hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40搬總站消息(13/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴40搬總站消息(13/2起)

HR1377 發表於 2017-1-7 17:44 | 顯示全部樓層

Deleted!!!
樂仔〞 發表於 2017-1-8 12:50 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2017-1-6 23:28
無錯40A擺西站,大河道天橋後直上石圍角,
但咁擺只係為左原本西站班客,無左大河道站後,荃灣市中心既客 ...

大河道天橋落嚟就停唔到大河道啫,上大河道天橋前可以停雅麗珊,51 都咁停
Ricky403 發表於 2017-1-8 19:31 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-1-7 01:34
所言甚是, 234C應該要在40P服務時間以外加經東北葵40P走線, 用上路出入, 咁呢條就可以叫做234D啦.

...

234C而家最大嘅優勢係行完梨木樹之後就一路飛公路接近直接到九龍灣,加埋上山方向有條象鼻山路跑下令到感覺上唔會太慢
麗城上繁亦有更快嘅紅小競爭

事實上234C上客最多都係深井、汀九呢啲獨市位,去到麗城,其實兩個站夾埋上得三四十人,仲要有大約三分一至一半係石圍角/可風落車嘅學生客
麗城有埋40之後,如果234C仲要再兜埋安石蔭呢堆,又停哂龍翔道站,就真係唔會再有人搭

下繁回程因道路網問題食多個大河道、沙咀道、大涌道,唔知客量又會如何?(不過開七點呢個時間都唔會多人搭,其實想同40P配合嘅喺40P之後10分鐘開咪得囉)
.
typhoon_york 發表於 2017-1-8 19:34 | 顯示全部樓層

海安路巴士站擴闊工程早在十一月已經竣工,今日亦已加添站長室
typhoon_york 發表於 2017-1-8 19:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-1-8 19:31
234C而家最大嘅優勢係行完梨木樹之後就一路飛公路接近直接到九龍灣,加埋上山方向有條象鼻山路跑下令到感 ...

我唔覺得40係繁時會有好多麗城客,但非繁同假日一定有幫助
週末40其實好多人搭,如果可以加返去15分鐘一班就好
EX-TL 發表於 2017-1-8 20:14 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-1-8 19:31
234C而家最大嘅優勢係行完梨木樹之後就一路飛公路接近直接到九龍灣,加埋上山方向有條象鼻山路跑下令到感 ...

唔少人嫌40去觀塘, 麗城去美孚都有排搭, 唔會有人用, 咁234C非繁少人搭, 行山唔會太慢, 加上只停黃大仙站, 跟住就係九龍灣站, 時間上有抵返, 如果真係嫌巴士慢, 搭番小巴囉, 觀荃小巴而家一樣有客, 唔會話40提速, 小巴就會收檔.

回程冇人話一定要行大河道北落荃市, 行德士古道 荃灣路 海興路就可以接返入麗城, 入去行一個街口出返海安路繼續去深井, 不過既然條線係for荃西 深井客, 回程停埋大涌道 柴灣角吸多少少客都好, 去程有荃景圍天橋站回程冇站, 有可能會嘈, 但呢個時候搭番40又得, 搭小巴亦得, 結論就係走線上可以再斟酌.
Ricky403 發表於 2017-1-8 20:26 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-1-8 20:14
唔少人嫌40去觀塘, 麗城去美孚都有排搭, 唔會有人用, 咁234C非繁少人搭, 行山唔會太慢, 加上只停黃大仙站 ...

40起碼價錢上都有優勢($8.8),如果234C攪到要比而家個行法再入東北葵內街嘅,實在唔會有麗城客有平近一蚊嘅40唔上上234C
.
typhoon_york 發表於 2017-1-8 20:35 | 顯示全部樓層
唔少人嫌40去觀塘, 麗城去美孚都有排搭, 唔會有人用, 咁234C非繁少人搭, 行山唔會太慢, 加上只停黃大仙站 ...

問題係40入左麗城後,麗城冇交通工具比佢更快去觀塘(除左朝早嘅紅小)
麗城人而家去觀塘應該係搭96B去荃灣轉鐵,即係要轉三次車,轉車時間已經喺返度,仲未計價錢優勢 ($8.8 vs $13.8)
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 21:33 | 顯示全部樓層

咁麗城一樣可以覺得兜埋上葵既234C慢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
EX-TL 發表於 2017-1-8 22:03 | 顯示全部樓層

所以, 其實40 234C全日一齊做麗城係冇問題, 麗城唔buy, 其他途經地方都會用, 介意嘅, 不如麗城不設站, 海安路直行直過, 深井快左多謝晒!