ccicoltd 發表於 2021-4-25 00:23

GJ4256 發表於 2021-4-24 21:23
跟930行仲好啦,入埋葵廣新都會

昌榮路那邊要爬上大窩口等車,不了。

384047x 發表於 2021-4-25 00:35

williamau 發表於 2021-4-24 22:57
要全日都應該係989..人地有D位冇其他西隧線..

不過有682,本身非繁都慢慢....
933全日兼行290走線相信是王道,不過招標線又比唔比咁改?倒頭黎屎水可能怕麻煩,原封不動就好笑

anyway睇下個月就知兩線客量如何

384047x 發表於 2021-4-25 00:38

ATENU364TC196 發表於 2021-4-24 21:56
唔係話潑冷水,但933 係短期裏面全日嘅可能性其實真係唔高,東區客源唔係冇,但相比中上環一定更加零散同 ...

如果走線唔改,你啱
但若論荃葵青區黎講,據我所知係好多人坐鐵返太古城,用290走線4班應該夠載(未包西隧轉乘)

leo_ku 發表於 2021-4-25 00:46

如果走線唔改,你啱
但若論荃葵青區黎講,據我所知係好多人坐鐵返太古城,用290走線4班應該夠載(未包西隧 ...

荃葵青東區港鐵獨市, 巴士都係幾班車, 有客都比鐵搶走晒LA。

所以933長遠做大點都要跟290咁行。

castanopsis 發表於 2021-4-25 01:24

GJ4256 發表於 2021-4-24 21:23
跟930行仲好啦,入埋葵廣新都會

930新區兜到嘔
宜家開咗930X,比較下就知道以前930趕走咗幾多荃灣客
933點改都好,都唔應該跟930,跟290我覺得已經接近極限

castanopsis 發表於 2021-4-25 01:30

ATENU364TC196 發表於 2021-4-24 21:56
唔係話潑冷水,但933 係短期裏面全日嘅可能性其實真係唔高,東區客源唔係冇,但相比中上環一定更加零散同 ...

如果剩係做荃葵居民,咁東區需求係細過中西區/灣銅
但933如果全日化,仲可以服務埋東區去荃葵返工既人
參考290/278X客量,933如果做東區版290,靠強勁既雙向客源,分分鐘好做過930X
前提係,荃葵要跟290行,覆蓋埋大連排葵興芳啲工商廈

ATENU364TC196 發表於 2021-4-25 08:27

如果走線唔改,你啱
但若論荃葵青區黎講,據我所知係好多人坐鐵返太古城,用290走線4班應該夠載(未包西隧 ...

改走線跟290 嘅話牽涉嘅阻力都好高

眾安街/大窩口站/葵俊苑似乎全部都係厹地頭,正如運吉依家唔會俾930X 上荃威一樣,運吉亦似乎唔會批933 咁樣改法

HF3204@243M 發表於 2021-4-25 09:28

第一想講條青公繁時或者非繁都塞到七彩
第二其實荃灣好大,呢條線最少應該要去埋麗城愉景是但一邊...

leo_ku 發表於 2021-4-25 09:32

ATENU364TC196 發表於 2021-4-25 08:27
改走線跟290 嘅話牽涉嘅阻力都好高

眾安街/大窩口站/葵俊苑似乎全部都係厹地頭,正如運吉依家唔會俾930X ...

今年20A 一樣建議改到深入彌敦道,同多條九巴線重疊,世事無絕對既。

ATENU364TC196 發表於 2021-4-25 10:03

leo_ku 發表於 2021-4-25 09:32
今年20A 一樣建議改到深入彌敦道,同多條九巴線重疊,世事無絕對既。

九巴本身對九龍流水採取半放棄態度,但對過海車似乎唔係呢個態度呢⋯⋯

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 933 4月26日開線