hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費
開啟左側

[小道消息] [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費

kei_hk 發表於 2016-10-5 14:57 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-5 14:22
肥佬事少
問題係
如果當初巴士公司認為個條線行到

路面情況許可﹐政府批准用這款車﹐又是否100%營運上一定可以用這款車?

一個假設性的情況 :

某條巴士線其中一個總站是位於私人屋苑之內﹐屬於私家路。

這條巴士線之前一直用11/12米巴士﹐而家客量多﹐於是試用12.8米車。

試車後﹐發現12.8米車無問題﹐政府批准使用。

於是巴士公司去增購12.8米車。

去到12.8米車到港出牌﹐應用在這一條路線之上。

屋苑管理話部車太長﹐你事前無問過我們意見﹐唔容許進入。

究竟﹐責任又在那一方之上?

如果幾部樣版車引入﹐發現無一條路線可用﹐可以講巴士公司唔好彩﹐引入一部用唔到的車。(當然﹐可能車廠基於長遠訂單利益﹐可以無條件收回相關車輛)

而試車之後﹐知道有一批路線的路面情況可用﹐於是便按需要而大量買車﹐但係去到實際用的時間才因其他問題用唔到﹐責任便不在政府了。

kay 發表於 2016-10-5 14:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-10-5 14:46
[虛構]
話說小弟搵廠整佐架獨一無二0既...車,
幾經辛苦同運豬署出佐牌

依家批唔批行12米8都係運輸署話事播
如果你屋企樓下停車場泊唔到
咪搵個比你泊既停車場

正如九巴有D廠都可以1部12米8都無

又好似40X/49X問題

如果唔係隧道問題,而係其他情況
叫路政署執返正D路,比12米8 pass又得唔得?
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2016-10-5 15:06 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-5 14:57
路面情況許可﹐政府批准用這款車﹐又是否100%營運上一定可以用這款車?

咁政府作為政策執行者
又係咪咁易就推卸責任?
世界很簡單 人類很複雜
s3n370 發表於 2016-10-5 15:13 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-5 14:58
依家批唔批行12米8都係運輸署話事播
如果你屋企樓下停車場泊唔到
咪搵個比你泊既停車場

你己經自己答佐,我買架車番黎唔等於所有地方都入到,尤其是私人範圍
响小弟虛構的例子入面,既然可以搵俾我泊的停車場(其實更直接係同管理公司申請)
同一道理,巴士公司咪搵D線安置批12.8囉

"依家批唔批行12米8都係運輸署話事播"呢句己經係超錯
運輸署只係監管機構,根本無咁多人手去指示巴士公司,叫佢邊條邊條線行12.8
買幾多架更加係巴士公司話事
幾時都係巴士公司去計劃同證明條線行到12.8,
而家咁睇根本係巴士公司做唔足功課

有人問過點解無新一批隧道線行12.8,你唔俾係巴士公司無/未入紙?
入佐紙但係某度唔pass?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2016-10-5 15:15 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-5 15:06
咁政府作為政策執行者
又係咪咁易就推卸責任?

又係超錯
運輸署係按政策去管理一切交通事宜
巴士公司才是執行者
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kei_hk 發表於 2016-10-5 15:16 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-5 15:06
咁政府作為政策執行者
又係咪咁易就推卸責任?

一條私家路 (包括傳言的西隧)﹐管理權不在政府﹐車主事前準備功夫做唔足﹐關政府乜事?

12.8米車﹐除了隧道線外﹐亦有其他路線可行﹐咪調去其他可供使用的路線使用。
政府亦無限制巴士公司買什麼款式的車﹐該款車的數量﹐全是巴士公司自己決定﹐政府又有什麼責任。

你可以講當時試車﹐其實都係偷雞﹐只不過當時係偷雞成功。

但試車只係引證道路可行12.8米車﹐唔係話日常營運一定無問題。

053h4 發表於 2016-10-5 15:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-10-5 15:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-10-5 15:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-5 15:32
先搞清楚一樣野, 從來沒有法例去限制西隧車輛長度唔過得

真係要擔心西隧唔比巴士過, 咪兩巴自己同隧道公司 ...

法例真係有限制可供使用西隧車輛的長度(12米)﹐闊度(2.5米)及高度(4.6米)的。

唔單只西隧﹐其他隧道都有的。

只不過奇怪在點解2.55米闊的巴士行左多年﹐都沒有出問題

ref : http://www.legislation.gov.hk/bl ... 7?OpenDocument&bt=0  第21條

最終的解決方法﹐可能只係好簡單﹐便是向相關隧道公司申請許可證。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
lwb701 + 1 同意。

查看全部評分

da54 發表於 2016-10-5 16:01 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-5 15:47
法例真係有限制可供使用西隧車輛的長度(12米)﹐闊度(2.5米)及高度(4.6米)的。

唔單只西隧﹐其他隧道都 ...

同意。

其實同一條法例都唔俾任何拖車過隧道,除非申請左許可證。

咁好明顯 d 拖車事先已經申請左許可證啦。

所以法例係有限制,但亦已講左點解決。
至於你們信不信?反正我信了