54 發表於 2016-10-5 16:33 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-5 16:29
買車賣車要政府批﹐只係出於 quota 制﹐唔可以買過量的車輛﹐亦唔可賣出車輛後唔夠車服務。

但係﹐除了 ...

但係有乜路線係因為所謂的「私人路段問題」而唔可以行 12.8 米?
至於你們信不信?反正我信了
053h4 發表於 2016-10-5 16:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-10-5 16:38 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-10-5 16:33
但係有乜路線係因為所謂的「私人路段問題」而唔可以行 12.8 米?

上面我只係用例子去講解。而私人路段﹐只係代表非政府管理的路段﹐隧道都係屬於這一類別。

正如翠竹花園﹐擺明九巴已經有許可證上山﹐不受入口的路牌的車長限制。

但係用什麼車都受到業主反對﹐結果派乜車都要同業主們妥協。

這便講明﹐政府批准(發出許可)﹐但唔代表一定可以用某款車去行。

053h4 發表於 2016-10-5 16:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-10-5 16:54 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-5 16:41
私家路係業主出錢保養比巴士公司無償使用, 人地業主嘈一年維修幾百萬GA

同巴士公司有償使用西隧好唔好

這便要睇下 #48 的一位朋友啦。

究竟批准買車出牌﹐同埋部車是否可以在任何一個地方行駛﹐2者有沒有關係。

你講得好正確﹐法例已經講了個別車是否可以用某段路﹐亦講了有什麼方法可處理﹐根本係一件好簡單解決的問題。

只係有人覺得政府有責任去解決這件事﹐批准買車便一定用得。

至於你講是否無償使用問題﹐其實要睇好多方面的﹐例如地契有無講明要提供出來做巴士總站。
有管理權的情況下﹐又無其他限制的情況下﹐的確係可以作出一定的限制﹐包括唔容許某類車進入﹐同是否收 "入場費/過路費" 係無關係的。

唔少屋村都有巴士總站在屋村範圍內﹐唔收錢亦唔代表可以乜車都可進入的。