hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40搬總站消息(13/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴40搬總站消息(13/2起)

MT695 發表於 2017-1-5 23:12 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2017-1-5 00:16
咪傻啦!214要半粒鐘先上到大窩坪,D客仔由214總站行去美孚都唔搭佢,點可以用嚟交換條40?
而且西行係唯 ...

有d野開左個頭就好難收返
原本美孚半個鐘內可以來回東九,比你都唔會想無左條線,坐2A,6D蚊都訓
Ricky403 發表於 2017-1-6 10:26 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-1-5 21:20
其實陰謀論, 可唔可以調轉, 934改泊海皮, 40泊灣景花園總站裡面? 反正934係兩味線?

...

934條坑要擺48X/234X食飯車
.
stevechau 發表於 2017-1-6 10:41 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-1-5 18:11
如果40要提速,除了6D/2A BBI要解決外,仲要處理觀塘去長沙灣工業區和美孚呢個位。
但是開辦觀塘經蝴蝶谷 ...

其實你講既呢個位接近無得搞...又或者咁講, 要搵舊線大搞/直頭開新線搞~
客量係問題之外, 係會引伸出其他問題要一次過搞~
你搵舊線去拉去搞, 214/296C呢D唔PROPER, 6D/6P又煩又比人嫌...
開新線的話, 西九呢邊而家接近無資源開...要搞就要靠東九, 不過又唔見得東九有資源搞~
仲有西九呢邊走線, 同東九擺邊都有排煩~
stevechau 發表於 2017-1-6 10:42 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-1-5 21:20
其實陰謀論, 可唔可以調轉, 934改泊海皮, 40泊灣景花園總站裡面? 反正934係兩味線?

...

倒也不覺呢個係陰謀論...只係一種好空接既諗法JE~
934本身無全日化打算的話, 要佢霸住一條坑似乎有D不妥~
stevechau 發表於 2017-1-6 10:46 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2017-1-5 23:12
有d野開左個頭就好難收返
原本美孚半個鐘內可以來回東九,比你都唔會想無左條線,坐2A,6D蚊都訓 ...

所以呢個點係麻煩的...但個人覺得能夠做一條比而家40稍兜多少少路做客, 但又不比紅小碌荔枝角道界限街慢/慢好多既線出黎...
美孚/西九呢邊未必問題好大~
stevechau 發表於 2017-1-6 10:47 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-1-6 10:26
934條坑要擺48X/234X食飯車

以前未調坑之前...都係咁擺入灣景GALA...又唔見得果陣班司機擺唔落無飯食BOR...
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-6 12:28 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-1-5 18:11
如果40要提速,除了6D/2A BBI要解決外,仲要處理觀塘去長沙灣工業區和美孚呢個位。
但是開辦觀塘經蝴蝶谷 ...

咁亦都可以再出海傍搵客既

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hadboy5 發表於 2017-1-6 12:38 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-1-6 10:46
所以呢個點係麻煩的...但個人覺得能夠做一條比而家40稍兜多少少路做客, 但又不比紅小碌荔枝角道界限街慢/ ...

其實可以考慮海皮開,經海麗村長沙灣美孚做尾站上龍呈,回程跟40到美孚後U turn 返海皮,但40A假若可以做大就唔同玩法,當然呢條線我覺得適合用循環線做,觀塘開經長沙灣四小龍然後美孚走人,當年296C改唔成的原因係因為梁議員反對,而且個理由係相當充份
HR1377 發表於 2017-1-6 13:14 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-1-6 10:41
其實你講既呢個位接近無得搞...又或者咁講, 要搵舊線大搞/直頭開新線搞~
客量係問題之外, 係會引伸出其他 ...

一係將296C取消,增設296A和16 BBI換取油塘至美孚經觀塘特快線,尚德至深水埗俾哂796C做。

另外如果40要提速,好大機會延長去油塘令全程車資同290/290A相同,因為290/290A sell緊荃灣至黃大仙不經美孚特快,九巴唔會咁輕易將荃灣至美孚收8.8影響290/290A客量
EX-TL 發表於 2017-1-6 13:26 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-1-6 13:14
一係將296C取消,增設296A和16 BBI換取油塘至美孚經觀塘特快線,尚德至深水埗俾哂796C做。

另外如果40要 ...

296A十多年前已跟大部份途經創紀之城的巴士路線設轉乘優惠, 296A轉乘16總車費$7.7, 比296C一程平.