AVBWU291 發表於 2021-4-19 18:15

933 4月26日開線

全程$18.6

港島方向:西隧$11.4 渣華道$4.9
荃灣方向:干中$18.4 西隧$9.5 龍德街$5.7

4出4入
720am 735am 755am 820am
615pm 635pm 655pm 725pm

Ref

https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_61891.html

http://www.bravobus.com.hk/tc/uploadedPressRelease/18352_19042021_CNR_chi.pdf

EAL_SP1900 發表於 2021-4-20 00:26

~~Knysna~~ 發表於 2021-4-20 21:57

clivetock 發表於 2021-4-20 22:24

peterkwan 發表於 2021-4-20 10:28
933 轉 930/930A/930X 唔知可唔可以荃灣區內轉乘, 如果得會好 D.

另外, 港島本土線除咗 2 可以有 933 轉去 ...

啱啱睇返933份BBI PDF似乎update過嚟 補返往港島轉乘東區線

lsc04d11 發表於 2021-4-19 18:20

2毫子的分段都可以有 976冇真係”可惜”喇
ps fb已出link有齊哂4線既通告及宣傳pdf

沙田市中心至太古40分鐘
高埔至太古50分鐘
荃灣至太古少於1小時?

WN4156 發表於 2021-4-19 18:29

lsc04d11 發表於 2021-4-19 18:20
2毫子的分段都可以有 976冇真係”可惜”喇

荃灣已經有930/X過海線,睇齊姐

PC2625 發表於 2021-4-19 22:43

少少題外話, 雖然城巴及新巴是 (一家親), 但始終是兩盤數, 財政獨立, 而且城巴亦有第二專營權 (機場及北大嶼山), 不計算疫情影響, 財政/收益理論上較新巴為佳, 為何每逄有新界往來市區路線招標, 不論之前的新世界或現在的善水, 為何以城巴名義招標而捨棄以新巴名義招標, 不幫助新巴 (開源) ?

king 發表於 2021-4-19 23:14

九巴幾時會跟城巴改總站名唔叫落馬州呢?

AVBWU291 發表於 2021-4-20 08:17

PC2625 發表於 2021-4-19 22:43
少少題外話, 雖然城巴及新巴是 (一家親), 但始終是兩盤數, 財政獨立, 而且城巴亦有第二專營權 (機場及北大 ...

新巴做嘅話,車務上冇咁方便。而且城新近年已有明顯分工,城做九龍新界過海,新做港島本土

peterkwan 發表於 2021-4-20 09:20

反而好奇下年會唔會唔加價? 如果加咪過咗個上限囉?

AVBWU291 發表於 2021-4-20 09:34

peterkwan 發表於 2021-4-20 09:20
反而好奇下年會唔會唔加價? 如果加咪過咗個上限囉?

唔一定再加3.5%㗎喎。只要個銀碼唔高過車費等級表咪得,佢加幾多,你吹佢唔漲

peterkwan 發表於 2021-4-20 10:28

933 轉 930/930A/930X 唔知可唔可以荃灣區內轉乘, 如果得會好 D.

另外, 港島本土線除咗 2 可以有 933 轉去嘉亨灣, 其他柴灣/小西灣/南區/西環只係單向轉 933/976/989 去新界 (西環更加係要坐倒頭車). 唔通城巴唔預有呢批客?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 933 4月26日開線