hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40搬總站消息(13/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴40搬總站消息(13/2起)

dennis28a 發表於 2017-1-9 04:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-1-8 19:31
234C而家最大嘅優勢係行完梨木樹之後就一路飛公路接近直接到九龍灣,加埋上山方向有條象鼻山路跑下令到感 ...
下繁回程因道路網問題食多個大河道、沙咀道、大涌道,唔知客量又會如何?(不過開七點呢個時間都唔會多人搭,其實想同40P配合嘅喺40P之後10分鐘開咪得囉)

咁就真係要睇睇 234C 上完梨木樹要幾耐至去到大河道。
如果快唔過 40 好多,想快批人可能寧願等紅頂直通車算。

而且,234C 好似會改由 6:20 開(觀塘站),而唔係 7 點。
惡意回復是不道德的行為。
AVD1 發表於 2017-1-10 12:54 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2017-1-8 20:35
問題係40入左麗城後,麗城冇交通工具比佢更快去觀塘(除左朝早嘅紅小)
麗城人而家去觀塘應該係搭96B去荃 ...

講唔轉車就係 o既,
不過計埋轉車我就肯定直接坐 40 肯定唔係最快。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2017-1-10 12:55 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-1-8 22:03
所以, 其實40 234C全日一齊做麗城係冇問題, 麗城唔buy, 其他途經地方都會用, 介意嘅, 不如麗城不設站, 海安 ...

如果係咁就應該過深井之後就直接上屯門公路學 234A 咁走,何況汀九都唔會有好多客上車 ……

講真,假如 234C 真係全日,咁 40 就唔應該放麗城而係放荃灣其他地方去善用東九資源,
就算放返起如心都正常過一個西約有兩條線出東九龍。
andy92 發表於 2017-1-10 13:27 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2017-1-10 12:55
如果係咁就應該過深井之後就直接上屯門公路學 234A 咁走,何況汀九都唔會有好多客上車 ……

講真,假如 ...

40 擺麗城可以做埋葵涌流水客,事關 302 實在難上車 ...
phykk45 發表於 2017-1-10 15:01 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-1-10 13:27
40 擺麗城可以做埋葵涌流水客,事關 302 實在難上車 ...

40 回程返麗城仲平過302
AVD1 發表於 2017-1-10 15:24 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-1-10 13:27

啦,我諗要搞清楚一件事先。
明明係冇嘅野,將來都係冇,頂多都係比人話個計劃做得差,話佢短視唔理當區居民感受。
但係如果明明冇,改到有,再變返冇的話,根本係好難另人接受。

40 已經衰過一次架啦 - 美孚,
而家再搞多個包袱出黎整西約去葵芳的話,
我相信 38、40、42C 三線將來個定位只會越黎越模糊。
因為到時根本就冇空間去再執呢堆線 ……

起我眼中,根本而家 40 由改做特快開始,
其實一直就係頭痛醫頭、腳痛醫腳。
流星☆雨 發表於 2017-1-10 17:34 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2017-1-10 12:55

講真,假如 ...

如果學 234A 咁走,早繁計就開261C算啦

又咁講,234C本身就係深井西約學校線+「40P特車」直通運行概念……

不過全日計無理由234C行全日,起碼40P唔見得比起234C更加無資格全日先啦
西約要全日東九線,點睇都係油荃會著數過40,油荃一定快過40
依家急住拉40入去,第日搞重組想改快40就可能要補返段西約至葵興芳,往返東九又多個香爐多隻鬼,唔知又要搵邊條線交車
趕客路上 理_得你
GW4866 發表於 2017-1-11 04:19 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-1-7 01:34
所言甚是, 234C應該要在40P服務時間以外加經東北葵40P走線, 用上路出入, 咁呢條就可以叫做234D啦.

...

我想講,如果40P全日(或其他線啦),上葵走線應該要再執執,
始終宜家去程既走線當年係求其以最直接既行法做哂三個邨(開線初期離譜到成個石籬得一個站)
食唔正好多位,繁時求其靠呢4個分站就話都食到好多客,
但非繁淨係靠呢到唔會做到好多客,因為其他位例如和宜合道唔會方便到佢地
然而,一執既話如果搵234C做會兜上加兜,完全趕走上山之前既客

此外,龍翔道停站問題除咗黃大仙應該要停埋彩虹,比人轉車去西貢/科大等
同埋黃大仙雖然都係住宅區,除咗可以係轉車之外仲可以係行街(例如黃大仙廟,黃大仙中心)

再講返現234C,所謂既食三水客其中一水係學生客黎,咁非繁同假期有咩?
咁深井麗城兜上梨木樹都係得個吉炸喎,深井果邊要全日線就正正經經開過條234D啦
無謂用234C既走線黎全日
打開門,行出去,去遠啲!
stevechau 發表於 2017-1-11 13:46 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-1-6 18:44
40如果不加價九記未必肯提速,擔心會影響將荃線客量。

而家荃灣特快去黃大仙每位收10.7唔知幾和味。

又咁講...如果快慢線因素唔影響DC睇法...
比40加到10.7提速真係貴咩??
荃灣坐到觀塘收11左右, 合理丫~
stevechau 發表於 2017-1-11 13:53 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-1-6 18:55
而家40繁時係美孚未見得會有位坐,我覺得循環線實際過雙向總站,當然40A可以做大就完美地解決
...

所以先話如果美孚有得揀, 睇佢點揀~
走線上做SSP-觀塘循環線係OK既, 但係車程唔穩定會係問題所在...
大家都知老龍好係上黎真係最快...但有起意外黎對班次既影響甚至對車長本身都大挑戰~
40A只係將40既部分問題轉移...雖然本身而家既40已經唔做青山道...
咁40A東行做埋算係補得返位...但睇返西行...又係得返荔枝角...感覺上做D唔做D咁LOR~