GZ4031 發表於 2020-7-12 17:21

690 及 690X (RPP) 既出路

今年RPP 出現過690X 呢個奇怪產物, 定線有幾差唔講啦但反而我對於690X 有另一個幻想
話說將軍澳山上冇鐵到, 寶達601 又奇慢, 興田又唔算好近603
咁點解690X 唔選擇做全日, 翠林開經康盛馬游塘寶達, 直去興田, 然後落山經番平時啟田果段去東隧? 出隧道口繼續原線番中環
呢帶既人口唔算少, 而咁行都應該有足夠人口支撐住 (有如948)
回程啟田興田又多個選擇
要再提速, 可以做多兩班X690 東隧口中灣繞直出中環

至於690 就變番類似692咁, 做番將軍澳有鐵既地方同將隧轉車站
坑口北開, 經銀澳路培成路咁行半圈出厚德, 後跟798咁兜上隧道
定點20分鐘一班, 主力都係塞住寶林把口, 出隧道後如果想加快就直頭直接停景隆街, 之後跟619咁番中環就算, 反正北角有鐵

咁既處理方式係山上山下都有著數, 呢家690 山上既人無啦啦又要陪塞寶林同隧道, 山下範圍又唔包坑口

miklcct 發表於 2020-7-12 18:12

我建議690行山講到口臭,呢度啲將軍澳大帝死都唔信秀茂坪有更多客

cobalt174 發表於 2020-7-12 18:16

你邊度見到690X?

rickypapa 發表於 2020-7-12 18:22

我覺得加密 D 下繁 690 先吧
每日都閒閒地等 15分鐘至半個鐘至有車, 仲要 FULL的

wingho_cwh 發表於 2020-7-12 20:26

miklcct 發表於 2020-7-12 18:12
我建議690行山講到口臭,呢度啲將軍澳大帝死都唔信秀茂坪有更多客

大佬,寶林有客架,點解要為咗秀茂坪客搞寶林客?
乜而家事必要用 690 做秀茂坪架咩? 秀茂坪啲客一定要畀將軍澳價先可以有特快?

JX9097 發表於 2020-7-12 20:33

首先,RPP係冇出現過690X
其次,觀塘山應該從601系,619系入手
點都輪唔到690叉隻腳落去

384047x 發表於 2020-7-12 21:37

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1177298&extra=page%3D1&mobile=2

一定有690x啦,平行時空?

GA6072 發表於 2020-7-12 21:39

JX9097 發表於 2020-7-12 20:33
首先,RPP係冇出現過690X
其次,觀塘山應該從601系,619系入手
點都輪唔到690叉隻腳落去

N691 24小時化咁話

將軍澳特快 發表於 2020-7-12 22:03

我會建議:
開613P: 安泰 --> 安達 --> 寶達 --> 連德道 --> 德田街 --> 啟田道 --> (跟返690原線)
690改行寶順路加停頒明苑上隧道 (繁時唔經啟田)

天空之神 發表於 2020-7-12 23:15

單野係區議員建議架
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 690 及 690X (RPP) 既出路