hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴在南區的服務
開啟左側

中巴在南區的服務

ccicoltd 發表於 2016-12-4 00:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-12-3 16:35
我唔係有錢既,只係住居屋
當年4仔有熱車,屋企人上薄扶林出中環灣仔,都係揀40/40M

4 全冷收費為 $5.8。其實 4 新巴加冷時已不是按中巴的做法,把熱價加 $2 (即 504 / 4X 或其他薄扶林線的 $6.2),而是略低。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
tridents 發表於 2016-12-12 10:54 | 顯示全部樓層
da81 發表於 2016-12-3 23:52
唔怪得7 71 90B 91 成日行聯合班次聯合到站聯合無車

吾好意思, 火滾又推下文, 上星期二單關於呢堆線.

第一單, 某晚幾家人約左係上環某酒樓食飯, 其中一家人有老有細路由利東出發 6 點等 91, 佢寫大包圍 15-20, 最後等半個鐘先有車, 等到個老人家發火.

第二單, 小弟某晚晚繁西營盤等香港仔車, 又吾知做嘜聯合站聯合無車個站好多人, 等左好耐有架大 9 MMC 90B 做馬 Look 埋站企到頭門, 我無上, 條友打開頭尾門成世吾關 tum 波鐘, 關完中門鬆手掣又係超慢開車, 後面有架 91 做做地馬埋站我上, 上車後都係做做地馬  look 跟住架 90B, 但架 90B 做馬做太過份, 連我地架 91 都要做住馬爬佢頭.

成班薄扶林友晚繁做馬做足咁多年, 鴨島淋檔無車出中上環, 中上環就做哂馬做到返南區過鐘, 二邊總站齊無車, 投訴咁多年咪又係咁.
kmbodth 發表於 2016-12-12 15:00 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2016-12-4 00:22
4 全冷收費為 $5.8。其實 4 新巴加冷時已不是按中巴的做法,把熱價加 $2 (即  504 / 4X 或其他薄扶林線的 $6.2),而是略低

4全冷曾收$6.1

tridents 發表於 2016-12-12 10:54
吾好意思, 火滾又推下文, 上星期二單關於呢堆線.

第一單, 某晚幾家人約左係上環某酒樓食飯, 其中一家人有老有細路由利東出發 6 點等 91, 佢寫大包圍 15-20, 最後等半個鐘先有車, 等到個老人家發火.

第二單, 小弟某晚晚繁西營盤等香港仔車, 又吾知做嘜聯合站聯合無車個站好多人, 等左好耐有架大 9 MMC 90B 做馬 Look 埋站企到頭門, 我無上, 條友打開頭尾門成世吾關 tum 波鐘, 關完中門鬆手掣又係超慢開車, 後面有架 91 做做地馬埋站我上, 上車後都係做做地馬  look 跟住架 90B, 但架 90B 做馬做太過份, 連我地架 91 都要做住馬爬佢頭.

成班薄扶林友晚繁做馬做足咁多年, 鴨島淋檔無車出中上環, 中上環就做哂馬做到返南區過鐘, 二邊總站齊無車, 投訴咁多年咪又係咁

運吉搞QUOTA制的好事
更多人揸車 路面更塞 回車更耐

巧婦難為無米炊
冇QUOTA 車從何來?
595/590/590A/995?
拉架595車行一單91=至少兩班595脫班

IF只是因為塞車+碌車 冇壞車
出足車好難再加車
條條線都係咁 有資源都救更有需要的地方

要避免脫班
新記可以:
解除新車頭尾閘鎖
TUNE返D 無力E500
南區線只派E500/E50D
次選:B9TL/YM
送走D歐2車

他日有ETA會好D

碌車可恥

38.HKT.138 發表於 2016-12-12 23:10 | 顯示全部樓層

「避免脫班
新記可以:
解除新車頭尾閘鎖7 [3 x% d) l& N3 f9 t/ i
TUNE返D 無力E500
南區線只派E500/E50D8 G- C$ g# c+ L5 i: o4 y
次選:B9TL/YM$ M! L* ]5 W. R# t! ~) ]+ j
送走D歐2車」

1.天真無邪既巴士迷,要唔行既俾乜車司機揸都係唔行,變架架LM出黎都係一樣。
2.唔好賴運吉吉Quota制,巴士公司制定承諾得路線表令就有責任依照覆行,你有幾多資源去救乜救物唔係客既事。
間唔中班次失準無可厚非,呢兩間野情況係點唔使多講。
3.期待12.28齊齊鼓掌。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 長期唔派足車邊有得賴架啫?

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
kmbodth 發表於 2016-12-13 12:12 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-12-12 23:10

1.天真無邪既巴士迷,要唔行既俾乜車司機揸都係唔行,變架架LM出黎都係一樣。* l9 @% p9 u. H
2.唔好賴運吉吉Quota制,巴士公司制定承諾得路線表令就有責任依照覆行,你有幾多資源去救乜救物唔係客既事。
間唔中班次失準無可厚非,呢兩間野情況係點唔使多講。) Q  f9 `* y/ c" @
3.期待12.28齊齊鼓掌。

1.以tridents版友一事做例
總站準時開足
但車長遇塞車/其他擾攘
都可以與上一班隔30MINS到利東

有時塞車兩架一齊到總站
一架私半路起載 很正常
2.成個黃廠 港澳場 可出的車出晒
得返冇逼力定ACC的車 邊個想搭
塞車又是巴士公司的錯?

巴士公司不是魔術師
D職員也只是普通人
很難變架巴士出來的

3.巴士公司=梁游
應該也很高興

否則不能解釋
何以一直以來 趕客俾鐵路
38.HKT.138 發表於 2016-12-13 16:52 | 顯示全部樓層
1.個個講到口水乾脫班唔係個別事件,日日都有特別事件擾攘,天啊。
2.乘客淨係要按時間表搭車,唔會理你背後有乜原因日日甩班。
塞車又如何,九巴近年整體上脫班改善左幾多?莫非淨係港島塞車九龍新界唔會塞咁神奇
3.係呀可以快啲收檔,皆大歡喜

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 可能換左個公司高層就會唔塞車架喇.

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
kmbodth 發表於 2016-12-13 18:36 | 顯示全部樓層

或者我要補充一下

1.天真無邪既巴士迷,要唔行既俾乜車司機揸都係唔行,變架架LM出黎都係一樣。
間唔中班次失準無可厚非,呢兩間野情況係點唔使多講

1.脫班/遲來都算
來架新車都還好 力水/冷氣有保證
來架歐2 TRIDENT/NEOPLAN/VSO?
蟻爬 冇冷氣 印象更差 嬲多幾錢重

2.公道D講 營運上是有難處
不是我偏坦
但一味鬧巴士公司 要巴士公司負全責?
真正造成塞車的是甚麼?

利東可以變第2個柴小
不從根本解決問題
到時可能柴小變第2個利東

但巴士公司有做了甚麼嗎
IF唔夠車
根本自西港島線開就不應減
攞去開足車至係
948到今日仲未全日服務

IF唔夠人
城新好應該加人工至
中記IF今日仍有專利權的水平
38.HKT.138 發表於 2016-12-13 16:52
1.個個講到口水乾脫班唔係個別事件,日日都有特別事件擾攘,天啊。
2.乘客淨係要按時間表搭車,唔會理你背 ..

城新唔抵幫 已不是第1日的事

輝(1110) 發表於 2016-12-13 22:48 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-12-3 16:15
師兄講得岩,而中巴93年將呢對孖寶廷長到中環,絕對係有客量支持先會咁做;

假日94停開91經利東取代,可 ...

唔知中巴珍寶嘅攀斜能力會唔會比九巴珍寶更高呢? 如果唔係嘅話, 薄扶林線(91)用勝利二型應該適合D喎
stevensiu 發表於 2016-12-14 00:53 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-12-13 16:52
2.乘客淨係要按時間表搭車,唔會理你背 ...

其實九巴係用大執時間表黎"提升"服務.
即係大執師傅表去加長行車時間,拉開非繁時間班次,佢咁玩仲用少左人同車黎搞
tridents 發表於 2016-12-14 01:04 | 顯示全部樓層

2.乘客淨係要按時間表搭車,唔會理你背後有乜原因日日甩班。

再借下文插下間公司, 最新二獲又係激到要燒佢本薄.

1. 第一單都係呢幾日某天晚繁, 又係西營盤等車去香港仔, 又係叫幾飛等好耐都係無 7 71 90B 91, 跟住 7 仔大九頭圍做馬企頭門, 見佢做馬梗係吾上, 佢又係關完頭尾門慢慢開車慢慢 Look.  之後有架做馬 91 又係 dum 波鐘埋站要企, 我上左開車真係做馬, 後面又有架 91 做馬死都吾爬頭 20 個客都無, 咁就一串車做馬做到香港仔.

2. 第二單某條南區線, 邊條吾講呢度有人新城做, 條線長期比我投訴, 次次 TCU 覆返都係要求呢間數薄公司靈活調配要求站長外圍關注, 經過小弟長期投訴及多年來 TCU 標準回覆, 最新一單回覆稱脫班因為相隔前車超過 40 分鐘.

我地屬於比較認識巴士運作既客, 亦已經吾會再幫你呢二間只為數薄而活既公司講好話, 1228 0066 見.