林千九 發表於 2019-7-30 16:25

點解九巴死都吾肯將81k轉12米掛牌?

近排九巴續左吾少ats,但睇真D其實短車又吾系十分之吾夠用,當中81k用車就係最大例子,近來有吾少非禁令線都轉12米掛牌,其實我真係覺得九巴續D巴士數量太多(個人認為KD牌ats可以吾洗續),反而應該將81k D短車分比禁令線好好善用。

kitarolo 發表於 2019-7-30 16:42

根據之前嘅帖,用大車會令
穗禾苑總站泊少咗巴士……

cz9328 發表於 2019-7-30 18:15

何必為此抓狂?! 換ATE 只係多3 個座位...批車亦唔見得新淨好多。圍邨/火炭山持份者亦唔多覺有好大意見. (其實火炭山當年仲拉倒調坑計劃呢).

Toz 發表於 2019-7-30 18:55

我諗樓主既意思其實係短車可以抽去其他線...

cz9328 發表於 2019-7-30 19:25

其實多幾架短車續牌, 又係咪真係咁大問題要為此抓狂呢? 到時萬一有部份 ATS 車況過唔到驗車官那關, 埋單計數後, 如果要搵81K (蛇車) 埋手填數, 終須都會換(其中幾部)㗎啦...掛名嘅 KC7361 實際咪又係去咗北區 服務 / 去林錦公路線摧殘, 81K個變相吉位咪又係隨時搵12米替車填數...

林千九 發表於 2019-7-30 19:32

cz9328 發表於 2019-7-30 19:25
其實多幾架短車續牌, 又係咪真係咁大問題要為此抓狂呢? 到時萬一有部份 ATS 車況過唔到驗車官那關, 埋單計 ...

其實只係分配有問題兼吾識善用

KW2523 發表於 2019-7-30 19:42

你驚死佢唔夠唔會自己調走咩

林千九 發表於 2019-7-30 19:51

KW2523 發表於 2019-7-30 19:42
你驚死佢唔夠唔會自己調走咩

要做晨早就要做la,其他線都識調la(84m,80m,281m)

znc1911e 發表於 2019-7-30 19:59

點解你死都要所有綫加大?
之前又叫33行12800

無需要行咁大咪無需要!

林千九 發表於 2019-7-30 20:12

znc1911e 發表於 2019-7-30 19:59
點解你死都要所有綫加大?
之前又叫33行12800

咁條線行到嘛,短車梗係要用係D 行吾到12米嘅路線,你睇281m,80m,84m果D客仲差過81k反而識轉12米掛牌la, 只要行得到嘛有需要囉
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 點解九巴死都吾肯將81k轉12米掛牌?