Ricky403 發表於 2021-7-15 19:37

九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

點解我會建議咁樣執30X/234X
是咁的
今日家母嗌攰,於是乎下繁人多慢車都同佢照坐咗單234X北行,係TW牌E50D,尖麼開1745,1817埋太子站
車到嗰時上層已幾乎全滿,下層坐咗十零個到,計番條數應該60個左右,可以話比平均數多
然後興華街已經企出門口,荔枝角站美孚站都上得幾個,遺憾地完全無流水客落車,留後加埋大約30個到,好彩後面部30X TV牌E50D亦追咗上黎

入到荃灣先至精彩
由於班車人實在太多,車長就住就住揸,公路唔過60,結果可以喺迴旋處轉彎嗰陣清楚見到後面班30X:大約80個,樓下企一兩個,座位大致坐滿
部234X祈德尊落23、滿樂落25、力生落31,力生落嘅有1/3係向後行,多數入路德圍
後面班30X,直頭架234X力生都未落完客已經上哂區內客爬頭......(即<30,合理估計20-25)

由此可見幾大重點
1. 30X目前靠執雞為生,如果跟九巴運署算盤荃灣分家,回程都唔經祈德尊同滿樂,結果只係做死234X之餘,30X又唔見得必定多咗客
2. 深長荔返大河道一帶客量可能比諸位想像中更少
3. 234X回程入天星後,成功吸納更多街客,間中油尖旺會爆seed,有改快吸客潛力
4. 234X所謂深長荔流水客量極不穩定,落車站位亦唔固定
歡迎交換下情報同再進一步討論

JCTK 發表於 2021-7-15 19:48

30個客留後都算深長荔客比想像中少? 不過而家荔枝角有小巴返麗城, 荔枝角站少咗人等234x好正常

Ricky403 發表於 2021-7-15 20:00

JCTK 發表於 2021-7-15 19:48
30個客留後都算深長荔客比想像中少? 不過而家荔枝角有小巴返麗城, 荔枝角站少咗人等234x好正常 ...
AN1下繁都係坐14-15個入麗城,又要喺荔枝角道上車,其實搶得嘅大致都搶哂
至於熟客可能見無車黎索性落哂地底,或者轉上40

duncan827 發表於 2021-7-15 21:43

234x 幾時變左流水線架? 哩條線算係九巴為數唔多 上下繁兩個方向都多人既路線 往荃灣方向真係多人 繁時有留後要靠30x執雞 但往九龍相對地冇咁多 30x改冇太大意見

Ricky403 發表於 2021-7-15 23:35

duncan827 發表於 2021-7-15 21:43
234x 幾時變左流水線架? 哩條線算係九巴為數唔多 上下繁兩個方向都多人既路線 往荃灣方向真係多人 繁時有 ...

由提議改回程入天星起,已經有站友主張234X咁改hidden agenda係要將2、6九龍流水客升級
當然$5.2/$5.4 vs $9.4,234X仲係行長沙灣道同鐵路重疊,算盤當然打唔響

234X目前雙向多客僅限兩繁,但兩繁班次唔係密好多,而非繁少客時數比較長,客量稍嫌飄忽,仲同30X爭客,有啲自己搞死自己
30X出九龍其實都係hea改,反正夾硬拉咗入如心,但客量又不如預期,觀望下楊屋道點樣

不過假如ching認為234X應該以快線計,咁係咪代表30X/234X之間分工要明確啲?例如30X半流水,集中處理兩繁深長荔;234X特快,集中處理大兩味油尖旺

PV4082 發表於 2021-7-15 23:50

根本油尖旺番荃灣極大潛力,係九巴死都要去到美孚先上橋,如果唔係我唔會諗比城巴做尖咀特快就算

ricky619 發表於 2021-7-16 01:31

30X跟住尾都可以有80幾人, 好明顯唔係執雞啦...

見過好多次30X行先既話, 後面234X坐都坐唔滿

HS1588 發表於 2021-7-16 02:16

唔好意思阻大家搭單想問下如果第一程車同第二程車中間去左增值, 係咪會無左 BBI
今晚咁岩坐 234X 去荃灣先 15 分鐘後上返 60M , 60M 果程收左我 $8.9:L

Waiyin12 發表於 2021-7-16 04:19

HS1588 發表於 2021-7-16 02:16
唔好意思阻大家搭單想問下如果第一程車同第二程車中間去左增值, 係咪會無左 BBI
今晚咁岩坐 234X 去荃灣先 ...

唔係話與乘車無關交易不多於九次就唔影響BBI咩?

HR1377 發表於 2021-7-16 07:22

Ricky403 發表於 2021-7-15 23:35
由提議改回程入天星起,已經有站友主張234X咁改hidden agenda係要將2、6九龍流水客升級
當然$5.2/$5.4 vs ...

30X去程經楊屋道,遲早要求回程經楊屋道一帶

另一篇post建議重組拉埋238X做

238X縮短至早繁單向服務,另開233X西站開,經楊屋道、德士古道上公路(如海濱反對則繞經海濱),增設德士古道往返九龍8.6八達通雙向分段收費

234X往尖沙咀方向繞經荃灣站、大河道、沙咀道、祈德尊上公路

30X來回經千色店一段青山公路,依E31路線經德士古道往荃青交匯處往九龍
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?