E500facelift 發表於 2020-8-1 13:23

曾經建議過82S全日,來回入柴灣站取代82M

HJ8325 發表於 2020-8-1 13:36

E500facelift 發表於 2020-8-1 13:23
曾經建議過82S全日,來回入柴灣站取代82M

2003/2004年時,應該用84 食埋84M, 84S,相信仍然有生存空間

杏花邨>小西灣> 柴鐵> 愛秩序灣> 筲箕灣>耀東>興東
> 西灣河>筲箕灣> 愛秩序灣> 柴鐵>小西灣> 杏花邨

I20091157 發表於 2020-8-1 13:43

早就應該咁樣陰乾82M,非繁叫82/8H/8入埋柴灣站

天空之神 發表於 2020-8-1 13:54

FBI2 發表於 2020-8-1 09:48
簡單啦,將8H來回程加停柴鐵,82M非繁可以上路

應該全日化 8H

qunow 發表於 2020-8-1 14:07

FBI2 發表於 2020-8-1 10:08
放走30分鐘一班既路線,換條7分鐘一班既入去?唔好當新城傻先得啦。

講緊話放走8H嘅柴灣段

FBI2 發表於 2020-8-1 14:42

qunow 發表於 2020-8-1 14:07
講緊話放走8H嘅柴灣段

放唔走架啦,8H係用來焗2A, 82班短途客俾貴d搭車,合乎巴士公司意願。

EX-TL 發表於 2020-8-1 15:00

8H東區走線同8改做東廊特快前大同小異, 當年新巴將8轉特快, 就係唔想車程咁長, 但當時乘客唔想冇咗佢, 而家用醫院名義開番8H, 回應鍾意一線走天涯嘅乘客, 班次唔係密, 繼續柴小碌到銅鑼灣其實無傷大雅.

差唔多路嘅81出單層識企人, 即係就算冇8H, 82都唔一定加班, 至多派番雙層行81, 12.8米行82, 加強82X.

053h4 發表於 2020-8-1 15:07

AtrHenu 發表於 2020-8-1 15:50

HJ8325 發表於 2020-8-1 13:13
日間(10:00- 14:00) 見到82M 頂盡都係得3, 4個客,
更經常見到係吉車
加上小西灣有頻密小巴去柴灣地鐵站, ...

新巴由接手84M到滅絕84呢個號碼再改名為82M/S,根本就唔識得好好善用呢組線任由小巴搶曬D客囉!!
btw,如果當年(2000年)將84,84M合組成一條無限循環線,咪一次解決該2線獨市位問題(即小西灣->柴鐵->杏花邨->筲箕灣/興耀東->柴斜->藍灣)兼一次過執埋2M呢條眼中釘而也無需開84S呢隻怪胎但仍可以留84M早繁特班.:lol

EX-TL 發表於 2020-8-1 16:58

053h4 發表於 2020-8-1 15:07
8H 同當年8的服務區域其實有好大分別, 因為8當日未改線前, 比銅鑼灣灣仔客依然有車返柴鈄, 而8X一向低價,...

係畀東區居民(包括柴小)去東華東院先啱, 東區去東區醫院已經一抽巴士行電車路.

東華東院老人科同復康科應該就係支持8H開辦嘅催化劑, 主因東區醫院專科服務冇呢兩科.

此外, 老人家認知能力低, 記一樣嘢或者都有困難, 如果嫌8H路程長而分拆不同路線行不同路段, 倒不如一線行晒小西灣-天后咁多區, 老人家知道睇醫生搭嘅車, 平時去街都搭得, 就算搭過龍, 下個站落車都唔駛行好遠, 如果拆線行公路, 錯過咗個站有排擔心, 擔心唔知邊度落車, 落車後點樣搭番去目的地.
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 82M 非繁暫停服務