miklcct 發表於 2020-9-20 20:22

shakugan2005 發表於 2020-9-20 19:00
因為輕鐵係1988年跟九巴規則, 城巴四圍插旗唔跟九巴規則囉!
967應該叫965; 962B/962X應該叫952/959!

呢啲號碼基本上無問題喎。開過海線,屯門開嘅就960向上排,元朗/天水圍嘅969向下排,咁咪960 961 962 967 968 969啦,完全符合常規。如果將來洪水橋有一條經屯門嘅全日過海線,我會建議順序叫963。
反而63R就真係有問題,同原有嘅63X毫無關係。

九龍/新界其它有問題嘅例子包括203C(同3C同203E毫無關係,但睇落去好似係3C同203E嘅合體,3C同203E有明顯關連);68/68E/68F(喺脫離68M系列嗰日開始已經同原有68M毫無關係,應該開一個新編號);38A(由始至終都同38毫無關係)等等;40P(同40無直接關連);265S(我諗唔到點解可以當係265B嘅特別車);272E(同科學園路線272A/272K/272P/272S毫無關連,應該叫X72會更理想)。

正題:我建議如果條新特別線係區內線嘅話就叫59R,因為同第一代59R服務範圍相近。

paul2357paul 發表於 2020-9-20 20:56

shakugan2005 發表於 2020-9-20 19:00
因為輕鐵係1988年跟九巴規則, 城巴四圍插旗唔跟九巴規則囉!
967應該叫965; 962B/962X應該叫952/959!

只要諗起欖隧有條968就會明白點解九公要將373A改名為978。;P

HJ8388-S7 發表於 2020-9-20 21:15

路線number 呢啲咁無謂嘅嘢都嘈到面紅耳赤,嗰位阿生係咪好大壓力?仲要問點解城巴黨鐵唔跟九巴,點解要跟九巴?

S3bl430 發表於 2020-9-20 21:30

paul2357paul 發表於 2020-9-20 20:56
只要諗起欖隧有條968就會明白點解九公要將373A改名為978。

當最能夠代表北區的70,73都比南區線用左, 用78尾某情度都合理既(78K,278K都係粉嶺區內線, 76K,77K則是跨區線)

流星☆雨 發表於 2020-9-20 21:48

其實眾所周知近年九巴開新線成日亂改編號;P

Choi 發表於 2020-9-20 21:56

miklcct 發表於 2020-9-20 20:22
呢啲號碼基本上無問題喎。開過海線,屯門開嘅就960向上排,元朗/天水圍嘅969向下排,咁咪960 961 962 967 ...

叫56係打算以後開56系服務龍鼓灘同埋有朝一日開956同962系列分庭抗禮。

paul2357paul 發表於 2020-9-20 22:15

teddybus 發表於 2020-9-20 19:47
點解你要問咁多點解?又感嘆號又問號,睇你啲文真係特別辛苦

兩條8P都全日,使唔使改名?

其實又係撞正果年班官唔想九新城堆線撞number囉。
如果港島果條260X唔係咁橋在1999年cut左,
去到2000年屯門可能唔會出現新版260X。
當然其實果條線理應叫番258B都冇問題,
唔使特登改新名。

3asv@59x 發表於 2020-9-20 22:23

265B行長沙灣道,260X行西九龍公路。又正如252X 267X,又唔係行商貿區。基本上可以話亂嚟嘅!但亂中有序,點都會加個2字喺前面

paul2357paul 發表於 2020-9-21 00:31

lsc04d11 發表於 2020-9-20 15:49
咁970,971,973,671又點計?我都認同7字係跟南區喎

至於K76點會有問題?K70,K71,K72,K73,K74,K75, ...

明明有種玩意叫復古,
例如33,88
亦有290系相對於以前既90牛池灣之後繼續去荃灣

我比較支持曾咀新線用50或者250之類。

GD1570 發表於 2020-9-21 09:28

paul2357paul 發表於 2020-9-20 22:15
其實又係撞正果年班官唔想九新城堆線撞number囉。
如果港島果條260X唔係咁橋在1999年cut左,
去到2000年 ...

唔通港島開8P九龍唔開得8P咩..
唔好用「人有我唔可以有」嘅思維去諗好唔好呢?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16
查看完整版本: 九巴計劃於龍鼓灘插旗