ling310 發表於 2021-6-20 13:39

學者倡九巴放棄部份路線予其他公司

新巴、城巴(機場及北大嶼山網絡專營權)的專營權於2023年正式屆滿,各公司有意向運輸署申請為期10年的經營權。港島區議員聯同地區交通研究組織今(17日)舉行網上論壇,討論現時本港的巴士經營問題。有民間組織建議日後巴士公司可重整整個交通網絡,亦有學者建議九巴釋出空間讓其他巴士公司經營。

https://hk.appledaily.com/local/20210617/FAITFTYZJJF6HLW74F3CMLCE44/

我諗九巴好樂意讓出石圍角, 象山出來.

天空之神 發表於 2021-6-20 13:43

不如老九拎 11 85B 281M 286M 做試點

新巴就拎 590 出黎做試點
既可以保留實力,又可以比其他用心聽用心做既公司做

kitarolo 發表於 2021-6-20 13:48

蝕嘅線俾善巴做唔會變賺且
雪上加霜、賺嘅九汽又會放咩

一如之前討論,北嶼E線
龍城兩家互換亦唔會成事。

Ricky403 發表於 2021-6-20 13:57

好多站友話九巴唔想做荃景圍
其實叫九巴讓荃景圍畀善巴唔係無得諗;P
不過KO廢線都要處理唔少問題

運署保鐵,唔支持巴士發展,RDP都改番RPP
其實香港巴士都夕陽行業黎,蝕錢正常發揮,拉上保下做到唔駛蝕已經好好
善水要做靚新城盤數,真係接咗個燙手山芋囉

kay 發表於 2021-6-20 13:57

呢d分豬肉問題,形成九巴獨大,無得搞。九巴唔見得放棄有盈利路線 但蝕錢線比善巴做,善巴係無能力救線,做瓜條線就有

peterkwan 發表於 2021-6-20 14:35

九巴想唔做 51 好耐, 係咪想比 51 比新城做? 驚新城一係一嚟就取消咗佢, 一係蝕到即刻交牌.

kitarolo 發表於 2021-6-20 14:56

正如某名(前)會員話齋
將九龍/新界嘅新路線直接派予
新城做而不招標,但BBI尤其轉車站
難具競爭力,居民本身亦會嫌「貴」

喺唔踩其他營運者地盤嘅原則下
除載通外仲有小巴/非專等,高利潤
嘅新路線實在十分有限,更加無可能
話抵償到機場、邊境路線客量急跌。

吳宗錡 發表於 2021-6-20 15:10

咁宜家除咗無鐵路嘅地方之外,巴士重做到嘅地方係唔係少之又少呢?

kitarolo 發表於 2021-6-20 15:17

吳宗錡 發表於 2021-6-20 15:10
咁宜家除咗無鐵路嘅地方之外,巴士重做到嘅地方係唔係少之又少呢?

唔係無,例如682新巴已做緊,九汽
276系北環線通車都唔會太大影響

極品級E43嚴格嚟講亦唔可以叫無鐵到

shakugan2005 發表於 2021-6-20 15:24

kitarolo 發表於 2021-6-20 15:17
唔係無,例如682新巴已做緊,九汽
276系北環線通車都唔會太大影響

北環通車鐵路唔肯減價既話276就應該冇咁大影響, 但如果鐵路收返一個相近價就會好似268B咁囉, 巴士又唔想做平線, 貴線同地鐵平衡走線又實被打死
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 學者倡九巴放棄部份路線予其他公司