Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-30 16:33

peterkwan 發表於 2019-8-30 16:05
與其係度怨, 不如劃條行車路線比九巴/運輸署, 建議叫佢開條石梨-> 石蔭/安蔭 -> 梨木樹 -> 石圍角 -> 青 ...

北葵有酒店都一段時間
不過A線一直0聲氣

ricky 發表於 2019-8-30 16:43

keilingha 發表於 2019-8-30 15:00
真唔明何解閣下咁鐘意唱衰象石梨嗰邊啲交通。你又唔係住嗰頭,又唔係要每日往返機場,
你又唔講下顯徑無機 ...

我的確住過嗰邊,長期飽受交通不便,講事實,無唱衰。如果交通有改善,我就唔會繼續講。
你問「長洲居民」站友,佢又係成日嘈,呢啲先係真街坊,外人未必知嗰邊的交通問題。
我的要求(同埋住嗰邊的人的要求)好簡單,唔係天馬行空,就係至少開全日巴士線去東九龍;繁時往返機場;重組32,35A,36A,36B,令梨木樹(甚至石圍角)可以有車去尖沙咀。至於936,我都覺得客量一般,九巴維持呢個服務算數,咁樣客量去做全日真係嘥氣啦。

你地好多人講梨木樹好多城隧車經過,就話交通好方便,咪又係去新界東的交通方便,鬼唔知咩,但而家講緊出東九龍同機場交通。同埋你講312小巴服務欠佳,但我覺得佢的班次有明顯改善,或者可以講屬於密車,但312其實都係一條接駁鐵路線,就算佢大做,都係改善唔到一直講的問題。

kps19862008 發表於 2019-8-30 17:36

keilingha 發表於 2019-8-30 15:00
真唔明何解閣下咁鐘意唱衰象石梨嗰邊啲交通。你又唔係住嗰頭,又唔係要每日往返機場,
你又唔講下顯徑無機 ...

我只能講,如果你認為312都叫服務欠佳,咁你真係冇資格話人唱衰嗰頭交通。講真,嗰頭除了312服務較好外,其他各種線,包括紅小,巴士,94綠小冇一條服務係好過312。

keilingha 發表於 2019-8-30 17:38

ricky 發表於 2019-8-30 16:43
我的確住過嗰邊,長期飽受交通不便,講事實,無唱衰。如果交通有改善,我就唔會繼續講。
你問「長洲居民 ...
哦,原來城隧線嘅用途就只係去新界東方向,反方向無用嘅?香港有幾多地方可以用咁多條線去駁鐵,慳返等車時間?其實你唔明城隧線啲車全部係轉車站落咗一大部分客,去到和宜合道落葵興站正正沒有頂閘問題,你都唔去珍惜呢堆線,走去死等區內廢線?
另外你話你係居民,但你睇到上繁312三棟屋路/二坡圳路(甚至石圍角)沿線上唔到車嘅問題嗎?就算總站有時都排長龍,如果能再加密會更加理想。

keilingha 發表於 2019-8-30 17:42

kps19862008 發表於 2019-8-30 17:36
我只能講,如果你認為312都叫服務欠佳,咁你真係冇資格話人唱衰嗰頭交通。講真,嗰頭除了312服務較好外, ...
咁講喇,若只針對梨木樹,服務可接受嘅有46X/47X/48X/73X,312,403系四條線,
服務差嘅有32/36/36A/36B/36M/94/40X/278X,
總算有8條線叫可接受,頂得住咁囉。
你睇下大埔區十四鄉嗰邊就知咩叫交通差到喊。

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-30 18:04

keilingha 發表於 2019-8-30 17:42
咁講喇,若只針對梨木樹,服務可接受嘅有46X/47X/48X/73X,312,403系四條線,
服務差嘅有32/36/36A/36B/3 ...

大埔鎮係富亨真差,太和同富善麻麻咁囉
十四鄉有咩差?299X直達富安轉車站喎

keilingha 發表於 2019-8-30 18:18

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-30 18:04
大埔鎮係富亨真差,太和同富善麻麻咁囉
十四鄉有咩差?299X直達富安轉車站喎 ...
唔係講大埔地區/大埔市,係大埔區內的十四鄉(我本人極度支持地區正名,對誤稱/胡亂分區極反感),原來你未見過299X去到輋下就頂閘;P返工時間仲係開緊20分鐘一班車;P仲有西沙路間中有TA會塞車。
有無計過由嗰邊出去十八區,平均要幾耐?而象石梨去十八區又要幾耐時間呢?
係喎,唔記得咗你眼中嘅交通方便,係要去機場喎,咁我問十四鄉有車去機場嗎?唔好意思,無。
咁你計下由嗰頭出發去機場,俾你299X順利轉A41P要幾耐?方便過象石梨?
照咁睇我真係睇唔到有幾方便,但又咁講,如果你認為一程過到轉車站好方便,咁象梨一程車到沙田市中心/大圍站/青衣站咪前所未有嘅超級方便囉?:lol

我諗宜啲就係所謂偏見。
另外你話到「大埔鎮係富亨真差,太和同富善麻麻咁囉」,咁你表面上已合理化咗每區總有一啲位置交通相對不方便宜件事喎,
咁好遺憾同你講,荃灣鎮內嘅象山及梨木樹交通真係麻麻囉,但整個地區嚟睇好好麻,咁點解你又接受唔到呢?

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-30 18:46

唔係講大埔地區/大埔市,係大埔區內的十四鄉(我本人極度支持地區正名,對誤稱/胡亂分區極反感),原來你未 ...

首先,我唔係ricky,唔好連回覆對象都搞錯

其次,你拎十四鄉同象石梨出嚟比有咩意義?兩地人口差幾遠?

何況,第時十四鄉咁多新樓,又係新地,一定有一流嘅巴士服務

再者,俾你證明到十四鄉交通差又點,同象石梨交通好唔好、應唔應該更好有咩關係?

你啲帖文真係有啲難明

Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-30 18:48

唔係講大埔地區/大埔市,係大埔區內的十四鄉(我本人極度支持地區正名,對誤稱/胡亂分區極反感),原來你未 ...

啊板友
咁比較有咩意思呢?
你計下由大埔十四鄉去西貢市中心
同梨木樹去西貢市中心
差好遠咖

唔係話轉程車好方便既咩?
299X轉A41都係轉一程車

成個十四鄉加埋連一個梨木樹都冇既人口
都要攞出嚟鬥慘
暑期作業做好未?

keilingha 發表於 2019-8-30 18:58

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-30 18:46
首先,我唔係ricky,唔好連回覆對象都搞錯

其次,你拎十四鄉同象石梨出嚟比有咩意義?兩地人口差幾遠?

我明白你唔係ricky,但我以事論事,對於不合理地醜化某地區嘅事我都有權作合理回應吧。我亦無以十四鄉與象石梨做比較,只係我隨便用啲比較熟嘅地方做例子,嘗試引証出象石梨非唯一對直車去機場有需求的地方、及象石梨並非交通極差宜兩個論點。
人口多係事實,但係東涌線/機場快線承載量明顯高於需求,咁請問係埋怨象石梨去機場無車宜件事之前,有無諗過用盡312駁鐵服務未?
要鬥慘,大把人可以同象石梨居民鬥,但咁做開心咩?
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: A38路線消息