cz9328 發表於 2021-7-26 23:00

新界市區巴士線81c日後會否變成另一條692或690巴士線咁款?

剛才貪得意數一數屯馬線一眾鐵路站有幾多係 "踩" 中81c巴士線嘅catchment area,發現好多個站都中晒...

一眾鐵路站包括:
i 恆安站,
ii 大水坑站,
iii 石門站(假設只流失工業區嗰邊啲放工客),
iv 沙田圍站(乙明邨最遠嗰座距離鐵路站入口都只係~600m步行距離咋),
v 車公廟站(秦石邨,同埋該公共屋邨隔離啲村屋都中晒),
vi 大圍,
vii 尖東......

如果計埋 「第一城」同埋 「九龍塘」站......

如果鐵路科班官咁樣睇住地圖去數......

據聞有啲市民會响 「佐敦」站搭一個站鐵路去轉屯馬線,可能怕咗獅隧塞車啩,咁條巴士線...

當然,有 「富豪花園」呢個孤島,再加埋零碎嘅距離鐵路站稍遠嘅「碧濤花園」/ 「濱景翠湖」,甚至俾埋 「隆亨邨」/ 「雲疊花園」/ 「金獅花園」etc 步行至81c 新翠站...

九龍區都有 「勝利道」,「九龍維景酒店」兩個站啲所謂 "餅碎"。

...咁樣諗,用690線做比喻可能合理啲,用692比較可能誇張咗少少。

我知81c線並非過海路線,有分別的,但有個分別都幾慘係:690做散客都叫做收$15個幾一位,可惜81c就算執到一個忠實粉絲,價錢牌全程俾到盡只係$9.4

如果點都要用新界市區路線呢個組別去諗,以前有條新界市區路線叫70號,不過81c全程行車時間冇當年嘅70號咁漫長。

返回標題嗰條問題:690多咗東隧過路費成本 (唔知有冇補貼呢?)
但81c 隊車隊龐大好多,皮費可能更重......

話晒690聽聞現時稍為輕裝上陣,間中仲試過用吓輕磅啲嘅兩軸雙層。

Anyway, 呢排比較少留意81c,唔知最近變成點?

Kj2052 發表於 2021-7-26 23:20

而家狗巴大量路線都變緊另一條690 la

bnr34 發表於 2021-7-27 05:41

81C 沿線既競爭, 就算計埋屯馬線都已經定晒落嚟
今時今日既客量同班次嚟講, 倒不如擔心沿路其他仲差過佢既路線吧

天空之神 發表於 2021-7-27 07:46

當年全世界反 81C 281X 87D 重組,再之前 81C 281A 又攪到一鑊粥咁樣

87D 又攪埋d 無厘頭既車,87E 快到離哂罩,287D 特慢線,cut 有用既錦英直出特

今時今日既果係老九種下既因

KW2523 發表於 2021-7-27 10:05

81C非繁近期通車後所見都係坐滿/大半滿, 兩繁唔清楚, 唔算好但又未要摺
馬鞍山一段客量就好差, 都係做富豪花園-世界花園多
2014年87X/81C/281X重組絕對值得再推, 不過厹仲有冇心機去做呢?

busnrail_fans 發表於 2021-7-27 13:51

石門站都唔係好關事啦,近邨/京瑞嘅收工客嚟講,應該唔會太多人咁神心行咁遠出去萬怡酒店嗰邊專程搭81c呢?:lol

利申:俾我我會搭67a出去畫舫斜對面轉車,有81c, 87d, 281a三飛可叫

cz9328 發表於 2021-7-27 14:02

bnr34 發表於 2021-7-27 05:41
81C 沿線既競爭, 就算計埋屯馬線都已經定晒落嚟
今時今日既客量同班次嚟講, 倒不如擔心沿路其他仲差過佢既 ...

沿路其它巴士線,盤數係點係賺係蝕我無從考證,但其它巴士線與鐵路重疊程度似乎較低。

「與鐵路大量重疊」而引發嘅潛在問題,才是本文的中心思想。

ctb234 發表於 2021-7-27 14:03

應該話好多巴士線變692

cz9328 發表於 2021-7-27 14:08

Kj2052 發表於 2021-7-26 23:20
而家狗巴大量路線都變緊另一條690 la

總體營收/最終賺蝕嚟講,或者以服務時間與班次嚟講,好多線都可能相似。

慘就慘在,能夠變到好似690線咁,搭足全程嘅一上車就收$15.5一位,似乎唔係好多路線有咁嘅營運性質去收咁嘅價。

louis19910701 發表於 2021-7-27 14:22

81C嘅班次同客量都好飄忽,有時放工時間青年會等,
一時可以10分鐘內嚟3班大把位坐,
一時可以半個鐘然後頂閘飛站...好難捉摸
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 新界市區巴士線81c日後會否變成另一條692或690巴士線咁款?