ma2 發表於 2020-8-1 19:40

吳宗錡 發表於 2020-8-1 17:53
我覺得如果運輸署肯資助晒全港所有現有專線小巴營辦商換晒做低地臺小巴,並規定所有新開辦專線小巴路線都必 ...

最主要新記要開82x,結果要用84m的資源來開線有關!

84m最主要係有左多條特快巴士線後,老新後期都冇心
做好,睇佢07年開始減左班轉用日修車來行就知好像吊咁
命!

brianso198 發表於 2020-8-1 19:40

dennis28a 發表於 2020-8-1 19:39
新巴睇落個樣就算殺左 82M,果部車都唔會加返落 82 或 2A。

8H 已經 30 分鐘一班,再跌去 40 或 45 一定 ...
其實仲有個問題既...

82M架車其實下繁係要做82X,
即係話下繁如果要執行你個Plan的話係要再額外搵車...

正路D諗8H做康翠台, 然後放走架81踢佢去輔助82,
但問題係康翠台班次上傾唔掂數, 然後架81抽車畀8H就輪到大坑山上出事...

odwinkinglam 發表於 2020-8-1 19:52

其實直接取消好過...

加返個694 免費轉乘82及8H ,不用82M就得了

FBI2 發表於 2020-8-1 21:56

dennis28a 發表於 2020-8-1 19:39
新巴睇落個樣就算殺左 82M,果部車都唔會加返落 82 或 2A。

8H 已經 30 分鐘一班,再跌去 40 或 45 一定 ...

8H兜柴鐵不用加班和加車,只係車長少左5分鐘休息。

qunow 發表於 2020-8-1 22:08

EX-TL 發表於 2020-8-1 15:00
8H東區走線同8改做東廊特快前大同小異, 當年新巴將8轉特快, 就係唔想車程咁長, 但當時乘客唔想冇咗佢, 而家 ...

唔係話加班而係話穩定班次
再者8X改入東院車程應該都短咗

FBI2 發表於 2020-8-1 22:40

qunow 發表於 2020-8-1 22:08
唔係話加班而係話穩定班次
再者8X改入東院車程應該都短咗

東院道行唔到12.8米巴士,完!

qunow 發表於 2020-8-1 22:50

FBI2 發表於 2020-8-1 22:40
東院道行唔到12.8米巴士,完!

8X同19分返開到站時間唔好一齊到咪12米夠用

FBI2 發表於 2020-8-1 22:55

qunow 發表於 2020-8-1 22:50
8X同19分返開到站時間唔好一齊到咪12米夠用

咁東院返柴灣呢? 唔通叫8X兜大圈?

qunow 發表於 2020-8-1 23:19

FBI2 發表於 2020-8-1 22:55
咁東院返柴灣呢? 唔通叫8X兜大圈?

…度好啲個開車時間咪好

nwfb1001 發表於 2020-8-2 00:57

dennis28a 發表於 2020-8-1 03:04
老老實實,多唔多人輪椅人用佢駁鐵?

否則 8H、82 整個雙向分段咪算。 ...

使乜,多數都係$2客
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
查看完整版本: 82M 非繁暫停服務