LN9267 發表於 2021-6-23 15:50

沙田區議員透露九巴研究分拆900

https://www.facebook.com/4430965 ... 31849420952899/?d=n

沙田區議員在昨天交通及運輸委員會會議上指出900在白石角的客流很多,源禾路很難上車,希望分拆路線並覆蓋火炭區。九巴表示研究分拆路線,未有詳細方案。

其實這是好消息,對雙方的乘客也有好處。九巴投標真的有策略,專門選擇一些有前景的路線競投。

andy92 發表於 2021-6-23 15:59

樂景街上班過海需求的確有潛力

特別係駿景園班中產,距離火車站 10-15 分鐘步程

開兩三班真係不愁無客

edhong 發表於 2021-6-23 16:14

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-23 16:18

andy92 發表於 2021-6-23 15:59
樂景街上班過海需求的確有潛力

特別係駿景園班中產,距離火車站 10-15 分鐘步程

咁想做駿景園樂景街,一早十幾廿年前做咗
248P都唔使cut

睇個勢似係可以借啲椅分拆殺埋入駿洋免招標
畢竟又係有得爭下係香啲

不過係唔知拆完個900雙向分段仲有冇得玩

andy92 發表於 2021-6-23 16:22

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-23 16:18
咁想做駿景園樂景街,一早十幾廿年前做咗
248P都唔使cut

以前無八幹,過海真係唔夠競爭力

182P / 305 vs 982X / 985AB 有版你睇

szeto993 發表於 2021-6-23 16:22

edhong 發表於 2021-6-23 16:14
唉,GG啦,原來唔係989分拆啊?真係好很可惜啊

989都未有900咁有迫切性要折線,反而應該諗下900拆一條行源禾路會吸引幾多用開280X轉乘嘅人

GD1570 發表於 2021-6-23 16:31

以為會好似阿不正常會員嘅諗法,拆條繁時專做港島流水添:lol:lol

edhong 發表於 2021-6-23 16:36

wesleyyc 發表於 2021-6-23 16:40

szeto993 發表於 2021-6-23 16:22
989都未有900咁有迫切性要折線,反而應該諗下900拆一條行源禾路會吸引幾多用開280X轉乘嘅人 ...

始終東區線冇900行中上環咁多客,分分鐘拆線之後由入埋沙市先上青沙再食多一批客

巴士的膠 發表於 2021-6-23 16:44

edhong 發表於 2021-6-23 16:36
火炭係果間好很窮但又想乜都做嘅公司地球吖嘛,所以咪好可惜囉。不過以乘客角度睇咁梗係想900拆啦,畢竟 ...

果間迫切需要係拆一條去銅鑼灣-北角,封咗900東延,再反拆一條白石角東區,封埋白石角-東區。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 沙田區議員透露九巴研究分拆900