hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K, S, U廠日內全金
開啟左側

[小道消息] K, S, U廠日內全金

GW4866 發表於 2016-12-30 01:14 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2016-12-30 01:02
家下係你講緊出部ADS慘,我咪問緊你有幾慘,42M間唔中繁時同非繁開單層都未見有客投訴,出部短雙會有人投訴?, ...

42M單層加班也

我捧短金?唔好意思短車唔係我果味
見有人捧ADS捧到失理智咪拎短金比,唔通搵部12.8比?
打開門,行出去,去遠啲!
低地台AD 發表於 2016-12-30 01:15 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-12-30 00:41
依個係唔係派更玩野, 例如整架AA60/AS21四圍派, 如果係AVC/ASC既話又係D多餘既車型, 但短單層要留番黎行1 ...

派得短雙出去行就唔一定玩野既,會唔會係有車壞臨時拉黎架姐,之前都試過係總站壞左架車,係總站見到架短雙即刻做番原本壞車字軌。
Matt_101 發表於 2016-12-30 01:16 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-12-30 00:58
咁其實依D單層巴真係加班車定係原本已經有依D柯打但整架單層出黎, 荔廠方面12A/42A都見過有D所謂單層加班 ...

有錯請指以49x為例 下繁橫龍街起載果架單層就係真加班車 最近半年搭開先見
下繁青碼49x約6-7分鐘一班,單層車會自動夾係中間清客 好多時過citywalk後都會同大車拖住行

如果話開雙層加班車兼車頭有橙色紙告示,下繁278x去上水方向見過一次

GW4866 發表於 2016-12-30 01:17 | 顯示全部樓層

Matt_101 發表於 2016-12-30 01:16
有錯請指以49x為例 下繁橫龍街起載果架單層就係真加班車 最近半年搭開先見
下繁青碼49x約6-7分鐘一班,單 ...

下繁荃灣起載返沙田呢部早在上年8月開始有,都唔係近排既事
低地台AD 發表於 2016-12-30 01:19 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-12-30 01:14
42M單層加班也

我捧短金?唔好意思短車唔係我果味

我只係見到果班車行緊原本果個字軌時間,唔一定出親都係加班車同前後車時間相距正常

係啦,你話冇就冇啦我都係睇唔過眼有批垃圾長單係度周圍派仲有人走去話咩咩雙層車款垃圾姐
Matt_101 發表於 2016-12-30 01:20 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2016-12-30 01:02
家下係你講緊出部ADS慘,我咪問緊你有幾慘,42M間唔中繁時同非繁開單層都未見有客投訴,出部短雙會有人投訴?, ...

明知有輪椅客點解仲要玩到高地台低地台車梅花間竹咁開?黎部金車咪攪掂唔冼煩
GW4866 發表於 2016-12-30 01:20 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2016-12-30 01:15
派得短雙出去行就唔一定玩野既,會唔會係有車壞臨時拉黎架姐,之前都試過係總站壞左架車,係總站見到架短雙 ...

呢個就解得通者
但例如31差唔多日日都有部由朝行到夜既點計先?
低地台AD 發表於 2016-12-30 01:25 | 顯示全部樓層
Matt_101 發表於 2016-12-30 01:20
明知有輪椅客點解仲要玩到高地台低地台車梅花間竹咁開?黎部金車咪攪掂唔冼煩
...

梅花間竹咪好過連續幾部囉,特別係S廠批ATS掛牌永遠唔係行64K之時,仲要有啲唔係成日出廠,係咪成日壞野多呀
GW4866 發表於 2016-12-30 01:28 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2016-12-30 01:19
我只係見到果班車行緊原本果個字軌時間,唔一定出親都係加班車同前後車時間相距正常

係啦,你話冇就冇啦 ...

學你話齋可以係壞車臨時拉車行住先
學ADS行足全日先講啦

單層車多係一回事,雙層車的確ADS係多出既一批喎
堆多出黎既單層唔係加班就係臨時頂替壞車甩班,再唔係擺廠
除咗真係有需要既線,有幾可真係拎出黎行足全日
低地台AD 發表於 2016-12-30 01:29 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-12-30 01:20
呢個就解得通者
但例如31差唔多日日都有部由朝行到夜既點計先?

唔諗下係咪後備字軌問題? 唔知後備係咪有得可以要求派短雙? 聽過部份42C掛牌車長講鍾意繁時打爆一班車唔洗停站直飛葵青。