Enviro50D 發表於 2020-7-19 18:57

九巴9都係咁頹?

好似咁多年都係咁頹,無咩人特登搭佢...
宜家客量係咪都係一般?

tonycheung0123 發表於 2020-7-19 19:05

真心好頹,彩福既多數搭到去九龍城。尖沙咀既多數去到黃大仙止步。幾批人夾埋最多都係坐滿。

JX9097 發表於 2020-7-19 19:15

9定線太長喇
三彩係應該開一條特快線出尖咀
9主力做流水,新線做直接來往兩地客
情況就好似1A同13X/ 213X嘅關係咁

唯一問題係三彩完全冇一個似樣嘅總站
泊街邊係好影響其他道路使用者
只可惜呢點已經冇得搞

kay 發表於 2020-7-19 19:15

9係彩福至九龍城太兜,沿途又有其他選擇

Choi 發表於 2020-7-19 20:10

kay 發表於 2020-7-19 19:15
9係彩福至九龍城太兜,沿途又有其他選擇

當初應該拉直條路綫,85X都做到點解9唔得?

mrkelvinyu 發表於 2020-7-19 20:11

Choi 發表於 2020-7-19 20:10
當初應該拉直條路綫,85X都做到點解9唔得?

佢本身有代替其他路線既功能喺入面

AV296-HL1875 發表於 2020-7-19 20:19

9號星期日非繁唔塞車 彩虹去尖麼都要60分鐘 又疏+沿途多替代 除咗價錢都叫合理之外都無乜優點

EX-TL 發表於 2020-7-19 20:24

三彩出太子 九龍城有2X, 無需要搭兜黃大仙的9, 出旺角行街一樣2X搞掂, 太子站落車行花園街 金魚街, 唔駛幫襯無定向塞亞皆老街的9.

彩榮路仲有兩座新居屋等落成, 不過我都唔睇好可以幫手提升9客量幾多, 去彩虹道返學 買餸之外, 去黃大仙 新蒲崗仲有咩吸引到新居民呢, 出旺角又得, 第時屯馬線全通帶旺番九龍城, 唔駛去咁遠, 再唔係觀塘 九龍灣都有.

最重要係, 9比83M 28B遲上三彩, 2X已經好勉強算係改變到居民乘車習慣, 9拉上三彩唔知想點.

講到呢度, 難保又有人出嚟宣傳佢嘅9+9X傑作.:lol

Freezewinter 發表於 2020-7-19 20:39

黃大仙/彩虹有地鐵,去旺角/油麻地都唔洗轉車
就算去佐敦/尖沙咀都係同月台轉乘,都算方便

即使巴士都仲有唔少選擇,例如 3C 26 27 203E 等等
加上 9 號要兜入黃大仙總站,九龍城又不時塞車
彩福需求都係較細,另一條 2X 依家仲係 30 分鐘一班

或者該考慮改行窩打老道直去油麻地
去油尖旺就可以快少少,雖然應該都係差唔多

另外其實另一條 7 號客量又如何?
橫頭磡都有地鐵同 1 號,窩打老道又有唔少路線去油尖旺

ricky 發表於 2020-7-19 21:55

AV296-HL1875 發表於 2020-7-19 20:19
9號星期日非繁唔塞車 彩虹去尖麼都要60分鐘 又疏+沿途多替代 除咗價錢都叫合理之外都無乜優點 ...

搭5號又平又快,使乜搭9號
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴9都係咁頹?