dcyw 發表於 2021-4-30 16:21

九巴298E 05/05起因應百勝角服務的改動(增辦298/298F)

由05/05/2021(星期三)起,298E將全日途經百勝角並同時修改服務如下:

每日1200前,以298E提供服務,往坑口方向途經百勝角路;
每日1200後,以298F提供服務,往將軍澳工業邨方向途經百勝角路;
原有百勝角路特別班次改稱298,服務時間不變

新聞稿:http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news202104303818.html
單張:http://www.kmb.hk/lib//298E%20298F%20298%20Leaflet%20v7.pdf

Quanta 發表於 2021-4-30 16:23

298E竟然可以一拆三,真係估佢唔到。其他74K 88X嗰啲都係一個編號走天涯 然後298E就拆開3個number。九巴真係從來冇標準

edhong 發表於 2021-4-30 16:24

ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-30 16:28

298E竟然可以一拆三,真係估佢唔到。其他74K 88X嗰啲都係一個編號走天涯 然後298E就拆開3個number。九巴真 ...

E好中意爆做F跟手爆做無號碼,同68E/68F/68一模一樣
M/K/X就少見啲,因為用咗第二個英文字母就喪失原有意思

Kj2052 發表於 2021-4-30 16:29

298E竟然可以一拆三,真係估佢唔到。其他74K 88X嗰啲都係一個編號走天涯 然後298E就拆開3個number。九巴真 ...

佢全日叫返298e好過
而家又e又f對外人來講真係亂

Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-30 16:35

幾好呀善用逆向資源
298F就感覺拆多左
用返298E都得

另外298下繁應該要改一改開車時間
甚至無咩必要開
一班298F早兩分鐘開
一班就一齊開

Justshamxx 發表於 2021-4-30 16:38

edhong 發表於 2021-4-30 16:24
哇,特別班次無英文字母,正常班次有英文字母,咁有創異啊?!

想講:
綠小29係806A、806B嘅特別班次,但係用上一套全新嘅路線號;
九巴68(2018.11-)係68F嘅特別班次,特登搣甩字母分拆路線。

唔好唔記得近排將隧道車特意開辦98、797號線添……

今次係298E嘅特別班次叫298,係好正常嘅事。

HT408 發表於 2021-4-30 16:42

74K又使唔使拆條74L出來?

EE9255 發表於 2021-4-30 16:51

298/298E/298F互轉有冇BBI?

kk12120 發表於 2021-4-30 16:51

298/298E/298F
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴298E 05/05起因應百勝角服務的改動(增辦298/298F)