jocosben 發表於 2021-8-1 23:58

10598C 發表於 2021-8-1 23:33
但如果而家係73A入白石角,分分鐘都係繼續30分鐘一班
而家806AB平均一粒鐘八班車運152人,換轉巴士去計亦 ...

152人如果開3班車20分鐘一班,每班車仲有50人,載客率就係37%,仍然符合運輸署非繁多過30%既要求
當然,好多人係鍾意小巴快同靈活,轉巴士做又唔一定做得番咁多客

74D個度,本身加強服務係正路,但九巴之前又反其道增設74P白石角班次,做大左條平線,如果要加強白石角同東九既交通服務,地區既聲音一定揸住74P, 或者要74D加雙向分段收74P價

10598C 發表於 2021-8-2 00:54

jocosben 發表於 2021-8-1 23:58
152人如果開3班車20分鐘一班,每班車仲有50人,載客率就係37%,仍然符合運輸署非繁多過30%既要求
當然, ...

開一條線唔應該以唔達到取消門檻為目標...
相比20~30分鐘一班巴士,7~8分鐘一班嘅小巴應該更受歡迎
尤其冇記錯白石角好似得3萬人口,加上科學園得兩繁需求大,全日用巴士好極有限
272A唔少時段都仲係20分鐘一班

kwn1029 發表於 2021-8-2 11:33

10598C 發表於 2021-7-31 18:19
其實73A擺去白石角係咪好事都真係唔知
而白石角得3萬多居住人口加埋科學園,雖則繁忙時間有雙向客源,但 ...

上星期六晚 2330 左右我起逸瓏灣個站上尾二班 272A 返大學站,
都有至少 20-30 人上車

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-2 13:01

10598C 發表於 2021-8-2 00:54
開一條線唔應該以唔達到取消門檻為目標...
相比20~30分鐘一班巴士,7~8分鐘一班嘅小巴應該更受歡迎
尤其 ...

應該咁講
73A行白石角無論點計都好過而家經上路

小巴非繁班次密度有優勢
(但有時實際等車都試過806A玩到5-20分鐘一班)
巴士繁時載客量有優勢更有力玩流水
本身大埔<>沙田客量又唔係差
多人起上嚟中間白石角都係望住架車走

至於73A既社唔社會責任問題
明顯係藉口多過實際用途
唔經埔公又接近零補償

lsc04d11 發表於 2021-8-2 14:39

通告唔講白石角有分段?   

FBI2 發表於 2021-8-2 20:01

白石角起8.6

dcyw 發表於 2021-8-2 22:18

FBI2 發表於 2021-8-2 20:01
白石角起8.6

九巴網站所示分段收費為$8.40。

10598C 發表於 2021-8-2 23:45

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-2 13:01
應該咁講
73A行白石角無論點計都好過而家經上路

對73A嚟講,係嘅
做白石角+科學園點都多客過山路同中大客
但對乘客嚟講,73A 20~30分鐘一班未必係好事272A已經夠疏
小巴唔夠密清唔到客應該加密小巴
白石角全日巴士真命天子應該係74D,其次係82D
至於社會責任,埔公去威爾斯的確得73A輪椅巴士,要計的確可以咁計

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-3 13:51

10598C 發表於 2021-8-2 23:45
對73A嚟講,係嘅
做白石角+科學園點都多客過山路同中大客
但對乘客嚟講,73A 20~30分鐘一班未必係好事272A ...

咁始終小巴加極車載客量都上唔得多特別係長途線加幾架車可能先多一班19人既車

轉個頭都已經滿埋

82D其實唔見得有咩大作用
只要多少少對外車已經唔使落大圍
對外車繼續打劫大埔都係九巴鐘意做既事

計數上當然73A可以係醫院線
不過我想講既通常係無甜頭就會攞出嚟講
有甜頭換得好既就會隻眼開隻眼閉

10598C 發表於 2021-8-3 21:40

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-3 13:51
咁始終小巴加極車載客量都上唔得多特別係長途線加幾架車可能先多一班19人既車

轉個頭都已經滿埋

或者咁講,73A經優景里落白石角科學園,可以cover埋之後優景里三個發展項目
亦都咁講,埔公一帶亦都冇太大誘因去放走73A
順帶一提,個人覺得73A應該來回程改經桂地街駿洋邨

至於師兄你所講嘅加車問題,而家806系做法都係搵806C做短棍,處理最多人嘅大埔往返白石角
而係較低密度地區,一般情況小巴都係比較受歡迎

至於82D如果真係全日,個人會想佢行曬先條大涌橋路,而非經獅隧公路去,同時大埔端延長去優景里
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 九巴 274 加班及繞經白石角、科學園