hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴在南區的服務
開啟左側

中巴在南區的服務

kmb277x277e 發表於 2016-11-24 16:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

cmb對70,72,592等大線也不太理會76,92等更不用講南區那條線是較正常的?
053h4 發表於 2016-11-24 17:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PB602 發表於 2016-11-24 18:32 | 顯示全部樓層
中巴由第二批ML同DL投入服務起,就調派三軸車行走42、90、92、96、97等線,早於1991年放工時間更有冷氣車支援,以中巴當年派車標準算係好高規格,同隧道線睇齊。

至於592,曾經有政黨調查,中巴繁忙時間出車比編定班次多出1.1倍,後期海怡人口增加後,更加拉直路線唔入利東,經營相當用心。

我反而唔明點解70同72唔改派三軸車,記得八十年代尾70去香港仔方向改為沿香港仔大道直去而唔轉入內街,我當時仲以為係為轉三軸做準備。
 樓主| kmb277x277e 發表於 2016-11-24 18:38 | 顯示全部樓層

42有冷氣車支援?
PB602 發表於 2016-11-24 18:38 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-11-24 17:52
中巴一直想做大592,戰略性改動包括上利東
冷馬唔夠都會用熱車行

唔識唔好亂講,592由Day 1開始已經上利東,而唔係「戰略性改動包括上利東」。
後來海怡人口上升,反而中巴係將592改為午夜前都不入利東,當時96已失手,但中巴寧願放棄利東。

38.HKT.138 發表於 2016-11-24 19:46 | 顯示全部樓層
其實以前南區同西區一樣都係好睇唔好食,繁忙時間係好爆,非繁忙時間啲車都幾吉。
而且一村一線出中環銅鑼灣,仲山路加隧道都要有,用咁龐大既車隊拉上補下條數點都唔夠隧道車好搵...
赤柱就梗加,行山損毀成本高,係260 262呢啲隧道特快條路直收費又高先做得過...
再者平日住淺水灣赤柱一帶居民非富則貴,自己有車出入,情況比放棄既12A好咁解。
雖然係咁,我都從來唔覺得中巴hea做南區,至少比而家好得多~
最後,大家記得中巴當年被削南區線後,股價不跌反升嗎?
精簡架構未必係一件壞事
中巴想開既172,殺出情咬金171;後來都力爭970,中巴無hea南區,只係志不在來往港島
45 47換返黎既金礦,果下城巴又做緊乜?
開47A 40P 後來41A燒銀子
中巴帶您 睛空萬里
PB602 發表於 2016-11-24 19:56 | 顯示全部樓層

42經常有冷氣車支援,到中巴後期,星期日同紅日好多時甚至會全冷。
Choco 發表於 2016-11-24 20:04 | 顯示全部樓層
78啦, 果時比而家好, 90年代用6架SF行。

PB602 發表於 2016-11-24 20:05 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-11-24 19:46
其實以前南區同西區一樣都係好睇唔好食,繁忙時間係好爆,非繁忙時間啲車都幾吉。
而且一村一線出中環銅鑼 ...

DA1-12投入服務時,第一條計劃嘅冷氣線係537,第二條計劃嘅冷氣線係590(鴨脷洲邨經利東至中環),一心想同城巴37R、90R、97R抗衡。其實講搵錢,一定係派去隧道線,但有時中巴又要面要搞吓城巴。

當時政府最後一刻唔批准590,理由係城巴已經有類似冷氣巴士服務。專利巴士因為非專利線而唔批准開線,搞到中巴好無癮。當時明明話引入城巴屋村線係想透過競爭改善服務,但中巴買新車開冷氣線又唔批准,運輸處政策上係好矛盾。當時中巴其實都算好進取,九巴仲試緊AD1時,中巴就已經將批DM(原本訂40架)改訂單將其中12架轉為DA放去南區,唔可以話無心做嘅。
S3BL470@98A 發表於 2016-11-24 20:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽