2076 發表於 2020-7-10 18:12

HS1588 發表於 2020-7-10 16:57
主要問題係條 260X 回程慢碌彌敦道都班客都照樣捧場既時候,
真係無咩誘因去郁佢, 尖嘴班客揀坐巴士返屯 ...

其實260X有冇諗過逆走彌敦道,將佐敦客放返哂比63X
紅磡站->佐敦道西行->彌敦道南行->梳士巴利道->九龍公園徑->柯士甸站->公路
咁行對尖沙咀客會吸引好多

不過260X本身搭鐵的客都係會搭返鐵,唔會搶到好多客

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 18:18

HS1588 發表於 2020-7-10 16:57
主要問題係條 260X 回程慢碌彌敦道都班客都照樣捧場既時候,
真係無咩誘因去郁佢, 尖嘴班客揀坐巴士返屯 ...

其實為咗避塞車塞燈令車程班次唔穩定多過為咗想快嘅

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 18:19

arfung 發表於 2020-7-10 14:47
如果63X晚繁5點到8點,往屯門方向能夠由20分加到15分,相信更能吸客,其他師兄都有講奶路臣街一站都有好 ...
下繁旺角去美孚
20分鐘算快
30分鐘算正常
見過50分鐘添

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 18:27

Anonymous 發表於 2020-7-10 17:13
同意,只係當時諗唔到改行九龍公園徑有咩唔好。咁難得有幾個靚站位唔想改走佢

俾直達線例如263,61x成條 ...

轉車講緊原本得短轉長而一定係坐60M轉58/61/67M去葵芳啫,開放長轉短自然坐60M想轉車去葵芳嘅人少咗,有減班空間。
唔係話去荃灣都要迫你轉車,問題係根本無咁多人去荃灣。而家有咁上下班次都只係有葵芳轉乘客幫 養住,而家非繁10/12可能變15,又未必去到20嘅。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 18:31

2076 發表於 2020-7-10 18:12
其實260X有冇諗過逆走彌敦道,將佐敦客放返哂比63X
紅磡站->佐敦道西行->彌敦道南行->梳士巴利道->九龍公 ...

紅磡站點落佐敦道西行?加士居道、漆咸道塞車熱點嚟

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 18:35

fly831 發表於 2020-7-10 16:52
奶路臣街對屯門人黎講站位靚, 但跟住支燈實在太衰

唔知係咪1/1A/104少咗車
支燈無以前咁乞人憎
正常唔使等多過1轉燈

2076 發表於 2020-7-10 19:01

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 18:31
紅磡站點落佐敦道西行?加士居道、漆咸道塞車熱點嚟

紅磡站出公主道連接路落加士居道天橋唔算塞
不過點都冇紅磡繞道咁順啦

miklcct 發表於 2020-7-10 20:10

我用九巴月票,尖東返屯門我會駁程215X,中港城落車行過炮台街轉260X,或者搭任何一架轉入彌敦道嘅車,例如260X,喺柯士甸道落車行過炮台街轉260X。無月票嘅話就一個站西鐵,柯士甸站轉260X,不過而家黨鐵做特價就索性直接搭返屯門算。

天空之神 發表於 2020-7-10 20:51

2076 發表於 2020-7-10 19:01
紅磡站出公主道連接路落加士居道天橋唔算塞
不過點都冇紅磡繞道咁順啦
...

梗係暢運道右轉漆咸道南,左轉加士居道啦
不過無意義既

S 形推進太倒胃

天空之神 發表於 2020-7-10 20:53

miklcct 發表於 2020-7-10 20:10
我用九巴月票,尖東返屯門我會駁程215X,中港城落車行過炮台街轉260X,或者搭任何一架轉入彌敦道嘅車,例如 ...

中港城行返去炮台街已經輸哂

反而 296D 佐敦道同站轉 260X 仲講得通但無意義
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14
查看完整版本: 探討58X不經屯公轉車站的原因