keilingha 發表於 2019-9-3 12:50

Ricky403 發表於 2019-9-3 10:17
你爺爺有$2,象山去鑽石山32或者32M轉42C咪得
宜個方法主要係疏車,32M本身已夠疏,32更甚,對於討厭等車嘅人真係唔適合,不過講行動不便就另計喇。
事實上嗰啲詁屯元天巴士服務好好,出觀塘好方便嘅人,應該無考慮埋等車以至區內要兜幾內先上公路宜個問題。

keilingha 發表於 2019-9-3 12:55

ricky 發表於 2019-9-3 10:27
我意思係提供多啲直接路線,第一步就搞掂40P全日先,跟住搞機場線,起碼繁時兩味。
呢兩樣嘢都無就收得皮 ...

40P全日,如果係做埋搬總站去荃灣西站,過石圍角後行經大河道北直出西鐵站順便執幾個特快駁鐵嘅客就正,如果唔係,對象石梨嚟講又係一條廢線。

Ricky403 發表於 2019-9-3 13:03

keilingha 發表於 2019-9-3 12:45
真係唔明點解嗰幾蚊都去慳,除非你話得閒到無嘢搵嘢嚟做就話啫,否則咪捉蟲囉。事實上,班次係我揀車搭嘅 ...

第一程唔需要好密
因為可以就住時間落樓
況且而家就算密車線,閒閒地送車尾都要近10分鐘下班先到

60分鐘一班嘅A31P/A38,沿路都係就番幾點有車就落去搭
而家麗城荃威送車尾除咗好似以前咁出荃灣市轉A31,仲可以行去大涌道E32A轉A,車程都只係30-35分鐘 (當然,拖住行李就好好衡量)
但係調番轉A轉E32A就應該冇人會做啦

miklcct 發表於 2019-9-3 13:09

keilingha 發表於 2019-9-3 12:45
真係唔明點解嗰幾蚊都去慳,除非你話得閒到無嘢搵嘢嚟做就話啫,否則咪捉蟲囉。事實上,班次係我揀車搭嘅 ...

我搭車車程時間係第一考慮,班次根本唔會係重點。好似你講個禾輋去松仔園例子,梗係搭高速公路特快線72、72A啦,駁得車返沙田市中心嘅時間,再排唔知幾多部先上到嘅小巴,已經隨時夠等兩班72啦!

我試過好幾次,走咗班車見ETA等成十幾廿分鐘於是走去轉班次密啲嘅車,結果一樣係捉蟲,例如喺西環尾走咗班904,於是睇ETA走去山道駁905,最後部905遲到,上到部905嗰陣部904已經出現咗喺對面。呢個例子已經係轉車唔兜得過直車幾遠啦,更誇張嘅例子更加唔使諗,一定係死等特快直車,例如大角咀返屯門市中心、對面部52X、66X幾密都好都唔會蝕得過死等半個鐘一班嘅63X囉。

keilingha 發表於 2019-9-3 13:15

Ricky403 發表於 2019-9-3 13:03
第一程唔需要好密
因為可以就住時間落樓
況且而家就算密車線,閒閒地送車尾都要近10分鐘下班先到

恕我對「第一程唔需要好密」宜嗰講法有啲保留,
第一,去程可以就住落樓但回程唔得,白等十五分鐘以上真係喊都無謂。
第二,有時遲咗起身、親友急call要出去做啲嘢或有突發事時,又咁啱走咗班車,等多十幾分鐘先落樓已經差好遠。
第三,朝早仲要就住時間落樓,其實都幾大壓力,尤其對於一啲每日出發時間非固定嘅人。
另外,落機時間有無得就?如果拎完行李先發覺趕唔到一個鐘一班嘅A車,通常都係轉軚咖喇。
疏車點睇都唔吸引咖喇。

ethan71 發表於 2019-9-3 22:27

宜家龍運好似有好多吉字軌仲未有車上牌,究竟龍運係咪唔夠車呢?

CRH5 發表於 2019-9-10 16:51

本次改線要點:
- 全日雙向繞經青龍頭,停站方式及次序與現時特別車相同
- 搬總站至荃威花園- 早上繁忙時間往機場及晚上往荃威花園加密班次
巴士到達荃威花園總站後,需私牌到愉景新城總站停泊,並於編定開車時間前約 5 分鐘私牌到荃威花園總站開出班次
本改動將於 21/9 起實施:

ky927 發表於 2019-9-10 17:21

CRH5 發表於 2019-9-10 16:51
本次改線要點:
- 全日雙向繞經青龍頭,停站方式及次序與現時特別車相同
- 搬總站至荃威花園

咁不如索性愉景做總站.......

s3n370 發表於 2019-9-10 19:17

落山跟30/30X停,定係跟39A/39M?

peterkwan 發表於 2019-9-16 15:26

A38 將於 9 月 21 日延長至荃威花園.

From : Chiu Yan Loy FB

https://www.instagram.com/p/B2dq0vQAQOo/

伍顯龍 FB:

https://www.facebook.com/nghinlungsa/posts/2452835584973245
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10
查看完整版本: A38路線消息