0q9w8e 發表於 2020-9-11 14:37

63X坐後感

11/09/2020(Fri)

VR1633 ATENU1530

U59+L31+S46

註1:岩岩有VR7906@268X開
註2:荔枝角道有車整路導致擠塞

1330 洪水橋洪福邨+1
1334 洪水橋田心路+2
1335 田心+2
1337 亦園村+5
1339 泥圍+1
1340 福亨村+2
1340 妙法寺+1
1342 藍地站+11
1343 虎地+1
1345 紅橋+5 (有幾個人冇上)
1346 屯仁街+1-1
1348 華都花園+6 (有幾個人冇上)
1354 屯門公路轉車站+15-4 (含一職員)
1411 美孚站-2
1422 鴉蘭街-6
1424 旺角站-16
1427 登打士街-14
1430 加士居道-6

非繁呢個客量唔算差,但好難justify加班。。
屯公三站比想像中少客。。
反而轉車站出奇地多
同埋要同268X夾下開車時間。。
藍地有冇客請自行判斷
至於前景我唔擔心
第日洪水橋發展成排樓都係沿著青公起

ccchhhuuunnn 發表於 2020-9-11 14:47

58X密咁多又唔停轉車站
屯公3站同前面架58X近少少都即刻少客

kwn1029 發表於 2020-9-11 14:50

轉車站多客係合理,63X佢係現時唯一由轉車站停完美孚直出太子旺角既全日線,最直接出到彌敦道既係佢

0q9w8e 發表於 2020-9-11 14:52

轉車站多客係合理,63X佢係現時唯一由轉車站停完美孚直出太子旺角既全日線,最直接出到彌敦道既係佢 ...

但估唔到半個鐘班都有人肯等

paul2357paul 發表於 2020-9-11 15:03

轉車站多客係合理,63X佢係現時唯一由轉車站停完美孚直出太子旺角既全日線,最直接出到彌敦道既係佢 ...

但黃昏個分佈就截然不同。
呢個掃管笏地盤友放工時間,
在屯轉260X應該係最少客上,63X應該都唔多客上,最排長龍既反而係東九龍幾寶:
https://www.youtube.com/watch?v=cv2U71cJaiY

WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-11 15:12

paul2357paul 發表於 2020-9-11 15:03
在屯轉260X應該係最少客上,63X應該都唔多客上, ...

東九屯門線不嬲都有雙向客源

1320 發表於 2020-9-11 15:12

63X 都係得 晚間 返屯門班次比較吸引, 其他時間真係唔吸引......
美孚又飛唔走

kwn1029 發表於 2020-9-11 15:17

在屯轉260X應該係最少客上,63X應該都唔多客上, ...

你都識講黃昏,黃昏係下繁時段,點會拎去油尖旺路線黎同去東九既路線比架...

油尖旺係商住地區,東九除左係商貿區之外,黃大仙,牛頭角,藍田等等都係住宅區,
除非佢係行長沙灣道、經長沙灣、深水埗就話姐,但63X唔同,佢美孚直出太子,唯一叫得上住宅區既係美孚,兩者個性質都唔同,
黃昏出油尖旺既線你期望可以有幾好客呢?

lsc04d11 發表於 2020-9-11 16:06

0q9w8e 發表於 2020-9-11 14:52
但估唔到半個鐘班都有人肯等

傻啦 有eta,冇app轉車站都有芒   如果eta顯示5分鐘有車,咪等囉 可能其他經深水埗嘅車都係6,7,8分鐘後先有呢,唔關係咪30分鐘一班事,60都會係咁等 因為實際佢只係等5分鐘嘛。。。。
btw 都真係有少量人個芒寫30幾 但59,60,66,67都出齊佢都未上車 唔知係等人定唔信個eta喇。。。

miklcct 發表於 2020-9-11 16:39

我尋晚喺屯轉睇ETA轉車結果被個ETA伏咗,明明話5分鐘有車,之後無幾耐就彈咗 slow moving 出來,最後14分鐘先到(我係睇個ETA決定跳車等58P定係搭埋落紅橋搏58M/58X)。以前屯轉個ETA都好準,尋晚唔知做乜事發神經。

講返正題,63X呢條路線仍然係我旺角返屯門嘅首選,我喺太子上58X都覺得難頂,有時成20分鐘先到美孚,以前試過有60X/63X嘅位一上60X,上咗60X之後就塞死太子,被十幾分鐘之後嘅63X爬頭。如果喺朗豪坊嗰邊,就更加只有63X可以搭。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 63X坐後感