LauCT 發表於 2020-7-20 15:20

點解冇人話971行車路線迂迴?

點解啲人成日話914行車路線過於迂迴,但係冇乜人話971行車路線迂迴嘅?大家同樣係西隧路線,九龍區相同總站⋯求解釋

miklcct 發表於 2020-7-20 15:22

我經常話971迂迴架

JF7222 發表於 2020-7-20 15:27

971由海麗去旺角中心,仲快過970 970X由蘇屋去旺角中心,如果話971迂迴咁970 970X仲迂迴

kay 發表於 2020-7-20 15:36

971相對行域多利道,西區,對香港仔黎講兜路

miklcct 發表於 2020-7-20 15:50

JF7222 發表於 2020-7-20 15:27
971由海麗去旺角中心,仲快過970 970X由蘇屋去旺角中心,如果話971迂迴咁970 970X仲迂迴 ...

971路線非常迂迴,由海麗邨往石排灣需時個半小時,需要繞經旺角、油麻地、佐敦、石塘咀、堅尼地城、摩星嶺、大口環及田灣,導致乘客不願意乘搭,而選乘970或970X線。
而970X路線卻相當直接,由蘇屋開車之後已經直行長沙灣道及彌敦道,過海後取道最直接之薄扶林道前往香港仔,中途只繞經置富,相當受乘客歡迎,更可以連續多班頂閘。

Waiyin12 發表於 2020-7-20 16:12

971同914比,我之前南昌去東區分別試過971> 18X / A12同914 > 720, 通常914到山道係快過914到怡和大廈(~5 - 10mins), 同914到港澳碼頭比就差唔多, 同埋971碌車無914咁嚴重
論走線,971九龍段行深旺道、(海輝道),對比914先兜入深水埗(荔枝角道 / 海壇街),再經又塞車又有違泊仲唔順燈嘅大角咀道,深旺道路況明顯好好多

奧海城後971係會塞旺角道,彌敦道同佐敦道同常都係慢車,未去到拉手制; 914行海泓道有時唔順燈,渡船角自轉一圈用10分鐘,未改道前有時仲要塞段廣東道

JX9097 發表於 2020-7-20 16:13

971兜得嚟都係「順住去」
914兜得嚟係「自轉」,仲要唔順燈
搭過一次之後真心投降

chunglau 發表於 2020-7-20 16:21

有時971班次仲穩定過970/970X,好多係彌敦道等970/970X嘅唔等得咁耐,就寧願兜耐啲都搭咗971先

miklcct 發表於 2020-7-20 18:20

chunglau 發表於 2020-7-20 16:21
有時971班次仲穩定過970/970X,好多係彌敦道等970/970X嘅唔等得咁耐,就寧願兜耐啲都搭咗971先 ...

我以前未通南港島綫之前,由旺角新填地街要去石排灣,試過搭971,搭成個幾鐘都未到,搭到我怕。結果地鐵一通我即刻保鐵去黃竹坑轉4M。
而家我由九龍搭971絕對唔會搭超過華富北,通常都係搭去大口環同鋼綫灣為主。

wingho_cwh 發表於 2020-7-20 19:28

miklcct 發表於 2020-7-20 18:20
我以前未通南港島綫之前,由旺角新填地街要去石排灣,試過搭971,搭成個幾鐘都未到,搭到我怕。結果地鐵 ...

你返去搭你嘅大口環 <-> 港大東閘 <-> 西隧 <-> 旺角豪華戲院 <-> 洪水橋「專線巴士」啦
呀唔係,係轉線巴士先啱 ;P

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 點解冇人話971行車路線迂迴?